Trvale udržitelný rozvoj

Trvale  udržitelný rozvoj

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Žijeme nad možnosti planety? Ekonomický růst není možný donekonečna. Klimatické změny a globální problémy mohou vést k tlaku na změnu ekonomického řádu. Jak se má to připravit běžný občan?



nízkoenergetický dům 007.jpgNení to podobná chiméra, jako:  jednou budeme žít v komunismu?  Je to technicky a ekonomicky možné, mít trvalý ekonomický růst? Politici nám ho slibují před každými volbami. Já však nevím, zda se již někdy někde realizoval.  Pokud mám informace, a zkušenosti, v kapitalismu se střídají deprese, krize, oživění a konjunktura.  Není to samozřejmě  tak rozkolísané, jako v 1. republice. Rozkolísání brání banky, státní kapitál – existence sociálního systému,  globalizace a další.

 

V současné době se tvrdí, že např, USA je v recesi. Asi tím myslí malou krizi. Někteří ekonomové tvrdí, že žijeme nad poměry. Žijeme nad možnosti planety, říká ekonom Stanislav Heczko.

 

Ekonomický růst není možný donekonečna, stojí proti němu přírodní bariéry. Žijeme v konečném světě, takže nekonečný ekonomický růst je nereálný. 

 

Světová zdravotnická organizace uvádí, že ještě nikdy v dějinách lidstva  se nešířily infekční nemoci jako v současné době. Důvodem je globalizace (cestování) a snižování imunity lidí  z důvodu nezdravého životního prostředí a změny klimatu. 

 

Dle Římského klubu prognostiků v relativně krátké době dojde k výraznému globálnímu poklesu výroby, životní úrovně i populace. Tyto modely vycházejí z předpokladu, že limity růstu jsme již překročili, a jsme nad potenciálem planety. Rozpory se budou kumulovat a prohlubovat, náraz by měl být někdy kolem roku 2020. Důležitý, z hlediska nástupu jsou globální a klimatické změny, které budou mít dopad na světovou ekonomiku. Vysychání zemědělských oblastí se může projevit na potravinové krizi.

 

Klimatické změny a globální problémy mohou vést k tlaku na změnu ekonomického řádu. Zdá se to být nereálné, ale tento tlak  se bude prosazovat silou přírodního zákona, jak by řekl K. Marx. A příroda nediskutuje. Ta zlikviduje případné přebytečné lidstvo hladem či nemocemi. Naše argumentace s tím nic nenadělá.  

 

Jak se má to  připravit běžný občan?  Zvážit, budu – li věřit populistickým politikům, kteří nám slibují levně, téměř bezpracně,  ráj na zemi, pokud je zvolíme. Nebo se snažit sám o sebe postarat.

 

Ideální je, ne každému snadno dostupná,  realizace Pasivního domu – typ Dům krytý zeminou. Nadzemní.  Ten je vysoce odolný proti přírodním katastrofám. Proto mnohá světová města podporují výstavbu takových sídlišť.

 

I bez přírodních katastrof se jedná o dům na dožití. Provoz takového domu je tak levný, že jej ani v důchodu nemusíte prodat. Je vysoce ekologický, téměř bez nároků na sítě. Lze jej provozovat jako Ostrovní dům bez sítí, s veškerým komfortem 21. století. Pokud takový dům postavit nemůžete, zajímejte se minimálně o solární kolektory a tepelná čerpadla. Malá domovní čistička  odpadních vod je vždy ekonomičtější a ekologičtější, než centrální kanalizace.   Pokud žijete v paneláku, i zde se dají výdaje snižovat. I zde lze např.  použít tepelná čerpadla, solární systémy, fotovoltaiku, geotermální elektrárnu, geotermální vytápění, apod.

 

Při volbě biomasy buďte opatrní. Ing. Vrba, majitel fabriky na výrobu kotlů říká: průmysl vychrlil množství těchto kotlů. Bude nedostatek paliva, jeho cena bude skokově stoupat vzhůru. V Německu již cestu biomasy opustili. Dřevo už v Evropě nestačilo v 18. století. Tehdy byl takový nedostatek dřeva, že Marie Terezie údajně  zakázala pochovávat nebožtíky v dřevěných rakvích. V Německu  je nyní velmi populární bioplyn. Biomasu zkrátka necháte „kvasit“, získáte bioplyn, snadno přeměnitelný na elektřinu, nebo  využijete pro pohon auta.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Pasivní domy. Mýty, zbožná přání a realita.
Nízkoenergetické domy, pasívní domy, nulové domy, domy kryté zeminou
Ropný zlom


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Bionafta = blábol - Autor: rada 10. 2. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl