Smutnice – nenápadný likvidátor pokojových i venkovních rostlin

Smutnice – nenápadný likvidátor pokojových i venkovních rostlin

Kategorie: RADY A NÁPADY

Smutnice jsou malé (cca 2 až 4 mm) černé mušky objevující se na vnitřních i venkovních rostlinách. Zdánlivě nenápadné, o to víc zákeřné.



Smutnice jako taková neškodí, problémem jsou její larvy, které klade do půdy. Ty okusují kořínky rostliny a rostlina začíná vadnout. Nám se pak může zdát, že rostlina nemá dostatek vláhy, a tak ji zalijeme. Což je fatální chyba – rostlina vodu nepřijme, ale larvy si lebedí. Larvy smutnic totiž milují vláhu, proto bychom měli být se zálivkou opatrní.

smutnice

Kde se vzaly?

Smutnice si bohužel často přineseme z obchodu. Mohou být v substrátu rostlinky, kterou si pro své potěšení koupíme, anebo v substrátu jako takovém – do něhož zakoupenou rostlinu přesadíme. Zkušení zahrádkáři proto radí, že každý koupený substrát bychom měli „dezinfikovat“ od všech škůdců, tj. zbavit ho možných parazitů, plísní, hub. Minimem je nechat zakoupený substrát na zahradě vysušit – rozprostřít ho na plachtu a nechat pořádně vyschnout. Pokud chceme být důkladní, pak jej můžeme cca 35 až 45 minut sušit v troubě při 100 °C. Zde ale počítejme s časovou i finanční náročností.

Když se smutnice zabydlí na rostlině

Pokud už smutnice napadly vaši rostlinu, nezoufejte. Níže uvedený přehled rad Vám boj se smutnicemi ulehčí.

  • žluté destičky – žluté destičky s lepkavým povrchem seženete v každém květinářství. Larvy sice nezahubí, ale nachytají potenciální matky, takže není matka – není larva.
  • křemičitý písek – křemičitý písek nasypete na povrch substrátu, čímž znemožníte dospělým smutnicím průnik do půdy a kladení vajíček. A larvám se začne hůře dýchat.
  • hlístice – hlístice se živí larvami smutnic. Není proto nic jednoduššího než v zahradnictví zakoupit preparát obsahující hlístice, smíchat jej s vodou a zalévat.
  • hnojivo speciálně určené pro hubení smutnic – tato hnojiva lze zakoupit v každém květinářství, některá z nich i příjemně voní.
  • sirky – jednou z babských rad je zapíchání sirek do substrátu. Sirky píchejte hlavičkou dolů, larvám přítomná síra minimálně znepříjemní pobyt u kořenů vaší rostliny.

Ať jste v boji se smutnicemi úspěšní či nikoli, nenechte si vzít radost z pěstování. Smutnice sice dostává svému jménu a radost z ní nemáme, ale pomocí tohoto článku bude jistě boj s tímto parazitem mnohem úspěšnější.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl