Teplá dlažba, aneb elektrické podlahové vytápění. Vytápěné chodníky.

Teplá dlažba, aneb elektrické podlahové vytápění. Vytápěné chodníky.

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Elektrické podlahové vytápění. Je velmi výhodné. Říká reklama. Pro koho ? Ptá se zákazník.Výhodou je snadná realizace. Pod dlažbu položíte topné rohože, nebo kabely. Snadné.



Jsou i rodinné domy takto vytápěné. Stejný dům měl p. Semerád ze Zlína. 10 x 10 , 2 patra, okna dřevěná kastlová, zateplení 5 cm minerální vlna.

 

 Obrázek dům 01

 

V roce 2001 zjistil, že roční náklady na elektřinu jsou 60 000,- Kč ! Ihned se rozhodnul pro tepelné čerpadlo. I dotaci získal.  Problém však byl, že musel složitě a draze nainstalovat radiátory.

Pokud realizujete podlahové vytápění, elektrické topné kabely a rohože nejsou příliš výhodné.

Do topných kabelů můžete pouštět pouze elektřinu. Nikdy nic jiného. Ta není levná, naopak je stále dražší. Pokud realizujete vodní podlahový otopný systém, můžete kdykoliv zdroj tepla měnit. Elektrokotel, dřevoplyn, zemní plyn, propan, tepelné čerpadlo, solární kolektory, vodní výměník z krbu, apod. Podlahový otopný systém lze snadno realizovat i svépomocí. Kvalitně a levně.

 

Vytápěné chodníky.

 

Koho by pořád bavilo odhazovat sníh ? Místy už jsou letos i 3 metrové závěje. Ve Švédsku se používá podlahové vytápění k „vytápění“ silnic a mostů. Používá se speciální podlahová trubka, odolná mrazům. Samozřejmě naplněná nemrznoucí kapalinou.

Dost realizací je i na Slovensku a v ČR. V Brně se doposud často používalo elektrické podlahové odtávání příjezdové komunikace. Současná cena elektřiny je však vysoká.

Pokud budete topit do odtávací podlahovky tepelným, čerpadlem, je to velmi výhodné. Je zde vysoký topný faktor, neboť postačuje nízká teplota. Cca + 10°C. Dle dimenzování. ( dle „hustoty“ potrubí a průměru). Nemusíte mít obavy, že budete mít nedostatek tepla. Nikdy nesněží při extrémních mrazech. Vždy při teplotách + 2°C až minus 10°C. Odtávání se pouští pouze několikrát za zimu.

Jsou pokusy i použít pro odtávání přímo vodu ze studny. Je vyzkoušeno, že v místech s vysokou hladinou spodní vody nevzniká námraza na dlažbě.

 

Autor: Ing. Sýkora

 

zdroj: www.kodek.cz

  


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl