Proč vybuchují krby?

Proč vybuchují krby?

Kategorie: RADY A NÁPADY

Aktuálně právě pobíhá na internetu fotka rodinného domu roztrhaného krbovým teplovodním výměníkem. Jako by v domě vybuchla bomba. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.



krb-007.jpgPod fotkou je vysvětlení: „Asi nějak nezafungoval pojistný ventil.  Ucpala se měděná trubka a celé to vybouchlo“, píší prodejci krbových vložek.

 

Teplovodní výměník

 

Jaká je realita?

 

„ Krbový teplovodní výměník je nejnebezpečnější věc, jaká může v domácnosti být“, vysvětluje p. Josef Tichý z Vizovic. „A topenáři se ne a ne a nedají říci.  Já se dostávám až k těm nohodám, kde jsou mrtví.  Loni dva výbuchy, z toho u jednoho výbuchu 2 mrtví a 1 těžce zraněný.“

 

O co jde?  Že tam byl pojišťovák a expanzní nádoba je k ničemu.  Představte si, že máte krbový teplovodní výměník v komínu. Je zbytečné komentovat snahy těch topenářů, co umísťují nerezový vlnovec přímo do plamenů. Ti asi o spalování mnoho nevědí.

 

Pak se stane, že vypadne elektřina.  Voda se natlačí do expanzní nádrže, pokud tam již nebyla a pojišťovák udržuje tlak na 1,8 atm, nebo hůře na 2,5 atm. Pak se rozžhaví výměník. Pak se udělá v tělese skulinka a zbytek páry sykne ven.  Čímž okamžikem vletí voda z expanzky do rozžhaveného výměníku a následuje exploze. Přesto, že systém byl jištěn dle ČSN.

 

A pokud tam byla dochlazovací smyčka, na domě, který je napojen na studnu je to při výpadku elektřiny stejně k ničemu. stavba-krbu-3.jpg

 

Jaké je opatření?

 

Starý jednoduchý „fígl“ který se používal již na parních lokomotivách. Dojde sice ke zničení výměníku při havárii, pokud ale přežijete, lehko si koupíte jiný. 

 

Jak vidíte, v topenářské technice zdaleka ne všechno je dnes dokonalé. Topení v krbu jednou za týden je  paráda. Denně povinně je to otročina. 

 

Autor:Ing. Sýkora Pavel

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Proč vybuchují krby? - Autor: Jarda 21. 10. 2009
 Proč vybuchují krby? - Autor: Geox 21. 10. 2009
 proc vybuchuji krby? - Autor: vincent707 4. 2. 2010
 Autor doporučil majiteli myšlenky patentování.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 2. 5. 2010
 V tomto státě je to samej úředník, obchodník ,  - Autor: neúředník 2. 5. 2010
 nerozumiem - Autor:  25. 8. 2010
 no vybuchují, no, třeba dnes na  - Autor: facebooku 4. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl