Vodní anděl. Zdravá pitná voda pro všechny?

Vodní anděl. Zdravá pitná voda pro všechny?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Jakou pijete vodu? Víte, že mnoho zdravotních neduhů pochází z nekvalitní vody?



pitná voda 006a.jpgVoda dnes začíná být tvrdý business. Proto vzniklo evropské hnutí na ochranu zdravé  pitné vody. V ČR byl ustavující mítink. V Sídle akademie věd ČR na zámku v Třešti na podzim 2007. Jejím členem je i známá studnařská firma ST Kodek, s.r.o.

 

Co pijeme?

 

Mnoho lidí si myslí, že pijí čistou „vodu z kohoutku“, a ta přece nemůže být závadná. Nebo kupují minerálku v lahvích a dělají tak dobře pro své zdraví. Opak může být pravdou.

 

Mít kvalitní vodu zadarmo, je přáním snad každého člověka. Vždyť voda znamená život. A pokud voda znamená život, tak kvalitní voda znamená zdraví. Na celé zeměkouli jen málo lidí má přístup ke zdravotně nezávadné vodě. I v ČR je hodně studní s vodou zdraví škodlivou. Zvláště u kopaných studní, kterých je minimálně 90 %. Zde jsou nejčastějším znečišťovatelem bakterie a dusičnany. Výjimkou není ani „letecký petrolej“ ve studních např. v Henčlově a dále na povodí Bečvy.

 

Co „městská pitná voda“? Taky, bohužel často nebývá nejlepší. V Severních Čechách opakovaně zastavují občanům dodávky pitné vody. Z důvodu zhoršení kvality, pod „nepitnou“ úroveň.Před lety byl v tisku obsáhlý článek o kvalitě pitné vody v Hodoníně. Voda z městského řádu byla v Hodoníně otřesná. Údajně proto, že vodárny a kanalizace odpovídají za kvalitu vody do řádu odváděnou, nikoliv za kvalitu vodu u zákazníka. V potrubí byly až půlmetrové nánosy bahna. Kromě bakterií zde byly i nánosy z DDT z 50 – tých let. Dopoledne voda z kohoutku připomínala močůvku. ( byla to stojatá voda z potrubí.) Odpoledne, když přišli lidi z práce, se odběry zvýšily. I kvalita vody se změnila k lepšímu. Přesto, kvůli kvalitě vody, byl v Hodoníně nejkratší průměrný věk života mužů v ČR. 58 let.

 

Co balená voda? Taktéž vždy nesplňuje podmínky pitné vody. I značkové balené vody mívají potíže s kvalitou. Hygienická nařízení to řeší tím, že plastové láhve s vodou nemají být na slunečním záření. Plastová láhev není nijak ideální nádoba na uchování kvality vody. Je průsvitná, mohou se v ní množit bakterie. V okolí Přerova lidé pijí vodu - Hanáckou kyselku – zásadně ze skla. Má jinou chuť, než v plastové láhvi.

 

Jak jsou na tom s kvalitou vody podhorské obce? V Lednici mi známý nedávno říkal“ Máme zde obecní vodovod. Voda jde z hor, cca 300 m nad vesnicí. Ze zdravého nezávadného prostředí. Dříve měla dobrou chuť. Letos na jaře, po uvaření čaje měla podivné pachuti.Od té doby jezdíme na vodu do studánky, která má ohlášenou kvalitu.“ Stále více lidí jezdí k různým „ověřeným“ studánkám na vodu.

 

Kvalita vody

 

Je z různých zdrojů různá. Navíc se může měnit. Dost podpovrchových, ale i spodních vod bylo zlikvidováno nekvalitními septiky a jímkami na vyvážení, které nikdo za posledních 30 let nevyvážel. Zpravidla netěsní, nebo mají přepad někam do trativodu. Máte ve studni bakterie Coli? Vyvážel Váš soused v posledních 30 letech jímku na vyvážení? Pokud má septik, kolika komorový, kam jej zaúsťuje? Takovým zdrojem znečištění dokážete v pohodě pokazit studny v širokém okolí. V 70 – tých letech se realizovaly septiky rychle a jednoduše. Dvě studniční skruže na sebe, propojily se s dalšími dvěmi studničními skružemi, „tím vznikl septik vyhovující kolaudační komisi“. Nějaká zkouška těsnosti – ty byl zbytečný, přežitý pojem. Většina takových septiků netěsní. Navíc lidé často do takových septiků zaústili i okap. Takže septik spolehlivě promývali deštěm. Tedy vlastně to septik nikdy nebyl. Septik se jim za to odměnil tím, „že sežral okapy.“ A „otrávil“ okolní studny. Kvalita vody je také různá dle podloží. Ve studniční vodě se pak vyskytují : Vápenec, Mangan, Železo, agresivní kyselina uhličitá, stopy ropy, parafínu, … Ke zvlášť velkému snížení kvality pitné vody došlo po povodních. Dle výrobců bojlerů. Aby nevznikly epidemie, několikanásobně se zvyšovaly dávka chloru do pitné vody. Což zničilo mnoho bojlerů – ohřívačů vody. Proto, při nákupu bojleru se vyplatí koupit bezúdržbový bojler se zárukou 10 let, ve kterém se nemnoží bakterie. Dává vám křišťálově čistou vodu. Pokud ji ovšem do bojleru dáte. Pokud do bojleru pouštíte nekvalitní vodu, bojler kvalitu vody ještě zhorší. Navíc nekvalitní voda rychle ničí bojlery. Obecně bojlery snižují kvalitu vody. V běžných bojlerech žijí a vesele se množí různé bakterie, až po bakterie zabijáky. V bezúdržbových bojlerech nikoliv. Občan, z důvodu paniky, se ne vždy včas všechno dozví o kvalitě vody.

 

Zdraví

 

Z nekvalitní vody je spousta zdravotních potíží. Ekzémy, alergie, zkracování života, průjmy, zvracení, „jarní únava“,…atd.

 

Jaké je řešení?

 

Je – li pro nás naše zdraví a zdraví našich dětí cenné, měli bychom uvažovat o kvalitní domácí úpravně vody. Děláte to pro sebe. Pozvat odborníka, který přímo u Vás provede rozbor pitné vody. A navrhne Vám optimální filtraci. At již jde o vodu z kohoutku, z vaší staré studny, nebo chcete realizovat novou studnu.  Filtraci, i novou studnu přitom ST Kodek může dodat i na splátky. Cca 2000,m- Kč /měsíčně. Čistá zdravá pitná voda tedy není luxus. Je lépe pít zdravou pitnou vodu, než platit stále se zvyšující poplatky za lékaře a jejich medikamenty. Všude v Západní Evropě i USA jsou kvalitní výkonné filtry pitné vody samozřejmostí. Zdraví máte jen jedno.

 

Autor: Ing. Sýkora 

zdroj: www.studnyvrty.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Demagogické reklamní slinty - Autor: Kyklop 7. 6. 2010
 voda - Autor: vlastička 15. 8. 2010
 zdravá pitná voda pro všechny? - Autor: Eduard 13. 11. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl