Jak se zbavit octomilek?

Jak se zbavit octomilek?

Kategorie: RADY A NÁPADY

Ačkoliv životnost octomilek od vajíčka do dospělosti je 8-10 dní, i přesto je jejich existence zhoubou domácností. Octomilkám se daří ve vlhkých místech. Přitahuje je ovoce. Zvláště to kvasící a zahnívající. Vyzkoušejte tyto 3 + 1 domácí pasti a buďte doma zase pánem vy! 



1. Past z jablečného octu

Na co jiného nalákat octomilky než na ocet? Octomilky nemohou odolat pachu fermentace, jablečný ocet je ze zkvašených jablek a pro octomilky je to sen!

Jablečný ocet (alespoň ½ šálku) umístěte do zavařovací sklenice, přidejte přezrálé ovoce, kapku tekutého mýdla (mýdlo zlomí povrchové napětí kapaliny, moucha si pak nemůže ve sklenici jen sedět a odletět). Pokud chcete zesílit účinek, ocet napřed zahřejte, aby rychleji uvolnil neodolatelnou vůni. Srolujte kus papíru, vytvořte provizorní trychtýř a vložte jej do nádoby. Mouchy vletí do sklenice, nebudou moct přijít na to, jak ven a utopí se.

2. Shnilá pomsta ve sklenici

Než začnete panikařit kvůli octomilkové invazi, zkuste jednoduchou past se shnilým ovocem.

Octomilky

Umístěte několik kusů přezrálého nebo téměř hnijícího ovoce na dno skleněné nádoby, zakryjte fólií (můžete zabezpečit gumičkou) a do fólie udělejte párátkem pár dírek. Takovou sklenici pak umístěte na strategické místo ve vaší domácností, kde se octomilky nacházejí nebo kde je teplo a slunečno. Mušky vletí do pasti a nebudou vědět, jak ven. Ve chvíli, kdy se rozhodnete, že nádoba je dost plná, vložte ji na 10 min do mýdlové vody v kbelíku, tím zlikvidujete vše nežádoucí.

3. Veselá past

Představa opilé mouchy je zvláštní, ale octomilky se mohou dostat pod vliv alkoholu jako my. Nejvíce je přitahuje červené víno. Budete potřebovat odstáté červené víno, červený vinný ocet nebo v nouzi balsamico. Můžete pak využít metodiku v pasti 1 - trychtýř, nebo 2 – fólie s dírkami. Mouchy se na víno jen pohrnou a budou umírat veselou smrtí.

A jako bonus vyzkoušejte přírodní sprej z citronové trávy (lemongrass), který sice octomilky nezabije, ale pomůže vám je udržet na uzdě spolu s dalšími škůdci a zanechává příjemnou vůni. Smíchejte 10 kapek esenciálního oleje citronové trávy s 2 dcl horké vody a pořádně protřepejte. Takový roztok si přelijte do rozprašovače a aplikujte na parapety, dveře, ohrožená místa i přímo na mouchy. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl