Smog, kouř, ekologie a nová plastová okna

Smog, kouř, ekologie a nová plastová okna

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Lidé by si mysleli, že již naše země musí být dostatečně ekologizována. Zvláště, co se desítky a stovky milionů investovaly do plynofikace. Jaká je realita?



Obrázek smogPřed nedávnem se vrátil můj známý MUDr. T. z Ostravska. Po revoluci tam půl roku žil. Již tehdy to bylo ekologicky velmi neúnosné. Ovzduší bylo ve velmi špatném stavu. Byl tam silný průmysl a k tomu ještě kouř z kotlů rodinných domků. Ale dnes, dle jeho názoru, je to ještě horší. Přesto, že průmysl již není většinovým znečišťovatelem ovzduší (zaniknul, nebo byl plynofikován), rodinné  domky  topí vším možným.   Ovzduší dle jeho názoru je v mnohem horším stavu, než před lety. Topení zemním plynem, ani elektřinou není příliš levné. Lidé spalují v kotlech všechno možné.  Na ekologii ovzduší se také negativně projevilo zateplování domů.

Pokud zateplíte dům, klesne jeho tepelná ztráta. Pokud současně nevyměníte kotel na tuhá paliva za menší, máte příliš silný kotel na zateplený dům.

 

V praxi pak kotel nemůžete roztopit, dům by byl okamžitě přetopen. Proto  se oheň v kotle „dusí“. Tak aby dával co nejméně tepla. A výsledkem je kouř z komína.    

 

Taktéž výměna oken za plastová okna, nemusí být vždy výhodná.  Vždy výhodné to bude pro výrobce oken. Nikoliv však pro investora – domkáře. O tom se přesvědčil i pan D. z Lidečka. V létě roku 2006 s nadšením vyměnil okna v celém domě. Za kvalitní plastová s pokovením skla. Toto pokovení způsobuje, že sklo nepropouští tepelné záření z domu ven. Tím pádem okno má špičkové parametry. Ale nějak se zapomnělo na to, že zvláště na podzim a na jaře stará okna propouštěla sluneční záření dovnitř do domu. Jedná se tak o významné energetické zisky osluněním. Domy z tohoto důvodu bývají na jih velmi osázeny okny.   

 

V daném případě, po výměně oken za perfektní plastová, je v domě na podzim mnohem studeněji, než bývalo dříve. A proto je nutno topit v kotle na tuhá paliva již brzy, po konci léta, což dříve nebývalo.

 

Technický pokrok nemusí být vždy ve prospěch zákazníka.

Stát, dle mého názoru situaci využije ve svůj prospěch. Očekával bych v brzké budoucnosti  zavedení daně z komína. A kontrolu kouřivosti – tmavosti kouře. Tato opatření se tváří ekologicky, ale hlavně dokážou pomoci naplnit bezednou státní kasu.

 

Proto je výhodné, již dnes investovat do ekologického zdroje levného tepla. Vše se totiž stále zdražuje. Automatický ekologický kotel, který by dnes stál 54 000,- Kč, za 5 let bude stát 80 000,- Kč.  Navíc, kotel, kromě komfortu automatické obsluhy,  vám může ušetřit nemalé  peníze. 

 

Kolik ušetříte:

 

Starší kotle běžné konstrukce dosahují účinnost 50 - 60 %. Spalují hnědé uhlí (HU) v ceně 276 - 284 Kč/q. Automatický ekolog. kotel spaluje s účinností 86,1 % tuhá paliva  v ceně 160 Kč/q.

 

Srovnání cen platných září 2006:

 

palivo účinnost kotle vyrobené teplo cena 
80q HU kostka                                 269 Kč / q 55% 74,8 GJ 21 520 Kč
80q HU ořech                                  259 Kč / q 55% 74,8 GJ 20 720 Kč
51,2 q tuhá paliva ekolog. kotel    160 Kč / q 86,10% 74,8 GJ   8.320 Kč
úspora   12 400 – 13 200 Kč
           

Cena paliva – průměrná cena v ČR.

 

Díky vysoké účinnosti spalování levného paliva je úspora velká. Ve srovnání s běžnými kotli na tuhá paliva dojde minimálně k 30 % úspoře za teplo u rodinných domků. Při dodání kotle Vám poskytneme další slevu 15 Kč / q na palivo. Zdarma Vám ke kotli dodáme zásobu dříví na 2 - 3 roky a zápalky na 20 - 30 let provozu.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl