Tepelná čerpadla - hudba budoucnosti?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Všude kolem nás je spousta energie. Ve vzduchu, v zemi, ve studnách. A je zadarmo. Platí se pouze její přečerpávání.



Tepelná čerpadla se používají pro vytápění rodinných domů, firem, hotelů, obchodních center, koupališť … Díky vysoce účinným tepelným čerpadlům májí velmi dobré návratnosti investic: od 2 do 9 let.

Tepelné čerpadlo funguje podobně jako chladnička, pouze s tím rozdílem, že neodebírá teplo potravinám, ale čerpá jej z vnějšího prostředí, tedy ze vzduchu, ze země nebo z vody (tzv. nízkopotenciální teplo).

Teplo, které je u chladničky odpadem, je u čerpadla právě levnou a velmi žádoucí energií, kterou využíváme k vytápění a ohřevu užitkové vody.

Je nejdostupnějším zdrojem nízkopotenciálního tepla, skříňový výparník je ale hlučnější a nelze ho umístit bezprostředně kTepelné čerpadlo funguje podobně jako chladnička, pouze s tím rozdílem, že neodebírá teplo potravinám, ale čerpá jej z vnějšího prostředí, tedy ze vzduchu, ze země nebo z vody (tzv. nízkopotenciální teplo).

 

Kde se získává teplo

Vzduch

Je nejdostupnějším zdrojem nízkopotenciálního tepla, skříňový výparník je ale hlučnější a nelze ho umístit bezprostředně ke stěnám domu nebo pod okno. Mezi další nevýhody tohoto nejlevnějšího způsobu pak patří i proměnlivost teploty vzduchu, což negativně ovlivňuje provozní parametry tepelného čerpadla. V zimě může docházet k namrzání výparníku, který se sice automaticky odmrazuje, ale uvolněnou námrazu musíme odstranit ručně.

Voda

Odebírá teplo pomocí výměníku vloženého do nějakého vodního zdroje, výhodná je přitom podzemní voda s celoročně stálou teplotou. Toto řešení vyžaduje dvě vrtané studně - nasávací z níž se teplo z vody odčerpává, a vsakovací, do které se ochlazená voda vrací. Hloubka vrtů se pohybuje od 10 do 15 m.

Půda

Využívá zemní kolektory, tvořené systémem trubek, v nichž cirkuluje voda nebo solanka. Trubky se ukládají asi 1,5 až 2 metry pod povrch země, nedoporučuje se umístit je pod vytápěný objekt, protože odnímáním tepla se může zemina sesedat a následně poškodit dům.e stěnám domu nebo pod okno. Mezi další nevýhody tohoto nejlevnějšího způsobu pak patří i proměnlivost teploty vzduchu, což negativně ovlivňuje provozní parametry tepelného čerpadla. V zimě může docházet k namrzání výparníku, který se sice automaticky odmrazuje, ale uvolněnou námrazu musíme odstranit ručně.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl