Solární kolektory II - pro výrobu tepla

Solární kolektory II - pro výrobu tepla

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Slunce dodává Zemi 15 000 x více energie, než lidstvo dokáže vůbec spotřebovat. Lze ji přímo zachytávat pomocí solárních kolektorů.



Solární kolektory pro ohřev vody a topení.

 

Ploché atmosférické kolektory

 

Nejčastější solární kolektory jsou ploché atmosférické.
Kolektor je vytvořen z ušlechtilých materiálů. Sklo – speciální solární, kolektor je hliníkový s vysoce absorpční vrstvičkou. Teplo z něj odebírá kapalina proudící v měděném potrubí, které díky prolisům a stavebnicové konstrukci má plošný, nikoliv bodový kontakt s kolektorem. To zajištuje výborný přenos tepla. Vše je obaleno v kompaktní robusní hliníkové krabici. Tato kompaktní krabice ( výlisek) odstranňuje možnost nasátí vlhkosti a tím ztráty izolačních vlastností. Prostor mezi kolektorem a konstrukcí je vyplněn izolační hmotou. Použité materiály nepodléhají opotřebení, ani stárnutí. V praxi, v zeměpisných podmínkách studeného Valašska bylo ověřeno, že tato konstrukce umožňuje i v zimě při minus 8o C venkovní teploty ohřev vody na + 35 až 40 o C.

 

Ploché vakuové kolektory

 

Toto provedení má v zimě o 20 % vyšší výkon. Používá se u instalací pro celoroční provoz – celoroční vytápění bazénů a přitápění rodinných domků.

 

Vakuové trubicové kolektory

 

Vevnitř skleněné trubice je sběrač – kolektor, se sol-titanovým povlakem, obklopený vakuem – 4 atm. Sklo je speciální solární. Teplonosné médium odebírá teplo z absorbéru prostřednictvím trubky, která ústí do přívodního potrubí.
Sklo je velmi odolné, kroupy jej nerozbijí. Tepelné ztráty jsou tak malé, že kolektor dokáže dodávat teplou vodu i při difúzním slunečním záření – tedy při „zatažené obloze“.

 

Vakuové trubicové kondenzační kolektory

 

Vaakum je zde minus 6 atm. Vevnitř skleněně trubice je absorbér se sol- titanovým povlakem, na kterém je umístěna trubka. V trubce koluje několik kapek kapaliny. Ta se při zahřátí odpaří a kondenzuje v kondenzátoru. Tím předá teplo. Přestaneme – li odebírat teplo ( při letním přebytku tepla ) kapalina přestane kondenzovat, kolektor přestane vyrábět teplo. Systém je samoregulační .

 

Sezóní absorbéry

 

Používají se pro vytápění bazénů. Mají dokonce vyšší účinnost než kovové. Používají se pro prodloužení doby provozu bazénů o měsíce květen, červen a září. Mají výhodný poměr cena / plocha

 

                                                                                                               Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl