Stará kanalizace versus nová městská čistička odpadních vod. Aneb ekologií proti přírodě

Stará kanalizace versus nová městská čistička odpadních vod. Aneb ekologií proti přírodě

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dnes víc než kdy jindy se zajímáme o ekologii, o čistotu odpadních vod. A tak se nabízí nerudovská otázka: Kam se špinavou vodou ?



V městě V.K. byla v akci „Z“ vybudována svépomocí kanalizace. 30 – 40 let spolehlivě fungovala. Byla napojena na septiky. Nebyly s ní žádné potíže. Před 10 lety se město rozhodlo vybudovat centrální čističku odpadních vod. Protože zde byla velká výstavba rodinných domků, tyto již dostaly propozice, napojit se na stávající kanalizaci bez septiku.

Obrázek ČOV 02 

Zdroj fotografie: www.cisticky.com

Hlavně starší občané si nějak nemohli zvyknout na nový „odér“. Zvláštní smrad, zvláště před deštěm. Kanalizace nebyla uzpůsobena na vypouštění surového odpadu, bez septiků. V některých částech města nebyla stará kanalizace. Zde proto byla vybudována nová. V hloubce cca 6 metrů. Došlo k porušení pramenů spodních vod. Některé studny vyschly, jiné jen podstatně snížily vydatnost.

 

Hůře ale dopadli občané v části města se starou kanalizací. Tato nebyla těsná. Do studní se jim dostaly mydliny a splašky. Studny jsou tak kontaminovány. Občané musí kupovat balenou vodu, nebo pít městskou. Vzhledem k tomu že místní vodárny a kanalizace koupil zahraniční investor, čeká je jen trvalé zdražování těchto služeb.

 

A co příroda ?

 

Jak funguje centrální čistička odpadních vod ? Zjistilo se, že na jaře ji vyplaví nárazový přítok vody, způsobený jarním táním sněhu. Téměř měsíc nečistí vůbec. Potíže má i v suchých létech. Neboť pro svou funkci potřebuje minimum 20 % průtoku.

Ve vedlejším městě B.B. zase vybudováním centrální ČOV došlo k jiným potížím. Novostavby budované před 10 – 15 lety na kopci měly původně melioraci zaústěnou do kanalizace. Do kanalizace je opět místo odpadu ze septiku vypouštěn surový odpad. V důsledku vzniku „komínového tahu“ se tak tlačí nevábný zápach z těchto kanálů do těchto domů, které jsou na kopci. Starší domy zase nemají odvětrané odpady. Vždy po spláchnutí jim bublají sifony. I tudy se dostává zápach do domů.

No, jak je vidět, stamilionové investice nemusí být ve prospěch občanů, ani přírody. 

Autor: Ing. Sýkora

 

 

Související články:

 

Čištička odpadních vod 

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl