Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Kategorie: RADY A NÁPADY

Máte rádi houby? Ne? Že jsou nezdravé a těžce stravitelné? Výjimka potvrzuje pravidlo. 



Právě hlíva ústřičná je toho příkladem. Čínská medicína ji využívala již před 2000 lety k výrobě léčivých mastí a tinktur na různá zranění. I naše klasická medicína objevila účinky hlívy. Vysoký cholesterol, problémy s imunitou, vysoký oční tlak, diabetes, záněty, virová onemocnění – ve všech těchto případech vám může tato nenápadná „Pleurotus ostreatus“ pomoci.

Kde pravděpodobně hlívu najdeme?

Budete-li hledat hlívu ve volné přírodě, možná ji přehlédnete. Běžně v obchodech se prodává uměle vypěstovaná, má světlou barvu a právě to vás může zmást.

Jak ji poznáme? Klobouk měří 5-20 cm, barva se pohybuje od světle krémové po tmavě šedo-modrou až hnědou (záleží na teplotě okolního prostředí a stáří). Čím nižší teplota, tím jsou houby tmavší.

Pokud jde váš soused v zimě na houby a přinese tašku modře zabarvených klobouků - on je úplně zdráv a vy nemáte halucinace - jde o hlívu ústřičnou. Spodní strana klobouku má měkké lupeny, které nejsou příliš oblíbeny, ale nelekejte se, opravdu jde o jedlou houbu a výtečnou.

V přírodě se dá nalézt na podzim a na začátku zimy hlavně v listnatých lesích. Roste na kmenech a pařezech buku, břízy, vrby, topolu, habru a podobných stromů. V jehličnatých lesích se vyskytuje vzácně, ale její výskyt vás může překvapit v sadech ovocných stromů.

Především je hostem na „mrtvém dřevě“, objeví-li se na kmeni stromu, vězte, že dřevo tohoto stromu je z nějakého důvodu oslabené.

Jaké má hlíva využití?

Často je v kuchyni používána sušená hlíva ústřičná, která má výrazné aroma. Jako přídavek do polévek, k dochucení salátů, do dušených zeleninových jídel je ideální. V Číně se sušená staletí používá v lékařství pro pacienty s problémy strnulosti končetin, s bolestmi šlach.

Hlíva ústřičná recepty jsou u nás známy v mnoha variantách. Sekaná masa, omáčky, těstoviny, masové nákypy, polévky, zapečená zelenina… Všude tam má hlíva své uplatnění a přitom je zdraví prospěšná. Recepty najdete všude, v literatuře i na internetu.

Hlíva ústřičná tablety – ty doporučují lékaři pacientům s oslabenou imunitou. Dají se sehnat běžně v lékárnách jako čistý produkt nebo v kombinaci např. s echinaceou. Stejně kvalitní, účinné a zákazníky oblíbené naleznete i v dobrých e-shopech, jako je například www.hliva-ustricna.cz Výsledky s jejich užíváním jsou velmi dobré. Řadě astmatiků a alergiků, kteří měli celoročně problém např. s virovými onemocněními dýchacích cest, opravdu pomohly.

Hlíva ústřičná


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Hlíva - Autor: Ludvik 4. 10. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl