Průtokoměr pro tepelná čerpadla, na studny

Průtokoměr pro tepelná čerpadla, na studny

Kategorie: RADY A NÁPADY

Kolik vody proudí v potrubí? Jak měřit průtok? Tato fyzikální otázka může být jednoznačně a přesně vyřešena. Zase pomocí fyzikálních vlastností.



Při provádění čerpacích zkoušek studní, ale i při provozu některých kotlů, zvláště pak tepelných čerpadel, je dobré mít přehled, o průtoku vody.

Závady

Platí zásada, že 95 % závad je mimo tepelné čerpadlo. Buď neproudí primární okruh, tedy voda ze studny, nebo sekundární okruh. Voda z kotle, tepelného čerpadla, ven.

Měření průtoku

Není jednoduché tento průtok měřit. Pokud použijeme běžný vodoměr, tento není stavěn na trvalý průtok kapaliny. Zpravidla se zničí do 3 měsíců. Navíc způsobuje hluk a má hydraulický odpor.

Průtokoměr pro tepelná čerpadla

Proto se s výhodou používá kuželka, plovoucí v proudu vody. Těleso měřáku je průhledné a cejchované. Snadno hned odečteme okamžitý průtok. Případně jej hned můžeme upravit škrcením.

Zařízení je jednoduché, "blbuvzdorné", nenáročné na servis, nemá žádnou elektroniku, není závislé ani na elektřině. Tedy vysoce odolné a spolehlivé. Můžete ho využít i ke stanovení výkonu kotle, nebo měření topného faktoru tepelného čerpadla. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku zde :  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 1. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl