Pronájem nemovitosti krok za krokem

Pronájem nemovitosti krok za krokem

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Naskytla se vám příležitost pronajímat svůj byt nebo dům, ale jste v tomto procesu nováček a nevíte si rady? 



V následujícím článku se podrobně podíváme, jak na to. Nebojte se, není to taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přesto je pár důležitých poznatků, díky kterým nenarazíte na žádný zádrhel. Pojďme si je představit.

V době 21. století není pronájem nemovitosti nic, co by vám muselo zabírat drahocenný čas. Na realitním trhu se vyskytuje hned několik společností, které se prodejem i pronájmem nemovitostí přímo zabývají, jsou to takzvané „realitky“ neboli realitní kanceláře. Pokud se spolupráce s nimi obáváte, položte si otázku, z jakého důvodu tomu tak je? Nejčastější odpovědí bude pravděpodobně provize. Jistě vás tedy potěší informace, že ve většině případů provizi nehradíte. Při pronájmu nemovitosti platí provizi zájemce, o které i přesto není nouze. Velkou výhodou realitních kanceláří je, že za vás vyřeší veškeré administrativní záležitosti a ušetří vám i spoustu času probíráním se nespočtem zájemců, kteří se jistě o vaši nemovitost budou zajímat. Pokud předáte svému makléři i klíče od nemovitosti nemusíte se starat již opravdu o nic, jelikož i prohlídky zajistí za vás. Pak už jen zbývá podepsat nájemní smlouvu s vaším novým nájemníkem.

Pronájem po vlastní ose

Pokud přece jen nechcete navazovat spolupráci s realitní kanceláří, můžete se vydat druhou cestou a to vlastní iniciativou najít vhodného kandidáta. Jak na to? Prvním krokem je vyvěšení inzerátu s vaším bytem, či domem, který chcete pronajmout. Pro takový inzerát budete potřebovat fotky vašeho obydlí. Kvalitní fotografie prodávají, proto si na tomto bodě dejte opravdu záležet. Ukliďte vše přebytečné, co by na inzerátu nemělo být vidět. Jistě nikoho neoslníte osobními věcmi, jako jsou plyšový medvědi na posteli, samolepky na lednici nebo uvařený oběd na plotně. Raději vyzkoušejte hotelový model fotografií – uklizené místnosti, ustlané postele, srolované ručníky v koupelně. Budete působit profesionálně a zájemci se jen pohrnou.

Inzerce, kde se dá

Možností je spousty, ale ne vše stojí za to. Dříve se hojně využívaly inzeráty v novinách, na veřejných tabulích a obecních vývěskách. Dnes se tento způsob již moc nevyužívá a lidé tyto kanály příliš nesledují. Mnohem efektivnějším nástrojem je internet a webové stránky přímo určené k inzerci. Můžete využít hned několik inzertních serverů a také velmi oblíbený Facebook, kde se prodej i pronájem čehokoliv výborně rozběhl a lidé jej využívají čím dál častěji. Jen nezapomeňte, že ne všechny inzertní kanály jsou poskytované zdarma.

Jak celý proces dokončit?

Zájemci se hlásí jeden za druhým a co teď? S potencionálními nájemníky bude nutné zajít na prohlídku vámi nabízeného bytu nebo domu a představit jim to, co znají jenom z fotogalerie u inzerátu. Máte vítěze? Výborně! Zbývá poslední, avšak velmi důležitý krok. Tím je sepsání nájemní smlouvy. Vzor se dá najít na internetu, nebo vám ji může vyhotovit právník. Smlouva by měla obsahovat několik důležitých informací jako je jméno a příjmení nájemníka, jeho trvalé bydliště, telefon, číslo účtu a jiné. Nezapomeňte také přesně definovat předmět smlouvy, jinými slovy, vámi pronajímanou nemovitost. Dále se do smlouvy zahrnuje výše nájemného a další výdaje spojené s bydlením, podmínky plateb, vybavení apod. Vše musí být potvrzeno podpisem obou stran.

Poté zbývá pouze předat klíče a nový nájemník se může stěhovat. Přejeme šťastný výběr.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl