Jak vybrat laminátovou podlahu?

Jak vybrat laminátovou podlahu?

Kategorie: RADY A NÁPADY

I když se to úplně nezdá, výběr podlahové krytiny je opravdu velmi důležitý.



Právě podlaha významně změní vzhled celé místnosti a od ní se odvíjí styl vybavení nábytku a dekorací, proto tedy doporučujeme věnovat více času jak výběru materiálu, vzhledu tak i povrchu. Jak ale vybrat podlahu tak, aby byla kvalitní, vydržela a zároveň se neokoukala se dočtete v následujícím článku.

Podle čeho vybrat laminátovou podlahu? 

Pokud máte rádi přirozený vzhled dřeva, je laminátová podlaha tím nejlepším řešením výběru podlahové krytiny. Existuje opravdu mnoho druhů laminátových podlah. Rozdělují se podle třídy zátěže, odolnosti, typu pokládky, způsobu výroby a v neposlední řadě podle vzhledu. Prioritně by nás měla zajímat kvalita, tedy odolnost proti oděru, zatížitelnosti a tvrdosti. 

 

Odolnost proti oděru se značí od AC1 až AC5:

AC1 – nízké zatížení

AC2 – střední zatížení

AC3 – silné zatížení

AC4 – velmi silné zatížení

AC5 – extrémní zatížení

Zatížitelnost se dělí do tříd tříd zátěže 21, 22, 23, 31, 32 a 33:

Třída zátěže 21 – vhodná do prostor s malým, nebo občasným používáním

Třída zátěže 22 – ideální do obytné oblasti s trvalým užíváním

Třída zátěže 23 – vhodná pro intenzivní používání, lze je tedy položit na schodiště, vstupní chodby či kuchyně.

Třída zátěže 31 – je vhodná do oblasti s občasným používáním, podlahy jsou tedy ideální do hotelových pokojů, konferenčních místností

Třída zátěže 32 – vhodné na trvalé chození bez přezutí, ideální např. do kanceláří, čekáren, hotelových hal, butiků atd.

Třída zátěže 33 – je určena do prostor s intenzivním používáním, jako jsou chodby, velkoplošné kanceláře, obchodní domy, víceúčelové haly, školní třídy atd.

 

V tomto nám pomohou různé recenze, diskuze od vlastníků těchto podlah a nebo nejlépe rady od odborníků. 

Čištění a údržba podlahy

Nesmíme zapomenout ani na praktičnost. Velkou chybou při výběru podlahy je to, že zapomínáme zohlednit, jak se nám bude daná podlaha udržovat. Nikdo z nás přece nechce trávit svůj volný čas tím, že bude neustále vytírat a starat se o podlahu. U některých podlah je údržba náročná a nesmí se zanedbávat, jinak podlaha ztrácí funkčnost a výrazný vzhled. Tím je myšleno, že například dřevěné podlahy jsou sice vzhledově nádherné, ale náročnější na údržbu. Laminátové podlahy jsou na údržbu ideální a jsou levnější variantou dřevěné podlahy. Jediné na co je dobré se soustředit je používání doporučených přípravků na mytí podlahy a nezanechávání příliš velké vrstvy vody po vytírání, aby nám podlaha vydržela co nejdéle bez tvoření jakýchkoliv boulí a výstupků. Velkou výhodou těchto laminátových podlahových krytin je to, že zametáním a vysáváním podlahu nepoškrábeme, ani nijak nepoškodíme, stačí tedy zamést nebo vysát a podlaha je čistá. 

Výběr laminátové podlahy do všech místností 

Nemůžeme vám přesně poradit jakou podlahu zvolit do konkrétní místnosti, protože každý má svůj oblíbený styl a design bytového prostoru, ale můžeme vám poradit na co se soustředit při výběru do jednotlivých místností. 

Kuchyň

Při výběru podlahových krytin v kuchyni je důležité se soustředit, aby byla podlaha odolná a vzhledově se hodila ke kuchyňské lince. Měli bychom myslet na to, že v kuchyni používáme ostré předměty, které nám mohou upadnout a poškodit pohladu. 

Ložnice

V ložnici se můžeme soustředit více na vzhled než na odolnosti vůči oděru. Ložnice je místnost, kam chodíme odpočívat a trávíme zde čas převážně jen večer a přes noc.

Chodba 

Výběr podlahy na chodbě je individuální. Pokud se přezouváme na chodbě, doporučujeme výběr podlahy zaměřit na odolnost. Kamínky, které můžeme přinést na botách mohou podlahu poškrábat. 

Koupelna 

Koupelna je nejnáročnější na výběr podlahy a to z důvodu, že v této místnosti vystavujeme podlahu zvýšené vlhkosti. I přesto lze vybrat kvalitní podlahu do koupelny. U této místnosti doporučujeme nechat si poradit u odborníka.

Obývací pokoj

Obývací pokoj je místnost, kde tráví celá rodina nejvíce času. Zvolte výběr podlahy do této místnosti podle vašeho životního stylu. Rodiny bez dětí a domácích zvířat mohou vybrat jakoukoli tvrdost a odolnost podlahy. Pokud však máte dětí, které si na podlaze hrají nebo domácí zvířata, která tráví čas v obývacím pokoji, doporučujeme výběr podle odolnosti.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl