Jak správně větrat a předcházet vzniku plísní v bytech

Jak správně větrat a předcházet vzniku plísní v bytech

Kategorie: RADY A NÁPADY

Výrobce plastových oken, doporučuje využití vlhkoměrů v bytech s plastovými okny. Výměna vzduchu v interiérech je velmi důležitá pro naše zdraví. Správné větrání zamezí vzniku plísní, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy.



novabrik1.jpg

Vlhkoměr

 

Vlhkoměr je pomůcka pro omezení kondenzace v místnostech. Naměřené údaje mohou varovat uživatele před nežádoucí vlhkostí a vést k pravidelnému větrání.  Správná vlhkost v bytě by se měla pohybovat mezi 40 – 60 %.

 

Únik tepla a větrání

 

Nejvíce energie z interiérů zbytečně uteče okny a dveřmi. Neustálý růst cen energií nutí jak domácnosti, tak podnikatelské subjekty řešit problém úniku tepla.  Zároveň však nesmíme podcenit pravidelné větrání.

 

„Okna by měla tepelně izolovat, bránit průniku hluku z venkovního prostředí a zároveň vyměňovat vnitřní vzduch. Požadavky na zlepšování tepelně – izolačních vlastností oken, nutí výrobce zlepšovat kromě jiného, i těsnost oken. Není tedy výjimkou těsnění ve dvou i třech rovinách. Výsledkem může být zvýšená vlhkost vzduchu a škodlivin, které vedou k vzniku plísní v bytech. S tím souvisí i možné zdravotní problémy obyvatel takového bytu,“ říká Ing. Petr Mašín, MBA, obchodní ředitel Geus okna, a.s.

 

Plísně

 

Většina plísní zdravým lidem neublíží, plísně ohrožují zejména novorozence a jedince, kteří mají dispozice k tomu, aby se u nich vlivem plísní spustily alergie, dále jsou více ohroženi starší lidé. U citlivých obyvatel bytu, ve kterém se vyskytuje plíseň, se může objevit vyrážka, rýma, pálení očí, kašel nebo dýchací problémy.

 

„ Pokud se vlhkost obsažená ve vzduchu nedostane ven z místnosti, vzniká plíseň, která je patrná podél rámů oken nebo v rozích místností. Větrat bychom měli krátce a intenzivně. Otevřít okno dokořán 2 x až 3 x denně na 5 -10 minut.  Největší chybou je větrání vyklopeným křídlem po celý den. Tím uniká teplo a místnost se vytápí mnohem déle. Krátké a intenzivní větrání platí pro podzimní a zimní měsíce, v tomto období by měla být teplota v místnosti alespoň 21 stupňů Celsia.  V letních měsících je naopak celodenní větrání příjemné,“ dodává Ing. Petr Mašín, MBA, obchodní ředitel Geus okna, a.s.

 

Zdroje vlhkosti

 

Zdrojem vlhkosti jsou pokojové rostliny, akvária, páry vzniklé při vaření, ale i nevhodně umístěné zdroje tepla nebo nedostatečné vytápění. Doplňky oken, které zlepšují průvzdušnost jako je  mikroventilace (čtvrtá poloha kliky) nebo různé samoregulovatelné klapky vedou k vyšší netěsnosti. Tato netěsnost ovšem nezajistí tolik vyměněného vzduchu jako jednorázové intenzivní větrání. Dalším důležitým faktorem je také přívod vzduchu pro plynové spotřebiče v domácnosti, jako jsou sporáky, plynové kotle nebo WAW. Každý z těchto spotřebičů má jiný výkon a potřebné množství spalného vzduchu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jak správně větrat a předcháze - Autor: Lenka 8. 3. 2009
 Jak správně větrat a předcháze - Autor: Lenka 8. 3. 2009
 vlhkost - Autor: jo 7. 10. 2010
 plisnevbytech.cz - Autor: lukas 22. 9. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl