Solární vytápění

Solární vytápění

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dá se topit i v zimě? Jaká je praxe? Jsou solární systémy, které topí i při zatažené obloze.



Obrázek solární důmV praxi se dnes stále více poptává solární vytápění. Pokud nejde o teplovzdušné kolektory, je nutno solární vytápění doplnit akumulační nádobou.

 

Například tento penzion je běžný, tepelné neizolovaný.  Otopný systém - radiátory. Na střeše je 35 solárních kolektorů deskových, nevakuovaných cca 1 x 2 m. V zemi je zakopána akumulační nádoba z železničního vozu. 24 m3. .

 

 

V lednu a únoru však musí dotápět jiným zdrojem,  neboť je krátký den – krátký sluneční svit.

 Obrázek solár2

Cena investice cca 1,3 milionu.

 

Teplota neklesne pod 16° C

 

Vakuové systémy zvyšují zimní výkon. V Jižních Čechách je stejný RD, jaký plánujete. Má 10 vakuových solárních kolektorů cca 170 m 2 plochy. V centru domu je zabetonovaná akumulační  nádoba, stojatá přes 2 patra. 6 m3. V celém domě je podlahový otopný systém. V domě se od vánoc do léta netopilo, novostavba nebyla obydlena. Teplota v domě nikdy neklesla pod + 16 °C.

Při bydlení tedy bude postačovat dotápět jen 4° C jiným zdrojem tepla, např. krbem.

 

Dům p.  Borošinec :

 

Obrázek Solární kolektor 2

 

Solární kolektory

 

Aneb teplo zadarmo.  Nejčastěji se používají pro ohřev teplé vody. Výkonnější typy i pro přitápění. Tyto kolektory topí do akumulační  nádoby  1000 l, do podlahovky, do malého bazénu a zimní zahrady. Současně ohřívají teplou vodu. Plocha systému 14,4 m 2. Investor byl velmi překvapen, že topily i při zatažené obloze ! To je díky speciální povrchové vrstvičce TIXON.

Parametry těchto kolektorů se blíží vakuovým, cena je však mnohem nižší. 

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel 

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl