Jak odstranit vodní kámen

Jak odstranit vodní kámen

Kategorie: RADY A NÁPADY

Stále se ve vaší koupelně usazuje neodbytný vodní kámen? I když jej pracně vydrhnete, za pár dní se objeví znovu, a vy tak svádíte nekonečný a únavný boj stále dokola? Máme pro vás ideálního pomocníka, díky kterému se zbavíte vodního kamene jednou provždy.



Úskalí s vodním kamenem

Vodní kámen neboli sanétr se usazuje nejčastěji na toaletách, v koupelně a v kuchyni. Naše babičky dříve používaly proti vodnímu kameni ocet nebo citronovou šťávu. Obě tekutiny sice usazený vodní kámen vcelku úspěšně rozpouští, tato pomoc však trvá příliš dlouho a je třeba ji několikrát zopakovat, než je zarytá usazenina zcela odstraněna.

Pokud máte doma tvrdou vodu, určitě víte, co máme na mysli. Kompletně odstranit zarytý vodní kámen třeba z konvice na vodu tak může s pomocí octu trvat ne jeden, ale klidně i více dnů.

Jak se vodního kamene snadno zbavit

Potřebujete poradit, jak na vodní kámen bez zdlouhavého čekání na nejistý výsledek? Snadnou a rychlou pomoc představují účinné odstraňovače vodního kamene.

Jejich použití je jednoduché, stačí je nanést a nechat chvíli působit. Poté vše vyčistíte houbičkou, aniž byste museli povrch drhnout nebo použít drsný písek, který může materiál trvale poškodit.

Tyto spolehlivé a vysoce účinné prostředky proti vodnímu kameni nejčastěji obsahují směs účinných kyselin. Není tak problém odstranit veškerý vodní kámen, rez i případné zbytky mýdla.

Vodní kámen

Zbavte se nejen vodního kamene, ale také zápachu

Odstranění vodního kamene vám nestačí a chcete se zbavit i nežádoucího zápachu? Pro tyto případy existují ještě účinnější přípravky proti vodnímu kameni, které nejen odstraní nepříjemné pachy, ale zároveň zanechají povrch naprosto čistý, bez jediného náznaku předchozích obtíží.

Přípravky seženete v tekuté formě, s rozstřikovačem nebo jako tablety. Pokud jste tedy zvyklí používat spíše tablety, pak i vy si vyberete čisticí přípravek vhodný právě pro vás.

Předejděte nenávratnému poškození povrchu

Vodní kámen není pouze estetickým problémem, jak si většina z nás myslí. Následky jeho usazování mohou být mnohem závažnější, než pouhé znehodnocení pro oko. U řady spotřebičů může nenávratně dojít k jejich poškození. V případě usazování vodního kamene v toaletě a potrubí zase hrozí zneprůchodnění trubek.

vodní kámen odstranění

Kde se vlastně vodní kámen vzal?

Pokud jste se s potížemi s vodním kamenem setkali teprve nedávno, možná netušíte, že za usazování vodního kamene může především příliš vysoká tvrdost vody. V případě, že se tedy doma s tvrdou vodou potýkáte, pravděpodobně se většímu a rychlejšímu usazování vodního kamene nevyhnete.

Jak takový kámen vznikne? Stačí, aby se na povrchu spotřebiče začaly usazovat hořčíkové a vápenaté soli. V ohrožení jsou tak elektrospotřebiče používající vodu, například myčka, rychlovarná konvice nebo pračka. O něco málo méně stresující z hlediska údržby jsou pak plochy v kuchyni, koupelně a na toaletě.

Problematické čištění elektrospotřebičů si můžete usnadnit také speciálními přípravky proti vodnímu kameni. Preventivně působí třeba sůl do myčky, která usazování kamene účinně zabraňuje, vyhnete se tak neustálému odstraňování následků, které dokáže tvrdá voda napáchat.

Speciální čisticí prostředky proti rzi a vodnímu kameni už jsou velmi rozšířené také pro pračky, jejichž údržba by jinak byla velmi obtížná. Můžete se spolehnout pouze na klasický ocet a citronovou šťávu, ale v dnešní době už se nabízí řada účinnějších a rychlejších řešení, která si s vodním kamenem poradí bezstarostně.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ocet + citron = smrt vodního kamene - Autor: riddlová 16. 2. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl