Peletky. Biomasa. Náhrada atomových elektráren?

Peletky. Biomasa. Náhrada atomových  elektráren?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Snížení emisí CO2 . Vytápění budoucnosti. Podpora obnovitelných zdrojů. Zaměstnanost. to jsou hesla, které slyšíme ve spojitosti biomasou.



Obrázek biomasaPeletky. Biomasa. Snížení emisí CO2. Podpora obnovitelných zdrojů. A podobná hesla politiků slyšíme ze všech stran. Palivo budoucnosti.

 

Co říká reklama ?

 

Peletky na Slovensku se prodávají  v ceně okolo 170 - 200 EUR/t bez DPH a dopravy. Teda min. 5 780,- Sk/t + DPH a doprava.  Neaktualizované (možná záměrně) www.stránky různých výrobců tvrdí 3,- Sk/kg. 

 

Co ještě říká reklama?

 

Biomasa je významným zdrojem i v některých rozvinutých krajinách. Ve Švédsku nebo v sousedním Rakousku se podílí asi 15 % na spotřebě energie (u nás je to menší jak 1 %). Ve Švédsku existují  plány  na podstatně vyšší  využívání biomasy, která by měla v budoucnosti nahradit energií získávají v současnosti v jaderných elektrárnách.  V USA je podle biomasy na primárních zdrojích asi 4 %, což je asi tolik, kolik se jí získá v jaderných elektrárnách. Většina energie biomasy pokrývá spotřebu tepla, avšak významně se podílí  i na výrobě elektriky. Dnes v USA pracují elektrárny spalující biomasu s celkovým elektrickým výkonem víc jak 9000 MW. Podle některých analýz neexistuje žádná bariéra, aby podíl biomasy na spotřebě energie v USA vzrostl na víc jak 20 %.  Biomasa pěstovaná na zemědělské půdě by např. dokázala bez problémů  nahradit energií vyráběnou jadernými reaktory a to i bez důsledků na ceny zemědělských plodin. Navíc biomasa pěstovaná na výrobu etanolu by dokázala nahradit víc jak 50 % dovážené ropy.

 

Využití peletek na energetické účely přináší následující výhody:

 

- jedná se o obnovitelný zdroj energie na vytápění

- peletky mají vysokou výhřevnost (do 19 MJ/kg)

- peletky mají  nízký obsah popela (0,5 až 1 %)

- peletky mají nízký obsah vody (okolo 10 %)

- díky vysoké objemové hmotnosti mají nízké nároky na skladovací prostory (okolo 650 kg/m3)

- mají též přijatelnou cenu za vyrobenou jednotku tepla (okolo 265,-Sk/Gj)

- provozní výhodou je možnost automatizace procesu spalování

- spalovací proces se vyznačuje nízkým obsahem emisí

 

Jaká je realita?

 

U Humpolce v ČR se spustila spalovna biomasy. Cca 9 MW. Biomasu dovážejí přes 1/3 republiky, až z Vrbna. Je jí nedostatek. Firma KODEK spustila ve Valašském Meziříčí kotelnu na štěpky. Táto kotelna spalovala štěpky asi 8 hodin. Potom se přepojila na ekologické spalování   uhlí a takto spolehlivě  topí dodnes.

 

Na lesnatém Valašsku je nedostatek štěpků. Všecky štěpky z Valašska odvážejí do Bučovic, do nábytkářského průmyslu. Dřevo je důležitá stavební surovina. Oslovil jsem několik výrobců peletek. Jak to, že uvádějí výhřevnost 19 MJ/kg?  Kdy  má suché dřevo podle strojnických tabulek výhřevnost 15,6  MJ/ kg.

 

Odpovídali  mi, že lisováním !!! To už vůbec nebudu komentovat tvrzení některých prodejců peletek, že dřevěné peletky mají vyšší výhřevnost, než černé uhlí. Je jasné, že tito prodejci buď netuší jaká je výhřevnost černého uhlí nebo vědomě klamou. Výhřevnost černého uhlí je 30,01 MJ/kg. Jako energetický auditor neuznávám vyšší výhřevnosti než 15,6 MJ/kg u perfektně suchých peletek.

 

Biomasa by měla  nahradit atomové elektrárny ?  To není  možné, ani kdybychom celou  ČR  oseli biomasou. Je to absolutně nedostatečné. Možná, že v USA to možné je. V Rusku by to asi taktéž  možná šlo. Zde jsou obydlí od sebe i 120 km. U nás máme na 5 km i 3 vesnice. U nás žije 144 lidí/km2 .

 

Další nevýhodou výroby biomasy jer závislost na počasí. Některé obce v ČR pěstují šťovík Uteuša, kterým topí. Před několika lety bylo suché léto, takže v zimě měli obce nedostatečnou zásobu paliva. 

 

Lidé dnes kupují kotle, podle reklamy. Vůbec se nezajímají o palivoenergetickou základnu, o cenu tepla. Čím a za kolik budou topit ? Stačí jen, že prodejce peletkového kotle, v ceně 68 – 90 000,- Kč bez DPH, dopravy a montáže tvrdí, že vytápění peletkami je o 8 % levnější, než zemním plynem.

 

Jak vychází cena tepla ve skutečnosti ?

 

Současná cena  peletek je 4,20  Kč/kg + DPH + Doprava. Tedy 4,99 Kč včetně DPH. Pozor! Doprava může být zdrcující. Jeden prodejce nabízel peletky a dřevobrikety  na Štrbském Plese. Jenže výroba je v Michalovcích, což je 200 km daleko. Doprava by znamenala další navýšení ceny paliva o 100 % !

 

Předpokládejme, že bydlíte ve stejné ulici, jako výrobna peletek.

 

Solidní výrobci udávají výhřevnost 16 MJ, ti „schopnější“ dokonce 19 MJ/kg. Při účinnosti  kotle 80 % pak vychází cena tepla 1,40 Kč/kWh. Cena za GJ 390,50 Kč.

 

Tedy cena tepla je podstatně vyšší, než  zemní plyn, o málo nižší, než přímotop. A to bez dopravy.

 

Je nutno předem počítat, aby jste se nepřepočítali.  Je rozhodně vhodnější volit univerzálnější kotle na více druhů paliv. 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Peletky. Biomasa. Náhrada atom - Autor: Ing Jan Pešat 15. 6. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl