4 finanční tipy, které vám pomohou šetřit i v obtížných situacích

4 finanční tipy, které vám pomohou šetřit i v obtížných situacích

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Více než 50 % českých domácností má problém vyjít s penězi. Nejhůře na tom jsou samoživitelé, dlužníci nebo lidé s minimální mzdou. Pokud i vy patříte do jedné z těchto skupin, nejspíš pochybujete, že se dá ještě něco ušetřit.



Máme pro vás ale dobrou zprávu – i ve složitých situacích existuje prostor na úspory. Pravděpodobně půjde jen o stovky nebo tisíce měsíčně, v celoročním zúčtování už to ale může být slušná suma.

1. Zvyšte příjmy

Vždy se můžete poohlédnout po lépe placené práci nebo si alespoň sehnat krátkodobý přivýdělek. To ale někdy trvá týdny nebo i měsíce. Pokud tedy mezitím přece jen finance dojdou, můžete zvážit půjčku. Použít ji můžete nejen na nezbytné výdaje na domácnost, ale i na vzdělávání a další seberozvoj.

půjčka

Možná vám nepomůže někdo z rodiny nebo přátel, v takovém případě se nabízí možnost sjednání nebankovní půjčky. Výhodou je, že ji vyřídíte během několika minut. Stačí si otevřít některý z internetových srovnávačů, které vám pomohou najít nejvýhodnější nabídku, a pak si úvěr rovnou sjednáte online. Díky přísnějším podmínkám pro poskytovatele je navíc opravdu minimální riziko, že narazíte na podvodníky.

2. Vytvořte si finanční bilanci

Když si budete příjmy i výdaje zapisovat, získáte mnohem lepší přehled. A nebojte, dnes to nemusíte dělat ručně, a dokonce ani v excelové tabulce. Existují různé programy a aplikace, které vám sledování vašich financí maximálně usnadní.

A hodí se znát také pravidlo 10-20-30-40, kdy má 10 % z příjmu sloužit jako krátkodobá rezerva na nečekané výdaje, například na nákup nového telefonu, lednice nebo pračky. Na dlouhodobou rezervu byste si pak měli odkládat 20 % z platu. Zbytek nejspíš budete potřebovat na bydlení (30 %) a spotřebu domácnosti (40 %) .

3. S potravinami nakládejte efektivně

Největší položku v rozpočtu nízkopříjmových skupin tvoří jídlo a bydlení. Nejprve se tedy podíváme na potraviny. Důležité je vědět, co máte doma, a na základě toho si vytvořit nákupní seznam, aby vás potom nezlákala každá akce nebo sleva.

Určitě není na škodu projít si akční nabídky ve vašem oblíbeném supermarketu. Vždy ale doporučujeme kupovat jen to, co opravdu stihnete spotřebovat.

Mimo to se samozřejmě vyplatí vařit doma a zpracovávat i veškeré zbytky. Například máslo je možné zamrazit na horší časy, z odřezků masa, hub nebo zeleniny uděláte skvělý vývar a kůra z citrusů zase dodá chuť a vůni dezertům. Více inspirace najdete u foodblogerů i jinde na internetu, udržitelné nákupy a recyklace potravin jsou totiž velkým trendem.

4. Snižte spotřebu energie

Pomyslnou druhou příčku v našich výdajích obsadily energie, které za poslední rok zdražily o desítky procent. Elektřinu, plyn nebo vodu můžete šetřit i při samotném vaření. Například na teplých plotýnkách ještě dovaříte pokrm a vodou z oplachování zeleniny zalijete rostliny.

Velkou úsporu ale zajistí i nové technologie včetně LED žárovek a moderních elektrospotřebičů, které ale pro jistotu nezapomínejte vypínat. I v pohotovostním režimu totiž malé množství energie využívají.

Dále doporučujeme udržovat v bytě nebo domě optimální teplotu. Nemusíte se hned otužovat, stačí nepřetápět. V ložnici je ideální teplota okolo 17 až 20 °C a v ostatních místnostech byste neměli vytápět na víc než 23 °C.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl