Jak vyrobit rozdělovač na tepelné čerpadlo

Jak vyrobit rozdělovač na tepelné čerpadlo

Kategorie: RADY A NÁPADY

Dá se dnes ušetřit na instalaci tepelného čerpadla, aniž by to mělo negativní dopad na kvalitu, účinnost?



Má smysl, dnes v době profesionálních firem práce svépomocí?

Kupodivu ano. Takový rozdělovač na zemní tepelné čerpadlo, pro 5 okruhů, se dnes prodává od 17.000 Kč. Pokud si jej ovšem vyrobíte sami, kvalita nebude horší, právě naopak. A cena bude zase naopak výrazně nižší.

Jak je to s tou kvalitou?

Právě zemní kolektory se u tepelných čerpadel země voda, dost často šidí. Poddimenzovávají. Firmy, které to nešidí, dávají na 14 kW tepelné čerpadlo do země 1600 m PE potrubí. Jiné firmy, jen 400 m.

A to se právě projeví v zimě. Pokud máte kvalitní, velký zemní kolektor, budou náklady na elektřinu pro pohon tepelného čerpadla nízké. A opotřebení – namáhání tepelného čerpadla bude taky malé. Pokud zemní kolektor ošidíte, spadnou teploty nemrznoucí kapaliny, která přináší teplo ze země do tepelného čerpadla dolů, a projeví se to na vyšší spotřebě elektřiny.

Rozdělovač svépomocí

Zpět ale k rozdělovači. Pokud si jej vyrobíte svépomocí, proti "kupovanému" může mít navíc kovové kulové ventily, odvzdušňovací ventily a podobně. Tím se zjednoduší instalace a servis.

Na obrázku je 5 okruhový rozdělovač na 1000 m PE potrubí průměr 32. Výkon tepelného čerpadla je 8 kW. A není drahé, stojí pod 100.000 Kč. Při záruce 7 let. Tím pádem bude pořízení tepelného čerpadla o málo dražší než plynofikace. Ovšem tepelné čerpadlo, správně naddimenzované, topí cca 3 x levněji než moderní plynový kondenzační kotel, a navíc má celý dům – celá domácnost Ekotarif. Tedy levnou elektřinu.

rozdělovač na tepelné čerpadlo

Budoucnost

Tepelné čerpadlo pohání elektřina. A tu si dnes snadno můžete vyrobit. Třeba fotovoltaikou. Zemní plyn si nevyrobíte. Zemní plyn je naopak ještě zatížen kontrolami, revizemi kotlů, revizemi komínů, to vše u tepelného čerpadla neplatíte.
Tepelné čerpadlo navíc může i chladit. Což oceníte v době letních veder. Pokud byste měli zájem o vytápěný skleník, tepelným čerpadlem jej lze někdy vytápět úplně zdarma.

Elektrická domácnost.

Domácnosti dnes začínají být elektrické. Cena fotovoltaických kolektorů spadla ze 16 000 až 20 000,- Kč na pomalu 2 800 Kč/ kus, navíc se od září zvyšuje dotace na fotovoltaiku na 150 000,- Kč. Dříve či později budete mít elektromobil, elektrokolo, elektroskůtr,...

Dříve či později bude několik fotovoltaických kolektorů na každé střeše, automobilky začínají fotovoltaiku logicky dávat i na střechy aut.

Proč kupovat v létě elektřinu (+ na jaře a na podzim) , když je jí všude kolem plno zadarmo? Úspory se tedy vyplatí.
Jak vidíte i případná práce svépomocí se vyplatí. Znám i vědeckého pracovníka v Brně, který se celý dům – zděnou novostavbu, i s tepelným čerpadlem buduje svépomocí. Žádné dotace nečerpá, nebude to mít složité, ale dům bude vyladěný.

Kvalita nemusí být drahá. Kvalita je o informacích.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř nulový dům
Vyplatí se tepelné čerpadlo do novostavby?
Vytápění skleníků zdarma


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku zde - Autor: Ing. Pavel Sýkora 3. 9. 2017
 Něketým rekuperacím v ČR chybí  - Autor: Glofský proud 17. 9. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl