Nejčastější omyly při výběru zimních pneu

Nejčastější omyly při výběru zimních pneu

Kategorie: RADY A NÁPADY

V souvislosti s uzákoněním povinnosti používat na našem území v zimním období zimní pneumatiky, se tyto pneumatiky dostaly do ještě většího popředí zájmu motoristů. Tyto pneu jsou nejen nutností, vzhledem k příslušnému zákonu, ale jsou i zárukou bezpečné jízdy za zimních podmínek.



Jak je známo, rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou je nejen v dezénu, ale především ve směsi, z kterých se pneumatiky vyrábějí.

S poklesem venkovní teploty se guma stává tvrdší, což v zimě zhoršuje její přilnavost k povrchu vozovky. Pokud se k tomu přidá mráz, sníh, námraza na silnicích, ledovka a jiné nepříjemnosti, pak je evidentní, že letní pneu se na silnici těžko udrží a končí to většinou smykem nebo nepříjemnou kolizí. Jelikož jsou zimní pneu mnohem měkčí, lépe přilnou i ke zledovatělému povrchu. Spolu s vhodným vzorkem, který lépe odvádí vodu či sníh, je zimní pneu zárukou lepší adheze a udržení vozidla na mokré, zledovatělé či zasněžené silnici.

Správný výběr

Předpokladem dobrých jízdních vlastností zimních pneumatik je ovšem také jejich správný výběr. Mnozí motoristé berou takové pneumatiky pouze jako nutné zlo a ve snaze ušetřit se zaměřují na levné zimní pneu, které nabízejí například supermarkety ve svých slevových akcích. Mnohdy se jedná o naprosto nevyhovující výrobky, které se do českých obchodů dovážejí převážně z Asie. Tato snaha pořídit je co nejlevněji se může stát kontraproduktivní, neboť mnohé tyto pneu nesplňují nároky, které vyžaduje provoz na našich zimních silnicích. To je jeden z omylů, které patří k nejčastějším. Dalším omylem a chybou je, když si někdo opatří zimní pneumatiky jiného rozměru, než má ráfky na svém autě. To samozřejmě vede k tomu, že pneumatika na ráfku nemůže správně držet, což může vést i k havárii.

Rovněž nesprávný odhad a posouzení vlastního stylu jízdy mnohdy vede k tomu, že si motoristé pořizují zimní pneu, které absolutně neodpovídají jejich schopnostem a stylu řízení. Týká se to například ryze sportovních zimních pneu, které nejsou vhodné pro běžného motoristu a normální provoz.

Proto se určitě vyplatí získat o této problematice kvalifikované informace například na internetové adrese Pneumatiky.cz, nebo v pneuservisu. Zde vám poradí, jaké zimní pneumatiky se budou nejlépe hodit na typ vašeho auta. Nejlepším způsobem přezutí je využití služeb pneuservisu. Vhodným řešením je, pokud máte náhradní disky kol, na kterých máte nasazené zimní pneumatiky. Pak je výměna celých kol mnohem rychlejší a jednodušší, než přezouvání pneumatik samotných. Zručný motorista nemusí ani jezdit do servisu, a kola si může vyměnit doma sám. Ovšem rozhodně se vyplatí nechat si v pneuservisu vždy před výměnou kola vyvážit, neboť správné vyvážení kol má velký vliv jak na jízdu samotnou, tak na životnost pneumatik.

Současný trend v sortimentu zimních pneu nabízí asymetrické designy, u kterých se spojuje dobrá ovladatelnost vozidla s optimální přilnavostí na mokrém povrchu a s bezpečnými jízdními vlastnostmi na zledovatělých a zasněžených silnicích.

Tyto pneu jsou konstruovány s označením montáže na stranu vnitřní a vnější a nerozlišují se na levé a pravé. Na vozidle to někdy může vypadat trochu nelogicky, ale je to tak v pořádku. Chybou však bývá, když se motorista splete při vlastnoruční výměně kol tak, že nasadí ráfky se vzorkem opačně, tedy proti směru otáčení. V takovém případě se smažou přednosti asymetrického dezénu, který je tak vlastně neúčinný a může vést i k tomu, že na sněhu a ledu kola nezabírají a obvykle to vede ke smyku.

Potřebné informace o sortimentu zimních pneumatik se dozvíte nejrychleji v pohodlí svého domova, když si na internetu zadáte adresu www.pneumatiky.cz. Dozvíte se tu vše, co vás o této problematice zajímá. Najdete zde jednak široký sortiment letních i zimních pneumatik všech renomovaných značek od Pirelli, GoodYear, Dunlop, Michelin, Bridgestone až po Barum.

Zdroj: Pneumatiky.cz


 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ještě jsem nepřehodil letní, již mám dávat zimní ? - Autor: jezdič 2. 10. 2014
 A pneu Vraník tam nemáte ?  - Autor: lojz 2. 10. 2014
 výběr pneu - Autor: RomanKovař 29. 9. 2015
 Micehlin - Autor: Marie33 7. 10. 2015
 Pneu - Autor: Katka 8. 11. 2015
 Rozdíly? - Autor: Janča 30. 10. 2018
 Zimní pneumatiky - Autor: Honza 31. 8. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl