Soumrak věku levné energie?

Soumrak věku levné energie?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Jaká je vize cen energií do budoucna? Co ropa, elektrika alternativní zdroje? Myslete na budoucnost.



trendy1.jpgArabové mají přísloví: "Děda jezdil na velbloudu. Otec řídil auto. Syn létá letadlem. Vnuk bude jezdit na velbloudu."

 

Obrovský technický pokrok ve dvou posledních stoletích byl umožněn levnou energií. V době, kdy nebyla elektřina a ropa, bylo nutno mít otroky, sloužící, nevolníky a pod. V současné době, díky využívání elektřiny a ropy se celkové služby těchto energií dají přirovnat k cca 15 sloužícím, kteří o nás pečují. Teče nám voda, dokonce teplá, nikdo ji nemusí nosit ze studny. Všude máme teplo, dokonce v létě chlad - klimatizace. Naše auta běhají rychle po cestách, oblohu brázdí obrovská letadla.

 

Ropa 

 

Ropa začala být využívána právě včas. V době, kdy končila válka Sever proti jihu. A končilo otroctví. Přitom v jediném  litru ropy je obsaženo tolik energie,   kolik dokáže člověk vyprodukovat vlastní prací za 14 dnů. Existuje důvodné podezření, že nás ropné společnosti šidí. V 70 - tých letech tvrdila Saúdská Arábie, že má zásoby cca 100 miliard barelů ropy. Od těch dob každoroční tyto čísla zvětšuje, aniž by objevila nová naleziště ropy. Nyní tvrdí něco o 270 miliardách barelů ropy, na které žíznivě čeká 700 milionů aut po celém světě.

 

Pokud se objeví nové větší ložisko ropy, jsou na něm hned minimálně tři ropné společnosti. Západní, Indická a čínská. Miliarda lidí v Indii chce ropu, další miliarda v Číně taktéž. Po druhé světové válce USA dodávala do Evropy cca 80 % ropy. Byl ekonomický zájem podporovat její spotřebu. Byl to dobrý kšeft. Dnes USA ropu ve velkém dováží.

 

Ropa je velmi cenná surovina. Vyrábí se z ní, dle její kvality, hlavně benzín a nafta. Dále léky, plasty, asfalt, margaríny a další obrovské množství výrobků. Benzín je konečný produkt. Je to odpad. Kdežto nafta je surovina, ze které lze vyrábět např. plasty. Proto je tendence v EU zajistit, aby nafta byla zdaňována vyšší sazbou, než benzín. Ve Švýcarsku je nafta dražší než benzín, naftová auta tam téměř neuvidíte.

 

V oblasti dopravy ve světě naftu již dlouhá léta nahrazuje zemní plyn. V ČR je tento vývoj poněkud zabržděn. Vždyť stát měl jen za loňský rok na spotřební dani z benzínu a nafty 75 miliard Kč. K této částce je nutno přičíst ještě DPH, které se vypočítává z ceny včetně spotřební daně. Proto budovat dnes kotelnu na zemní plyn, je jako budovat kotelnu na benzin.

 

Elektřina

 

Pro vytápění je asi nejvhodnější elektřina z atomových elektráren. Popřípadě uhelných. Ideální je napojit tuto energii za účelem vytápění na tepelné čerpadlo. Ve Francii je nyní cena elektřiny na stejné úrovni, jako v ČR. Díky množství jaderných elektráren.

 

Hodně poradců  v energetice sní o biomase. Když si ale projdete stránky výrobců peletek, každý z nich  uvádí, že nakoupí jakékoliv množství dřevěného odpadu ( kůry, dřeva, slámy,..) pro výrobu peletek.  Cena peletek za posledních 7 let skočila téměř na dvojnásobek.

 

Jak roste cena ropy ?

 

Raketovým tempem.

 

V roce

1896 byl galon Brent v ceně10,7USA dolar

1888                                     20,5

1974                                     46,07

1984                                     52,86

2000                                     32,88

2005                                     54,52  

 

A poroste stále dál.

 

Co má občan dělat? Počítat se stálým zdražováním energií. Včas investovat do energeticky úsporných technologií. Pokud volíte tepelné čerpadlo, vybírejte podle účinnosti. Nikoliv dle značky. Např. francouzská tepelná čerpadla Geotermik, díky perfektní tepelné vodivosti mědi, mají výbornou návratnost investice.

 

Pokud v minulosti byla zdrojem technického pokroku levná energie, nyní se to mění. Motorem technického pokroku budou energeticky úsporné technologie. Čína ani Indie nemají zájem o úspory energií. Ani o snížení emisí. Říkají, ať se stará Západ.

 

Evropa

 

Evropa je energeticky závislá na Rusku. Hovořit o partnerství a spolupráci, to je jen komedie. Kolik si Rusko řekne, tolik dostane zaplaceno. Cenu určuje prodávající.  Proto se producenti ropy velmi bouří. Vyhrožují : „pokud se vy (Evropa) obrátíte k alternativním zdrojům, my přestaneme investovat do ropných těžebních zařízení, a cena tropy půjde nahoru.“

 

Tedy v Evropě si můžeme vybrat. Cena ropy půjde nahoru buď z důvodu neinvestování do ropných těžebních zařízení, nebo z důvodu nutnosti investic. Aby se investice zaplatily.

 

A co my? tepelné čerpadlo zv 5.jpg

 

Stát by měl z důvodu energetické bezpečnosti podpořit solární systémy, tepelná čerpadla a jiné alternativní zdroje. Místo toho uvažuje zavést celoplošně mýta i na silnicích 2 a 3. třídy. Jak píše Svět motorů, takový mýtný systém nemá ve světě obdoby. Stát dobře ví, že mu klesne spotřební daň z benzínu a nafty. Lidé začínají jezdit na zemní plyn, rostlinné oleje apod. Uvažuje se o 4,- Kč / km. Dříve, či později budou platit i osobní auta. Pojedete – li ze Vsetína do Brna  po okrskách, jen na mýtu tam a zpět zaplatíte za cestu tam a zpět 1200,- Kč.

Stát tak vlastně bude trestat  občany, za to, že nebydlí v Praze a nejezdí do práce tramvají. 

 

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ropní otroci - Autor: Ing. Vítek 13. 6. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl