Tipy pro ekologicky šetrnější život I. – Obecně

Tipy pro ekologicky šetrnější život  I. – Obecně

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

To opravdu nejlepší, co pro naši planetu Zemi můžeme udělat, je více ji šetřit, využívat méně z jejích zdrojů. Jádrem problému naší ekologické krize je právě naše společnost založená na spotřebě....



1. " Reduce , reuse , recycle"

 

Jak omezit spotřebu ("reduce")

 

To opravdu nejlepší, co pro naši planetu Zemi můžeme udělat, je více ji šetřit, využívat méně z jejích zdrojů. Jádrem problému naší ekologické krize je právě naše společnost založená na spotřebě. Předtím, než si něco koupíme, bychom si měli položit otázku: "Opravdu tento výrobek potřebuji, nebo jej potřebuje ten, pro koho jej kupuji? Neexistuje nějaký jiný výrobek stejného druhu, ale šetrnější k životnímu prostředí? Jak dlouho mi vydrží? Vím něco o jeho výrobě, použití, nebo o tom, jak se v přírodě rozkládá? Kde byl tento produkt vyroben a za jakých podmínek? Je možné tento produkt recyklovat a byly suroviny použité k jeho výrobě získány za šetrných podmínek?

 

Opět použitelné ("reuse")

 

Bohužel žijeme v době, kdy je skoro vše "na jedno použití" a my jsme neustále ponoukáni k nákupu nových a vylepšených výrobků. Přehlížíme přitom fakt, že ty staré výrobky, které už máme, se dají mnohdy snadno opravit. Při nákupu bychom se měli snažit koupit výrobek, který má dlouhou trvanlivost, měli bychom o něj dobře pečovat a v případě poruchy bychom se měli snažit jej opravit. Pokud se budeme řídit těmito radami, pak nás nepřekvapí, že mnoho našich věcí vydrží celou jednu generaci, nebo nás i přežijí. V případě výrobků, které jsou vzhledem ke svému původnímu účelu znovu nepoužitelné, zapojte svou vynalézavost a snažte se pro ně najít nové uplatnění. Pokud máte pocit, že už pro ně nenajdete žádné uplatnění, přemýšlejte o tom, jestli by je nepoužil někdo jiný.

 

Recyklujte ("recycle")

 

Raději než byste nějakou věc vyhodili jenom proto, že už vám ani nikomu jinému nepřináší žádný užitek, pokuste se ji raději recyklovat. Přesto, že recyklace není dokonalá, protože potřebuje energii a proces přeměny z jedné věci na druhou má často za následek výrobu vedlejších zplodin, je recyklování přesto lepší než skladování přebytečného odpadu na odkrytých skládkách nebo jeho pálení. Informujte se o tom, jaké výrobky se ve vaší oblasti recyklují. Ještě před vynesením odpadků k popelnicím vše roztřiďte a očistěte, protože popeláři často odmítnou odvézt smíšený odpad či odpad, který obsahuje nerecyklovatelné věci

 

2. Tipy pro každodenní život

 

Voda

 

Opravte místa, kudy uniká voda, jako jsou kapající kohoutky, záchody nebo vodovodní potrubí. Po čase se i drobné kapání promění ve velké množství vody. Zvolte přírodní cestu pro mytí vašeho auta - počkejte si na další déšť. Nechte si nainstalovat šetřící kohoutky.

 

Energie

Šetřete tepelnou energií tak, že v noci a v době vaší nepřítomnosti topení vypnete - nebo si nechte nainstalovat termostat s časoměrem. Používejte kompaktní, fluorescentní úsporné žárovky. Nechte si váš byt izolovat proti úniku tepla a pravidelně kontrolujte kvalitu izolace.
Opravte místa, kudy uniká teplý vzduch, odpovídající izolací.
Během zimního období měňte filtry u topení každý měsíc. Topení spotřebuje mnohem více energie, jsou-li filtry zanešeny prachem.
Izolujte svůj elektrický ohřívač vody a potrubí, avšak vyvarujte se izolace plynových ohřívačů a začněte izolovat jeho potrubí ve vzdálenosti min. 15 cm od samotného ohřívače.
Nejezděte autem - choďte pěšky, jezděte na kole či používejte veřejnou dopravu kdykoli máte příležitost.
Nepoužívejte přístroje na baterky. Pokud nemáte na výběr, tak si aspoň zvolte znovunabíjecí baterie nebo znovunabíjecí baterie na sluneční energii.
Nakupujte místní výrobky - podpoříte tím nejen místní ekonomiku, ale ušetříte tím i energii spotřebovanou na dovoz výrobků z jiných částí světa.

 

Toxické látky

 

Ve své domácnosti používejte alternativní čistící prostředky, které neobsahují žádné toxické látky.
Zařiďte si svůj domov nábytkem vyrobeným z přírodních surovin jako jsou např. přírodní vlákno, dřevo, kov či sklo.
Vyvarujte se ve své domácnosti použití polyvinyl chloridu též známého pod názvem PVC či vinyl. Mezi časté produkty vyrobené z PVC patří sprchové závěsy, podlahové materiály a dokonce i některé dětské hračky. Vyvarujte se použití aerosolů.
Namísto lubrikantů, které obsahují ředidla, používejte pro mazání spínačů či pantů ricinový olej či oleje minerální.
K vymalování svého bytu použijte raději latexové barvy ředitelné vodou než ty, které se ředí ředidlem. V žádném případě nepoužívejte barvy obsahující olovo.
V případě, že doma máte pec, krb či plynový kotel, nechte je z bezpečnostních důvodů pravidelně podrobit důkladné prohlídce, vyvarujete se tak nebezpečí úniku smrtelně škodlivých výparů. Nechte si nainstalovat detektor úniku oxidu uhelnatého.
Ujistěte se o dobré ventilaci a vyvážené vlhkosti svého domova. Vlhkost a nedostatek vzduchu jsou ideálním prostředím pro růst plísní, které mohou být pro lidský organismus velmi škodlivé.

 

Odpad

 

V žádném případě nevylévejte domácí toxický odpad jako jsou např. barvy, ředidla či odpadové tekutiny z auta, do svých zbytků či do výlevky. Informujte se na místním úřadu o spravném odstranění těchto látek a v budoucnu se jim pokud možno vyvarujte.
Nekupujte stále další a další nákupní tašky. Noste si na nákup svou vlastní tašku a pokud je vyrobena z plastu, tak jí používejte až do úplného opotřebování. Zbytky jídla odkládejte na kompost, které pak využijete jako bohaté hnojivo pro své záhony.
Vyvarujte se nadbytečného balení.
Používejte takové hrnky, nádobky na svačiny, baterky, pera, žiletky a další předměty, které se dají znovu použít.
Místo výrobků z papíru používejte výrobky na více použití.(V případě použití papíru, používejte recyklovaný, chlórem nebělený papír).

 

Zdroj:www.greenpeace.cz

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl