Ropný zlom 7 - Neviditelná ruka trhu

Ropný zlom 7 - Neviditelná ruka trhu

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Jeden chytrý ekonom řekl „ Ten, kdo si myslí, že vše vyřeší neviditelná ruka trhu, bude brzy nakopnut neviditelnou nohou.“ To se nyní začíná dít v ČR.



peníze-007.jpgLidé v ČR neví, co to je kapitalismus. Jsou naivní. Toho západní firmy využívají. Klidně si občané ČR nechají do domu natáhnout jakékoliv sítě. Třeba centrální kanalizaci. Myslí, si, že když poplatky za čištění odpadních vod byly 40 let téměř zadarmo, bude to tak i nadále. A jsou velmi překvapeni, co všechno pak musí platit.

 

Monopoly mají jednoduchý mechanismus. Vyvolat umělý nedostatek a pak „namastit“ cenu. Tento trik se loni objevil třeba u uhlí. Na jaře bylo v ceně cca 190 – 250 Kč, v létě doly zastavily produkci a na podzim už bylo za 300,- Kč/q. A lidé byli vůbec rádi, že uhlí bylo. Rádi zaplatili. Média se tomuto tématu  ani nevěnovala.

 nízkoenergetický dům 007.jpg

Trvalý refrén zdražování elektřiny je případ sám pro sebe. Tomu jsme věnovali už několik článků. Poté, co ceny elektřiny pro domácnosti v ČR dorovnaly Německo, předběhly Francii se nyní zdražuje pro to, abychom dohnali Rumunsko. Až všechny doženeme a předeženeme, a budeme mít nejdražší elektrickou  energii ve Vesmíru, přestane se pak zdražovat? Těžko.

 

Lze ovlivňovat ceny i mezinárodně? Ano, v globalizované ekonomice  pomocí spekulativního kapitálu. Jak to funguje ? Pokud je něčeho na trhu malý přebytek, než poptávka, může tlačit konkurence ceny dolů. ( pokud se konkurence nedomluví, což se těžce dokazuje). Pokud je nějaké komodity malý nedostatek, komodita zdražuje. Ihned se zde objeví spekulativní kapitál. Toho je v globalizovaném světě obrovské množství. Úspory občanů jsou vysoké. Některé nadnárodní firmy mají větší obrat, než důchod ČR. Snadno si tak mohou koupit ( ovlivňovat) ekonomiku. Ten vyvolá vysokou poptávku – chce zbohatnout. Cena se vystřelí nahoru, kde už zůstane. Jen maličko kolísá. To se v minulých letech projevilo u mědi, Niklu, oceli  a jiných surovinách. Skokový vzestup cen mouky a potravin v současnosti  dává tušit, že se to zřejmě děje i v potravinách. Evropská Unie dříve platila českým zemědělcům dotace na hektar, za to že nezasejí ! Tím se vyvolal umělý nedostatek. Čína již dříve hrozila, že vykoupí celosvětové zásoby potravin. EU se tomu smála, nyní jí úsměv na rtu zmrzl.  Ještě loni zemědělci měli problém. Potřebovali rychle vypěstovat a dostat na trh papriku, dříve, než cena padne pod 60Kč/kg. Letos už paprika ani dolů nepadala. Pod 36 jsem ji neviděl. Na 60 Kč byla ještě v srpnu !!!  

 

Jak je to mezinárodně? Nejvíce uranu již 10 let skupuje Rusko a Saúdská Arábie. Tedy země s největší zásobami Ropy a zemního plynu. Že by čísla, která vykazují o svých zásobách nebyla až tak pravdivá ? Vyplatí se jim to. Už zdražil 9 x . U nás ekologické iniciativy naopak vyvíjejí ekologické aktivity typu „ Do trenek a na stromy“. Jako by je za to někdo platil.

 pasivní dům 006.jpg

Kapitalismus nefunguje tak, jak nám 40 let přednášeli odborníci na Marxismus Leninismus v předmětu Politická ekonomie  ( to bylo na každé vysoké škole, neplést s VUMLem – ten byl jen pro „vybrané“ ) .  Nefunguje ani tak, jak se nám snažili osvětlit po převratu rádoby odborníci na kapitalismus. Dá se říci, že je to složitější, bezohlednější a tvrdší.

 

Kdo je připraven, není ohrožen. Jak se bránit? Určitě se nespoléhat na nějaké důchodové připojištění. To může velmi snadno znehodnotit inflace. Snížit náklady již nyní, mít finanční rezervy, ne úvěry – pokud to jde, investovat do úsporných technologií. Domy kryté zeminou, tepelná čerpadla, kvalitní solární systémy.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ropný zlom jsem vyřešil dávno.  - Autor: jumi 27. 12. 2010
 Mosteckou uhelnou koupil asi Tykač,  - Autor: Násobitel 27. 12. 2010
 Uz je to v pase ! Dalsich 100 rokov sa bude  - Autor: 964pluto 27. 12. 2010
 margarín se opravdu vyráběl z uhlí - Autor: za války 19. 9. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl