Ropný zlom 4 - Oil Peak

Ropný zlom 4 - Oil Peak

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Všichni nás straší, jaká hrozná nás čeká budoucnost. Již někdy v roce 1875 strašili angličtí ekonomové, že využívání hnědého uhlí je hrozné. Bude - li se těžit stále zvyšujícím se tempem, nevydrží ani do roku 1900. Takový Coal Peak, který se jaksi nekonal.



Později totiž lidstvo začalo využívat jiné zdroje energie. Ropu a zemní plyn. Již náš učitel průmyslovky, Ing. Trnečka před 20 lety řešil, co bude, až ropa nebude. Velmi správně předvídal: "Klikový mechanismus je vysoce propracovaná technologie.  Určitě  v autech zůstane, změní se jen palivo". A předvídal správně. Měl jsem štěstí na výborné učitele. 

 

Jaké jsou zásoby fosilních paliv?   

 

Na mezinárodní konferenci v Aténách v roce 1986 bylo stanoveno.

 

Světové zásoby fosilních paliv:

Ropa - do roku 2038

Zemní plyn do roku 2070

Černé uhlí 150 let

Hnědé uhlí 500 let

 

Není to o tom, co budeme dělat 31.12. 2037. Jako že 1.1. 2038 přijdeme k autu, a už nenastartujeme. A najednou tu bude kalamita. Přes noc. Spíše je to o tom, že čeho je málo, to silně zdražuje. V USA Oil Peak může vyvolávat paniku. Každé auto má objem 3 - 5 litrů, starý Moskvič by se styděl za takovou žízeň. A auto je tam něco  jako symbol americké svobody. Každé malinké zdražení vyvolává hned paniku. Někdo jim šahá na symbol svobody, demokracie. My v ČR jsme zvyklí na cenové skoky. Na ruku monopolů , která nám každou chvíli něco skokově zdraží.

 

S tím zdražováním ropy to není tak jednoduché. Pokud se zdraží, Indie a Čina na ni nedosáhne. Omezí se spotřeba. Navíc cena 75 USA dolarů  za barel je už cena, kdy se začíná vyplácet výroba benzínu z uhlí. Již Hitler měl asi 14 fabrik na výrobu benzínu z uhlí. I v Litvínově se vyráběl benzín z uhlí. A Evropa, v zásobách hnědého uhlí je strategicky energeticky soběstačná.

 

Již děda mé manželky měl dodávku na dřevoplyn. A jezdila spolehlivě.  Pan Emil Chrástek z Otrokovic v 50 - tých letech na vojně s klukama připevnil nádobu s vodou na výfuk Pragovky. Voda se vařila, páry z vody nasával karburátor. Spotřeba klesla z 50 l benzínu / 100 km na 25 l benzínu/ 100 km. Jenže teplota "spalované vody" byla vysoká. Každých 5000 km to podpálilo některý ventil. Již poválečné Fordy měly v karburátoru trysku na vodu. Přisávala se voda.  To jsou technologie staré 50 - 70 let ! Dnes je lidstvo  materiálově a technologicky mnohem vyspělejší.

 

Na Vysoké škole báňské v Ostravě, dle prof. Noskieviče již před 10 lety zkoušeli mlít uhlí na velmi jemné částečky. Ty se pak chovaly jako kapalina, zkoušeli je spalovat v motorech.

 

Myslím, že technologie jsou. Zatím je však ropa strašně levná. Není důvod zavádět nové technologie. Nemyslím si, že Oil Peak představuje smrtelnou  hrozbu civilizaci. Pro nás, inženýry , techniky je to výzva. Příležitost. Komplikace je to pro státy, které mají ekonomiku země a blahobyt  založen na těžbě a prodeji ropy. Muslimské státy. Tam to bude znamenat velký sociální otřes.

 

Vždyť Kuba již asi 10 let žije v post ropné sféře. Ropa není, využívá se více svalů zvířat a dobytka. Kubánci jsou chudší, nejsou otylí. Jako Evropané. Ovšem na Kubě je poněkud tepleji. Veškerá péče o banánovník znamená osekat suché větve a otrhat plody. To pěstování brambor v naší lokalitě je mnohem náročnější na práci. Orat, vláčit, zaorávat, 2 x ohrnout, vykopat, mezitím odplevelovat, postřiky na mandelinky, plíseň. A hnojiva. Traktory sežerou dost ropy. 

 

Jak se má zachovat občan?

 

Hlavně nevěřit státu. To jsou jen prodloužené ruky různých monopolů. Už něco pamatujeme. "všichni budeme topit naftou":tvrdili nám osvícení průkopníci v 50 - tých letech. A přes noc zdražila nafta z 80 haléřů na 5 Kčs/litr.

 

"všichni budeme topit elektřinou, nejlépe přímotopem" tvrdili jiní osvícení soudruzi. Kdo by tím dnes topil ?

 

"všichni budeme topit  zemním plynem". A investovalo se desítky miliard do plynofikace. Kdyby stejné peníze investovali do tepelných čerpadel, mělo by to smysl. Takto jsou to vyhozené peníze. Zemní plyn je fosilní palivo jako každé jiné. Navíc pro EU představuje dovoz z politicky nestabilních, rizikových oblastí. Občasné zastavování dodávek ruského plynu si určitě dobře pamatujete.

 

"všichni budete topit dřevoplynem" zní nejnovější slogan. Jenže dříví skokově zdražuje ! A je ho nedostatek. Již v roce 1986 tvrdil Římský klub prognostiků, že dříví kolem roku 2025 bude strategická surovina.  Můžete z něj dělat hračky, stavby,..nejen ho prohnat komínem.

 

Ne všechny Evropská státy mají štěstí na „osvícené vlády“. Například Francie. 80 % elektřiny získávají z jádra. Atomové elektrárny. A cena elektřiny pro vytápění je v kapitalistické  Francii již dnes o 30 % levnější, než v ČR !

 

Ještě mnohem zajímavější jsou geotermální elektrárny. Generátory roztáčíte párou z nitra země. Uděláte vrt, páru z něj ženete na turbínu. Návratnost kolem 4 let ! I v ČR již se připravují.    

 

Jak se orientovat v oblasti vytápění?

 

Volit tepelná čerpadla s vyšší účinností. K tomu nás žene stálé, nekonečné  zdražování elektřiny. Je rozdíl, pokud tepelné čerpadlo na výkon 13 – 14 kW sežere 4,5 kW, nebo 2,2 kW.  Jako rychlovazná konvice. Investice je přitom podobná. Viz článek „Lze vytopit dům rychlovarnou konvicí ?“

V ČR se nyní bavíme o tom, zda problém ropného zlomu existuje.   V Bílém Domě se hádají, zda tento jev lze očekávat již v roce 2008, nebo až 2015.

 

Co s tím? Jak má občan reagovat?

 

Počítat s tím. Opět zde platí, naše osvědčené baťovské, zlíňácké, „ Kdo je připraven, není ohrožen“. Je nutné počítat s rostoucí cenou ropy, ropných výrobků a odvětví s tím spojených. Velký postih bude mít zdražení a nedostatek ropy na zemědělství, cenu, produkci a dostupnost potravin. Tuto situaci zvláště urychluje ekonomický rozvoj  Indie a Číny.

 

Jak poznáme ropný zlom?

 

Cena benzínu překoná 40 Kč /l.  ( pokud ropný zlom nastane do 8 let. Jinak inflací snadno tuto cenu překonáme během 10 – 15 let.) Nebo bude kolísat. Rozkolísané ceny nejsou dobré pro ropný bussines, ani pro vlády. Nadnárodní ceny se budou snažit cenu stabilizovat, což při nedostatku ropy povede ke kolísání cen. Bude spojena s nejistotami, stávkami, velkými pohyby kursů akcií, propouštěním apod.

 

Jak se připravují evropské a světové vlády, společenství, nadnárodní společnosti?

 

Česká vláda se do nedávna tvářila, že problém neexistuje. Evropský vlády mají na spotřebních daních z benzínu a nafty založeno financování  sociálního  systému.

 

Ve Francii dostanete dotaci 1000 EUR, aby jste nejezdili na benzinku. Pořídíte  kompresor na stlačování zemního plynu a tankujete doma v garáži. V Rakousku a Německu se jezdí ve velkém na rostlinný olej. Přestavba auta je velmi jednoduchá. I v ČR lze snadno oficiálně realizovat přestavbu na rostlinný olej. V Polsku jezdí neoficiálně na rostlinný olej všechno, včetně Avií.

 

V Čr jezdí na rostlinný olej poměrně mnoho aut, neoficiálně. Olej kupují v Makru za 13,- Kč /l, nebo ve velkoobchodě 18,- Kč /l. Můj známý chtěl před 2 lety na podzim oficiálně přestavět firemní auto na olej. Otázal se na Ministerstvu Financí. Obratem mu přišla odpověď, že olej je daňové uznatelná položka. Za 2 měsíce však přišla odpověď z jiného oddělení MF. S tím, že mu k rostlinnému oleji musí doměřit spotřební daň 10 Kč/l. Tedy, rostlinný olej by měl dražší, než naftu. Tedy monopolům, ani evropským  vládám se tyto změny nelíbí. Je to pochopitelné. Vždyť jen za loňský rok získal stát na spotřební dani z  uhlovodíkových paliv cca 75 mld Kč. K tomu je nutno přičíst DPH,…

 

Jak se má připravovat občan?

 

1. má – li možnost, pořídit si tepelná čerpadlo s vyšší účinností. Voda – voda, měděné hlubinné vrty, nebo měděné výkopy

 

2. instalovat solární systém. Alespoň 3 kolektory. Avšak účinný systém nemusí rovnat se drahý.

 

3. zvážit, jak důležité je pro mne auto. Neživí – li mne, nemusím to řešit. Najedu – li ročně přes 40 000 km, byla by vhodná přestavba. Na zemní plyn, rostlinný olej, líh apod. Vybudovat si vazbu na dodavatele paliv, vybudovat si, jde – li to, zásobu.

 

4. zvážit fotovoltaiku, popř. záložní zdroj elektřiny. Pro případ kalamit.   

 

5. Mám – li možnost vybudovat nějakou elektrárnu, udělat to. Větrnou, vodní,…Elektřina bude až do smrti jenom zdražovat. Na této jistotě lze stavět.

 

6. Využít k těmto cílům existující státní dotace. Odklad znamená zdražení investice.   

 

7. Mít zásobu potravin. Nekřečkovat.  Tím se občan vyhne kolísání cen potravin při ropném zlomu. Cena nafty ( ropy) velmi ovlivní cenu potravin. Vybudovat si vazby na místní zemědělce. Na hypermarkety nespoléhat. Stát Vám bude klást překážky, nebude z toho mít DPH.

 

8. Mám – li rodinný dům, zvážit, zda by nebylo vhodné mít 5 – 10 slepic. Likvidace kuchyňského  odpadu, produkce čerstvých zdravých vajec. V některých oblastech si lidé již dnes půjčují kozy a ovce jako ekologickou sekačku.

 

9. Výhodný zdroj čerstvé zeleniny je skleník. Hřiby se dají snadno pěstovat i na balkoně, ale sklep je lepší.

 

10. Nepřipojovat se na centrální čističku. Pořídit si vlastní čističku odpadních vod. Ve vyčištěné vodě z čov lze chovat ryby. Pokud je čistička kvalitní.

 

11. Jezdit již dnes co nejvíce na kole. Automobilová doprava bude jen zdražovat. Mýto v Itálii , pro osobní auta je cca 4 Kč/km. Navíc je to pro vaše zdraví. Během 3 týdnů se i „necyklista“ dokáže rozjezdit tak, že 100 km ujede celkem  snadno. 

 

12. Mít vlastní studnu. To co je dnes již finančně výhodné, v budoucnu bude  nutnost. Mít záložní zdroj tepla. Krb, kamna na tuhá paliva, popř. sporák nebo pec.

 

Některá anglická města již dnes vypracovávají strategii přežití ropného zlomu, popř. život po ropném zlomu.  Nejde jen o zdražení energií. Vědci tvrdí, že ropný zlom nepřežije 90 % obyvatelstva planety. ( produkce léků, zemědělství…) Právě my, ta nejbohatší část civilizace, budeme postiženi nejvíce. Pasivní domy se nestavějí prioritně pro nízké náklady na energii, ale pro přežití. Jsou to malé pevnosti. Zvláště v USA.  Nestavějí chaty, ale pasivní domy.  Odtud vyplývá energetická ale hlavně celková  bezpečnost kolonií pasivních domů.

 

Kdo je připraven, není ohrožen.

 

Autor:Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ropný zlom 4 - Oil Peak - Autor: Ing. Sýkora 11. 10. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl