5 skutečností, na které se zaměřit při výběru krbových kamen

5 skutečností, na které se zaměřit při výběru krbových kamen

Kategorie: RADY A NÁPADY

Která kamna vybrat a jak spojit sen se skutečností, i když nemáte zrovna tolik prostoru, kolik byste si představovali? Přemýšlejte prakticky, ať máte všechna pro a proti zvážená ještě před koupí/instalací kamen. 



Máme pro vás 5 tipů, jak na to.

1) Hlavní nebo doplňkový zdroj tepla?

Jakým způsobem vlastně budete krbová kamna využívat? Nabízí se 3 možnosti:
• Hlavní zdroj tepla: čili vytápění celého domu
• Sekundární zdroj tepla: pouze na přitápění
• Doplňkový zdroj tepla: například pouze pro „lehké přitopení“ prostor na jaře, v létě či na podzim

2) Čím budete topit?

Všude slyšíme, jak je potřeba šetřit a kolika způsoby to lze realizovat. Je tedy potřeba zvážit, jaké palivo budete pro vytápění využívat. Například pokud se rozhodnete topit dřevem, tak zda máte dostatečně velký pozemek na jeho skladování a zároveň zda je reálné dřevo skladovat tam, kde dobře proschne. V případě, že máte dost prostoru, ale dřevo nemá šanci proschnout, by se mohlo stát, že budete muset řešit zanesené kouřovody a komín.

3) Výkon kamen

Výkon krbových kamen je třeba stanovit s minimální odchylkou. Na internetu lze najít spoustu orientačních výpočtů, ale přesné informace získáte přímo od dodavatele. Spotřeba a výkon záleží samozřejmě i na tom, zda plánujete pořídit kachlová kamna nebo klasická krbová kamna.

Tip: u odborníků na Topenilevne.cz naleznete různé typy krbových kamen v akci!

kamna

4) Kamna s teplovodním výměníkem nebo horkovzdušná krbová kamna?

U kamen s teplovodním výměníkem si můžete být jisti, že bez problémů vytopí celý dům. Nevýhodou je vyšší spotřeba paliva (díky nižší účinnosti spalování). Horkovzdušná kamna oproti tomu topí spíše centrálně, ale spotřeba paliva je o dost nižší. Horkovzdušná kamna se však nehodí do stále obývaných místností, jelikož se v interiéru přepaluje vzduch. Využijete je tedy spíše na chatu či chalupu.

5) Co je potřeba mít zjištěno a připraveno?

Zjistěte stav komína, jeho průměr a účinnou délku, neboť většinu moderních kamen je možno napojit na externí přívod vzduchu. Pokud komín nemáte a kamna přesto chcete, lze tento problém vyřešit fasádním komínem, což je minimální stavební zásah do vašeho bydlení.

Tip: chcete-li jít nejjednodušší cestou a pořídit si krb třeba do bytu či kanceláře, pořiďte si biokrb - ten je elegantní, moderní a působí velmi luxusním dojmem.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl