Jak na zatopený dům ? Survival dům.

Jak na zatopený dům ? Survival dům.

Kategorie: RADY A NÁPADY

„Přijdou ještě větší povodně,“ říkal jž v roce 2006 geolog p. Cílek. S povodněmi je nutno, tak nějak, počítat. Odvolává se na povodňové cykly.

 



Každý dům je malinko jiný, v jiné lokalitě. Povodně nechodí jen z řeky, například Moravy, Labe, nebo Vltavy. Ale povodní mohou být postihnuty i domy na kopci, jako například Želechovice nad Dřevnicí, nebo Svatý Kopeček nad Olomoucí.

Tedy, když již stavíte dům u řeky, postavit jej tak, aby „s povodní počítal“. Betonové patro, obyvatelné podkroví, důkladné betonové základy.  Ideální je maximální soběstačnost domu. Na střeše fotovoltaika ( třeba Grid Free), vlastní studna. Ke studni bych doporučoval reverzní osmozu na čištění vody: www.studnyavrty.cz

A budete mít pitnou vodu hned, což nyní mnohé domácnosti ještě několik týdnů mít nebudou.  Domovní čistírna odpadních vod je samozřejmě výhodou. V takovém domě SUV, by měl být krb na tuhá paliva, nebo záložní kotel na tuhá paliva. Ideální je zásoba paliva, které nasáká vodou. Tedy třeba 5 q černého uhlí. Ideální je, když lze v krbu nebo kamnech i připravovat potraviny, v brzkou budou krby umět i vyrábět elektřinu, možná i chladit potraviny. Ono bez ledniček a elektřiny, se potraviny rychle kazí.

No a nyní spíše k vysoušení domů. Vysoušeče mají asi obce, kraje, tam se dají půjčit. Já bych doporučoval, po použití vysoušeče, na dům tak 2- 3 inteligentní rekuperace. Jsou levné, snadno se instalují, mají až 10 x nižší spotřebu elektřiny, než centrální rekuperace. A hlavně dobře odvlhčují. Pokud je dům povodní hodně poničen, doporučoval bych betonové podlahové vytápění.

Budete – li rekonstruovat i kotelnu, samozřejmě tepelné čerpadlo je výhodnější, než plynový kotel.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nejsou na tepelné čerpadlo, rekuperaci dotace ?  - Autor: peníze 15. 6. 2013
 Co říkáte na domy kryté zemninou ?  - Autor: klio 15. 6. 2013
 Na zatopené domy jsou dotace zvýšeny o 20 % - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 6. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl