Vybíráme čerpadlo

Vybíráme čerpadlo

Kategorie: RADY A NÁPADY

Čerpadla patří mezi dávné vynálezy lidstva. Od svého vzniku se ale výrazně proměnila a především specializovala.



Dnes už máme čerpadla ponorná i čerpadla povrchová. Určená k zavlažování zahrad, k dopravě vody do domu nebo k jejímu odčerpávání z míst, kde ji rozhodně nechceme.

Před výběrem pro nás vhodného čerpadla bychom si měli odpovědět na několik otázek:

Jaká je kvalita vody, kterou chci čerpat a na jakou činnost chci čerpadlo používat
Kam chceme vodu dostat a odkud ji budeme čerpat
Jak často bude čerpadlo v provozu
Kolik vody najednou chceme používat a jak velký tlak k tomu potřebujeme
Zda je v blízkosti přívod elektřiny
Jaké mám typ studny (vrtaná, kopaná) a jaké jsou její rozměry
Jaká je vydatnost vrtu/pramene a výška hladiny vody

Jak je patrno, pro běžného laika je při výběru vhodného zařízení na čerpání vody potřebná odborná pomoc. Proto byste si čerpadlo měli vždy pořizovat ve specializovaném obchodě a volbu konzultovat na místě s odborníkem. Jen tak se vyhnete zklamání z toho, že čerpadlo nebude vyhovovat. Typů čerpadel je totiž mnoho a je mnohdy obtížné se v nich orientovat. Na správném výběru totiž záleží, zda s ním budeme dlouhá léta spokojeni.

Čerpadlo

Foto: Mountfield - Tanec v kapkách vláhy…

Jednou z největších oblastí použití čerpadel je zalévání a zavlažování. Ideální a rozhodně nejlevnější způsob zavlažování je ten, kdy můžete využít přirozený zdroj, tedy vodu z potoka, studny či nádrže na dešťovou vodu. K tomu se nejlépe hodí zahradní elektrická čerpadla nebo benzinová čerpadla. Vyznačují se velkým průtokem a výtlakem. Tato přenosná čerpadla s nízkou hmotností zvládnou běžné kropení pistolí i větší zavlažovací systémy s několika postřikovači. Další oblastí použití čerpadel je zásobování domácností vodou. Současným trendem jsou automatické domácí vodárny, které jsou kompletním řešením pro rozvod vody nejen v domě, ale i na zahradě. Pro rodinné domy se doporučují vodárny s nádrží 50 litrů, pro menší rekreační objekty zpravidla postačí vodárna s objemem nádrže 24 litrů. Vodárny jsou většinou sestaveny z nádoby, tlakového spínače a zahradního čerpadla.

Pokud potřebujete čerpat větší objemy pitné nebo užitkové vody z větších hloubek (až z několika desítek metrů - například z vrtaných studní), budete potřebovat čerpadlo do vrtu.

Velmi často používáme čerpadla na odčerpávání a přečerpávání vody. Zde je hlavním kritériem míra znečištění přečerpávané kapaliny. Pokud chcete vyčerpat čistou až lehce znečistěnou vodu z bazénu nebo nádrže na dešťovou vodu, musíte sáhnout do kategorie ponorná čerpadla. Tato zařízení jsou uzpůsobena k čerpání velkého množství vody z malé hloubky.
K čerpání silně znečištěné splaškové až fekální vody (vody záplavové, ze sklepů, stavebních jam atd.) jsou určena kalová ponorná čerpadla. Jsou vybavena speciálním zařízením, které si poradí s drobnými pevnými částicemi až do velikosti 30 mm, které mohou být ve vodě obsaženy.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům

Domácí vodárna dopraví vodu do kuchyně i koupelny.  Foto Mountfield
Domácí vodárna
Dobré kalové čerpadlo si poradí i se silně znečistěnou vodou, která obsahuje až 30 mm velké pevné částice.  Foto: Mountfield
Kalové čerpadlo
Nejběžnějším čerpadlem je povrchové elektrické čerpadlo.  Foto Tallas
Povrchové čerpadlo


Vaše názory

 Voda je v ČR dražší, než v Německu! Mít vlastní - Autor: voda znamená život 17. 3. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl