Ohřev TUV nejvyšším topným faktorem

Ohřev TUV nejvyšším topným faktorem

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

„Ohřev teplé vody je vyšší dívčí, “ jak říkal správce horské chaty Dům setkání. Není to jednoduchá věc.



Proto u mnohých tepelných čerpadel se ani neřeší, TUV (dnes TV) ohřívají ji v elektrickém bojleru, přesto, že topí tepelným čerpadlem.  A ohřívat vodu v elektrickém bojleru je dnes drahé.   Nebo tepelné čerpadlo dělá jen nějaký předehřev TUV, což je taky nevýznamné.

Teplá voda je přitom důležitá položka.  Dávno pryč je doba, kdy teplá voda   činila 5–8 % spotřeby energie na teplou vodu a topení. U dnešních novostaveb dosahuje teplá voda 60 %.  A to je hodně.   Vyplatí se teplé vodě se věnovat.

Jak ohřívat TUV nejvyšším topným faktorem?

Tepelná čerpadla mají výkonovou charakteristiku. Není to jako plynový kotel.   Na čím vyšší teplotu tepelným čerpadlem topíte, tím mnohem vyšší je spotřeba kompresoru   tepelného čerpadla. Tím nižší účinnost.  

U běžných tepelných čerpadel je proto ohřev tepelným čerpadlem na teplotu + 60 °C méně účinný ale pořád se samozřejmě vyplatí. To jsou rodinné domy, které spotřebují na 500 l TUV cca 6 kWh elektřiny, tak to máte za necelých 11 Kč.

Existuje, ale způsob, jak topit tepelným čerpadlem vysoce účinně i na + 65 °C TUV.  Jde o tzv. desuperheather. Ohřev vody do bojleru přehřátými párami chladiva. Používají ho pouze někteří výrobci, přesto že je pro zákazníka velmi výhodný. I když topíte velmi účinně, třeba do podlahového topení na teplotu + 30 °C, vysokým topným faktorem třeba   5, stejně vysokým topeným faktorem ohříváte vodu do bojleru na + 65°C.  

TUV

Takto ohřátá voda je levná

Lze tedy ohřívat vodu do bojleru na + 65 °C topným faktorem vyšším než 5!  Takto ohřátá voda je proto velmi levná. Ohřev vody do bojleru přehřátými párami chladiva je sezonní. Nejvyšší účinnost má právě v topné sezoně!  Právě tehdy, kdy teplovodní soláry a fotovoltaika topí málo, nebo vůbec.

Pokud ohřev vody přehřátými párami chladiva doplníte teplovodními solárními kolektory, máte teplou vodu jaro, léto podzim zadarmo. Z teplovodního soláru. A v zimě velmi velmi levně    přehřátými párami chladiva. 

Pracovníci firmy www.masterenergy.cz tento systém vysoce účinného ohřevu TUV užívají již od roku 1998. Jde tedy o ověřený, vyzkoušený systém.  Před 15 lety, když jsem v Praze montoval Tempstar, nebo Lennox, teplota vody z přehřátých par chladiva dokonce dosáhla více než 75°C.

Dnes se používá v rodinných domcích, hotelech i panelácích. I u moderních invertních tepelných čerpadel – jako zde. 

V tomto domě je na kotlíkovou dotaci instalováno moderní a vysoce účinné tepelné čerpadlo vzduch voda, inverter. Inverty mění výkon a tím mění i požadavky na kotelny. Vše se zjednodušuje, účinnost roste. Tepelné čerpadlo topí přímo do radiátorů, bez akumulační nádoby. Topí i do stávajícího bojleru na teplou vodu. Kotelna se zjednodušuje, účinnost topení se výrazně zvyšuje. Regulace tepelného čerpadla je autoadaptabilní. Tepelné čerpadlo se samo zareguluje v oblasti nejvyšší účinnosti. Diagnostika je on_line přes internet, záruka je 7 let na tepelné celé čerpadlo, nejen kompresor. 

Tepelné čerpadlo poskytuje uživatelsky nenáročné prostředí při vysokém uživatelském komfortu a vysoké účinnosti. Tepelné čerpadlo má terminál v obýváku a samo si nastaví provoz v oblasti nejvyšší účinnosti.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 9. 1. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl