Zdražení elektřiny

Zdražení elektřiny

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

V současné době tato informace plní média. Zdražování elektřiny je realita. Dojde k dalšímu zdražení velkoobchodních cen elektřiny o 24 %.



Ceny elektřiny

 

zdražení 006.jpgCeny elektřiny rostou vytrvale cca poslední 3 roky. Již před 2 lety se zvedla přímotopná sazba z cca  1,1 Kč/ kWh na  1,59 Kč. Zdražení proběhlo právě  po ohlášení rekordních zisků ČEZu. Znám několik lidí, kteří  podali podnět na tehdy Antimonolní úřad. Nevím, zda jim kdo odpověděl. Dnes je to již Úřad pro hospodářskou soutěž.

 

Další rok zdražila elektřina na 1,79 Kč/kWh. S paušálními poplatky je to dnes cca 2 ,- Kč / kWh. V Německu je tato sazba cca na 3 Kč/kWh. Německé ceny tedy nejsou daleko. Běžný rodinný domek, který netopí elektřinou, je v ceně cca 4 Kč / kWh. V Německu 6 Kč kWh. Je úplně zbytečné, srovnávat české  platy a příjmy s německými. To víme všichni.

 

 

 

Co se s tím dá dělat?

 

Co má běžný občan dělat, aby přežil? Vypadá to, že občan je jen bezedná pochodující peněženka pro některé síťové dodavatele.

 

Rozhodně by měl včas počítat. Včas investovat do úsporného vytápění. Tepelná čerpadla s vyšší účinností, solární kolektory, automatické ekologické kotle. Čím později to provede, tím vyšší bude investice. Ceny investic rostou. Jen loni  šla měď  100 %  nahoru. Nerez  jen  za podzim 2006 zdražila  o  43 %.  V příštím roce zvýšení DPH na 19 %.  „Skelná“  vata jaro 2007 + 100 %.

 

Například tento dům ve Vizovicích.

 

zdražení 006a.jpgJe na kopci. Vysoké ovětrování 200 m čtverečních. Zateplení 10 cm polystyren. Má automatický ekologický kotel. Koupil jej před 7 lety za cca 60 000,- Kč. Dnes by jej pod 100 000,- Kč včetně montáže nepořídil. Kolik protopí?

 

Za loňskou dlouhou zimu, která trvala až do května, zaplatil za 40 q  paliva 6 000,- Kč.  Pak palivo zdražilo, nyní jej vytápění, bude – li ovšem obdobná zima,  vyjde na 8 800,- Kč. Palivo do automatu doplňuje 1 x za 5 dnů. Reguluje termostatem z obýváku. Pokud Vám zdražují vytápění ze 6 000,- Kč, není to problém. Pokud ale platíte za teplo 60 000,- Kč /rok, pak každé procento zdražení je velmi bolestivé.

 

Například moje známá v Dubnici. Má malý domek, 3 + 1. Bez patra. Za loňskou zimu, která vlastně byla velmi slabá,  jí přišlo vyúčtování za zemní plyn  48 000,- Sk. Rozplakala se. O peletkách je zbytečné psát. Cena kolem 5,60 Kč /kg bez dopravy a DPH je jako za luxusní zboží. To už je mnohem levnější zemní plyn.  

 

Topme všichni dřevem.

 

To je slogan dne. Jenom nám zapomněli říci, kde dřevo koupit, a za kolik. Loni stála kladovka dřeva 10 000,- Kč. Na Valašsku.  Kladovka je 10 kubíků. Letos jsou ceny jinde. Na Valašsku lesy obhospodařuje italská firma.  Kladovka dnes stojí 25 000,- Kč. Na běžný nezateplený dům je potřeba 20 kubíků, tedy 50 000,- Kč. A ještě jste otrokem kotle. 

 

Na Slovensku to není lepší. Například lesy kolem Čertova, dle místních občanů, koupil Němec. Dřevo štípe a odváží do Německa. Běžný občan má potíže dřevo nakoupit.

 

To jsou celkem podstatné informace, které se v médiích, ke škodě občanů nevyskytují.

 

Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl