Solární kolektory bez jižní střechy

Solární kolektory bez jižní střechy

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Mnoho lidí si říká: " Jo, fotovoltaickou elektrárnu, tu já bych chtěl. Zvláště nyní, když ceny fotovoltaických panelů klesly pomalu 5 x, a navíc jsou k tomu vysoké státní dotace." Nebo:" Termosolární systém bych chtěl. Mít teplou vodu zadarmo". Ale nemám jižní střechu. Je opravdu jižní střecha nutností?



Jižní střecha není pro fotovoltaiku nutnost

Samozřejmě, z hlediska světových stran, je ideální jižní střecha plus minus 20°, úhel 35°. Pokud se ovšem odchýlíme, neznamená to dramatický propad. Znamená to snížení solárního zisku. Toto snížení ovšem může být kompenzováno snížením cen fotovoltaických panelů, nebo využití štědrých dotací na fotovoltaiku pro rodinné domy.

Fotovoltaika jižní střechy

Východ nebo západ může být výhodou

Navíc, "vědci „ nedávno v médiích publikovali názor, že pro rodinné domky jsou nejlepší střechy pro fotovoltaiku východ - západ, protože lidé jsou doma v domech ráno a večer. Vyrobená elektřina tak jde přímo do spotřeby domu, bez nutnosti akumulace. 

Fotovoltaika - jde o zdroj energie

Proto stále více kolem sebe vidíme fotovoltaické solární kolektory, kde se dá. Na fasádách, na východních střechách, na přístřešcích a podobně. Asiati v ČR dávno dávají fotovoltaické kolektory na všechny střechy, mimo severní. Němci se vůbec nebaví o návratnosti, "vždyť je to zdroj energie".

Proto třeba i  západní střecha je plně použitelná. Pokles na  64 % solárních zisků není zas tak významný důvod, fotovoltaiku nerealizovat. 

Střecha orientovaná východ – západ se naopak vyplatí dvojnásobně

Není žádný důvod vzdát se výhody pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny  jen proto, že střecha není otočena směrem na jih. Naopak, u východně a západně orientovaných střech se mohou použít pro fotovoltaický system obě strany střechy.  Tedy je zde větší plocha. Tím je ve srovnání se střechou orientovanou na jih, kde protější severní strana není zpravidla vhodná, k dispozici dvakrát vice plochy pro výrobu elektrické energie.

To znamená vice instalovaného výkonu, více hodin pro provoz ve dnech, ve kterých se vyrábí sluneční proud. V literatuře se uvádí, že celkově to znamená výšší výnosy, které činí až 64 % po 20 letech. Navíc máte časově delší období energetické nezávislosti domu. Výroba vaší elektrárny se prodlouží o dlouhé ráno a dlouhý večer.  Jednoduše získáváte větší nezávislost, což je pozitivní s ohledem na trvalý růst cen energií. Sečteno a podtrženo: více čistého výnosu. 

Vaše zdánlivá nevýhoda, nemít jižní střechu, se tak vlastně mění ve výhodu vyššího čistého výnosu "sluneční elektřiny"  Vaší fotovoltaické elektrárny. 

Jak velkou potřebuji plochu? 

Plocha nemusí být velká. 8 panelů na obrázku má výkon 2,4 kWp a dá 2700 kWh elektřiny ročně zdarma. Do nejnižší dotace 35 000,- Kč vám postačuje ideálně  již 6 panelů. A ty se vejdou pomalu všude. V praxi je to tak, že dům si vybírá fotovoltaický systém. Nikoliv zákazník. Je třeba pro daný dům najít optimální řešení. Z hlediska střechy, oslunění, spotřebičů,...  U dotací platí, že rozhoduje Státní fond životního prostředí. Nikoliv zákazník.  Ale dotace se vyplatí. 

V rámci dotačního titulu Nová zelená úsporám Vám  odborníci z firmy Master energy vypočítají  konkrétní podmínky pro Vaši střechu a připraví podklady pro dotaci  až 100.000,- Kč.  Vypracování nabídky zdarma. Dotace by mohla být i 85 %, pokud ji spojíte s kotlíkovou dotací. 

Elektřina, i přes svou nízkou spotřebu, ukusuje velký krajíc z rodinných rozpočtů. Teď to můžete zarazit. Proč kupovat elektřinu v létě ( na jaře a na podzim), když je jí všude kolem nás plno zadarmo? 

Solární energie je v ČR stále podceňována. Jak termosolární,tak fotovoltaická. U termosolární energie to může být nekvalitou technologií. Protože pokud použijete  kvalitní termosolární kolektory, vyrobí vám  i v době Sibiřských mrazů  800 litrů horké vody denně. 

U tohoto domu Inteligentní dům inteligentně, klesla faktura z topením přímotopy za 160.000,- Kč ročně  na 24.000,- Kč  za topení a teplou vodu po instalaci teplovodního solárního systému a tepelného čerpadla. 

Fotovoltaika má své kouzlo. Zemní plyn si nevyrobíte, elektřinu snadno. A pokud máte vlastní elektřinu zadarmo, můžete s ní třeba pohánět tepelné čerpadlo,.....

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Inteligentní dům inteligentně
Kotlíková dotace

 

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Mít vlastní elektřinu musí  - Autor: Emak 2. 11. 2015
 pokles ze 160 000,- Kč na 24 000,- Kč  - Autor: Spořič 2. 11. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl