Progresívní stavební technologie v Otrokovicích na Zlínsku aneb podlahové vytápění před 60 lety.

Progresívní stavební technologie v Otrokovicích na Zlínsku aneb podlahové vytápění před 60 lety.

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Baťa byl 3 generace před zbytkem republiky. Jeho propracovaný sociální systém, péče o pracující, zajištění před povodněmi, atd. předběhlo dobu. Nemyslel jen na přítomnost. Tak jako je to obvyklé dnes. Plánoval do budoucna.



Obrázek Panelák OtrokoviceVětšina jeho odborníků zůstala v závodech i po vítězném Únoru. Kvalita jejich práce, a jejich přístup k práci byl pověstný. To je starý baťovák – označení, které mluvilo za vše.

Pro ubytování svých dělníků vystavěl tzv. Baťovské domy. Lehké montované stavby -  osvobozené od daně, z životností 20 let. Dnes, po 80 letech se tyto domy, které vydržely i záplavy, prodávají kolem milionu.

Se záplavami počítal. Celý Bahňák v Otrokovicích navrhoval dle velké záplavy, tuším v roce 34.

Proti záplavě měl 2 opatření.

 

1. Náhradní – vedlejší koryto řeky Moravy. Pro případný odvod přebytečné vody. Koryto zavezli zahrádkáři v 70 – tých letech. A vybudovali si zde zahrádky.

 

2. Ocelové vrata do areálu Svitu. Pokud na Moravě stoupla voda, zavřel vrata a měl klid. Vrata byla zlikvidována tuším v 94.

Proto se záplava na Baťově chovala jinak, byl obrovský problém odčerpat vodu z areálu Svitu.

 

Již v 50 – tých letech  na Baťově byly postaveny „činžáky“ s podlahovým vytápěním. Podlahové vytápění tedy není novinka posledních 15 let. Je to stará ověřená vyzkoušená technologie. Nedocházelo k žádným zdravotním potížím, ani víření prachu, jak se nám někteří „ odborníci“ snaží namluvit.

 

Další zajímavostí jsou „kolečkové činžáky“. Chodby těchto domů jsou osvětlany kulatými okny. Jako v lodích. Odtud název. Tyto domy však mají  jednu technickou zvláštnost. Posuvné stěny. Např. obývák si tak můžete zvětšit podle libosti.

Jiné činžáky naopak měly parní vytápění, což bylo velmi hlučné.

Všechny byly vytápěny párou ze Svitu. Dnes jsou vytápěny párou z teplárny, ve sklepech mají výměníkové stanice.

 

Zpracováno dle informací p.  Emila. Chrástka z Otrokovic.

 

 

 

Ing. Sýkora Pavel 

www.kodek.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl