Jak na octomilky v domácnosti

Jak na octomilky v domácnosti

Kategorie: RADY A NÁPADY

Octomilky jsou malé, ale výkonné. Známe je všichni, protože zejména v pozdním létě a na podzim jsou všude, kde je nějaké zralé, případně už hnijící ovoce, nebo i jiné potraviny, třeba sladké pečivo.  



 Dokáží nám pěkně znepříjemňovat život už jen tím, že poletují. Ale když si jdete vzít třeba jablko, nebo banán a z mísy se zvedne doslova clona octomilek, může vás rychle přejít chuť. A chytat je jen tak rukou je práce vskutku sisyfovská.

Octomilka, jinak také vinná, banánová nebo octová muška, je druh dvoukřídlého hmyzu. Jedná se vlastně o celý rod a octomilek je celkem kolem 1 500 druhů. I když se může zdát, že jde jen o protivný hmyz, octomilky hrají významnou roli v genetickém výzkumu. Přesto doma je moc rádi nevidíme.

octomilky

Jak se zbavit octomilek

Základem je prevence. Nenechávejte v teplém počasí ovoce a zeleninu jen tak na míse, ale ukliďte je raději do chladničky. Nahnilé ovoce vždy vyhoďte. Nenechávejte neumyté nádobí a pravidelně také vynášejte a umývejte koš na odpadky, protože i miniaturní zbytky potravin octomilky spolehlivě najdou. To platí i o koši na plasty. Pokud pijete limonády, džusy či jiné sladké nápoje, láhve od nich raději rovnou odneste do kontejneru na ulici, jinak budou zbytky nápojů octomilky lákat. Podobně pozor také na nevyčištěný odpad u dřezu. Utěrky nenechávejte příliš dlouho a také houbičky na nádobí často měňte.

Pasti na octomilky můžete buď koupit, nebo si je sami vyrobit. Kupované pracují obvykle na principu octové náplně a lepicího papírového obalu. Vůně octa octomilky naláká, ale na lepicí vrstvě uváznou a už neodletí. Musíte jen ohlídat, aby lepicí vrstva nebyla plná a octová náplň nevyschla. Domácí past si můžete vyrobit třeba ze sklenice od kompotu. Nalijte do ní ovocný džus a nahoře zakryjte igelitem, do kterého propíchejte malé dírky. Těmi se octomilky dostanou dovnitř a ve sladké tekutině se utopí. Podobně můžete použít i plastovou láhev se zbytkem ovocného sirupu, resp. odříznout její spodní polovinu.

Babská rada také říká, že vůně hřebíčku na rozdíl od ovoce octomilky odpuzuje. Zkuste si ho v kuchyni nasypat do několika misek a octomilky by to mělo vyhnat. Někdo tvrdí, že to funguje, jiný ne, ale za vyzkoušení nic nedáte.

Pokud zapomenete doma ovoce na stole například před víkendem na chalupě, můžete octomilky zkusit i vysát. Ideální je malý ruční vysavač, který hned poté vysypete do popelnice a plastovou nebo látkovou nádobu na odpad umyjete. I když všechno uděláte správně, octomilky si můžete přinést domů třeba s ovocem a boj začne znova. Čím čistější ale budete mít kuchyni, tím snadněji se jich zbavíte.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl