Pasivní dům zděný, kvalitní

Pasivní dům zděný, kvalitní

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dnes se staví jinak. Zděná kvalita představuje dům s trvalou hodnotou. Jediným problémem u pasivních domů bylo najít materiál, který by byl pevný, akumuloval teplo, propouštěl vodní páry. Perfektně tepelně izoloval a měl dlouhou životnost. Tedy mnoho protichůdných požadavků.



Dnes, díky dotacím, stejně jako v Rakousku, se bude stavět mnoho pasivních domů. Nastal čas.  Dotace jsou velmi lákavé.

 

220.000,- Kč za novostavbu v pasivním standardu

80.000,- Kč solární systém na přitápění, max 50 % investice

80.000,- Kč   peletkový nebo dřevoplynový kotel max 50 % investice. Nebo tepelné čerpadlo.

 

Kde sehnat takový stavební materiál, splňující mnoho protichůdných požadavků?  Byla vyvinuta speciální tvárnice „labyrintového typu“.  Skořepinu tvárnice tvoří keramika, která je těžká, perfektně akumuluje teplo, má dokonce větší propustnost vodních par, než cihla.  Zeď je tedy tvrdá, pevná, lze do ní zatlouci např. skobu na obraz. Místnůstky labyrintu jsou vyplněny izolační hmotou.   Fasáda není měkká. Výsledný tepelný odpor je vynikající. R = 6,7. Tloušťka stěny ovšem není velká. Jen 42 cm. 

 

Nezateplujte

 

Zateplování v daném případě je zbytečné. Běžné zateplovanými systémy mají životnost cca 30 – 35 let. Kdežto tvrdá tvárnice je tvrdá tvárnice.  Vyberete – li vhodný materiál novostavby, nemusíte opakovaně zateplovat. Opakovaně píši proto, že běžné zateplovací fasádní systémy nemají tak dlouhou životnost, jak bychom si přáli.

 dotace-na-zatepleni.jpg

Výběr zdiva

 

Je zásadní věc, která ovlivní celý váš život. Zdivo již nikdy nevyměníte. Okna můžete vyměnit, střechu můžete vyměnit, podlahy můžete vyměnit, zdivo již nikdy nevyměníte.  Pokud budete volit běžnou cihlu + zateplovaní systém, těžko dosáhnete pasivního standardu.  Navíc polystyrén zeď zalepí, z hlediska průchodu vodních par. Kdežto keramická tvárnice má dokonce 6 x lepší propustnost vodních par, než cihelná tvárnice bez polystyrenu.

 

Pracnost stavby

 

U montovaných domů je pracnost stavby strašně vysoká.  Je nutno použít perfektní folii. Montovaný pasivní dům je velmi náročný na kvalitu práce. Zděný pasivní dům je mnohem jednodušší. Prostě za sobotu vyženete patro. 

 

Střecha

 

Běžná střecha není levná. 320.000 – 400.000 Kč u domů 10 x 10. U bungalovů i 750.000,- Kč.  A to jen tesařská práce + klempřina + střešní kritina. K tomu ještě musíte dopočítat a hlavně domontovat ( je to pracné tedy drahé) folie parotěsná +  paropropustná. + Tepelná izolace + sádrokartony. A máte milion hned.

 

Pro pasivní domy je lépe využít sendvičové panely. Jde o panel cca 2 x 6 m, (dle požadavků stavby, třeba i 10 m), který vám na stavbu doveze auto a hydraulickou rukou, nebo jeřábem jej vyskládá přímo na střechu. Vy jej pouze stáhnete laťovkou, na kterou dáte již střešní krytinu. Panel má již v sobě dřevěné nosníky, izolační hmotu, a povrchové vrstvy. Snadno, rychle, vysoce účinně, vysoce produktivně. Nejrychlejší podkroví.  Proč si život nezjednodušit?

 

Rekuperace

 

Rekuperace v minulosti byla hrůza, která „dusila“ stavební firmy. Nadimenzování vzduchotechnických rozvodů není jednoduché. Realizace rekuperace byla drahá. A co teprve údržba. Dnes lze výhodně použít bezrtrubní rekuperaci invertorovou. Jednoduchá, elegantní, nemusíte čistit potrubí, neboť žádné není. Ani se tedy v potrubí nemohou množit bakterie. Snadno lze použít tuto rekuperaci i při zateplování starších domů, abyste dosáhli zvýšení dotace na zateplování.  

A hlavně má invertorová rekuperace téměř zanedbatelnou spotřebu elektřiny, ve srovnání s běžnou trubní rekuperací. Jen 2 W má spotřebu ventilátor, uložený nikoliv na ložiskách, jak je běžné, ale v magnetickém poli.  Tedy o hlučnosti ventilátoru je asi zbytečné psát.

 

Otopný systém

 

Otopný systém se může velmi zjednodušit. V pasivním domě jsou velmi malé nároky na vytápění. V praxi se dává topné folie pod plovoucí podlahu. Může se ale i dát otopný systém. Radiátory nebo podlahovka. U pasivních domů se ale zpravidla nedává.  Ideální je pec. Zatopíte v ní a akumuluje vám teplo pomalu několik dnů. Uvaříte oběd a máte zatopeno. Naši předci byli chytří. 

 

Cenový návrh zdarma

 

Firma Kodek vám váš projekt nacení v pasivním standardu. Stačí jej poslat na email dané firmy. Možná budete překvapeni. Dům 140 m2 vyšel před 2 roky jen na 2,8 milionu + DPH cena na klíč.  To uznáte, že je supercena. Téměř dokonce 2 x levnější, než montovaný dům!  Ale zděný je zděný. To je jiná kvalita. Svépomocí byste se měli dostat výrazně níže.  A nemusíte zateplovat. Tepelná ztráta toho domu byla jen 2,9 kW. 

 

Stavební povolení

 

Stavební povolení, na dům do 150 m2, máte – li vyjadřovačky, vyřídíte dnes do 15 dnů.  Kdy naposledy bylo tak výhodné stavět?

 

Bojujeme proti krizi zvyšováním produktivity, zvyšováním kvality a snížením cen. Jiná cesta ani není.  To platí pro zákazníky i pro firmy. Těžko si dnes někdo koupí Moskviče se spotřebou 13 litrů.  Snad jen jako veterána.  S domy je to podobné. Domům s tepelnou ztrátou 9 – 15 kW díky novým technologiím, ale hlavně díky růstu cen energií, odzvonilo.  Kdo by to platil, že?

 

Když postavíte zděný pasivní dům, bude „čubrnět“ nejen tchýně, soused, ale i celá obec. Je to o informacích, ne o penězích.  Ale vlastně pasivní dům je právě  o penězích. Velké peníze ušetříte při stavbě, další velké peníze vám dá stát, ale ještě větší peníze ušetříte  až do smrti při užívání tohoto domu. 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 toto je hodně dobré zdivo.  - Autor: projektant 11. 5. 2009
 aktuální dotace 490 000,- Kč - Autor: Ing. Pavel Sýkora 3. 12. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl