Nízkoenergetické domy, pasívní domy, nulové domy, domy kryté zeminou

Nízkoenergetické domy, pasívní domy, nulové domy, domy kryté zeminou

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

To jsou tajemná hesla, která nás obklopují ze všech stran. Jak to tedy je? Pokud stavíte dům, určitě nechcete být mimo. Chcete, aby Váš dům i za 10 let vyhovoval nárokům na spotřebu energií. Povědomí o nízkoenergetických rodinných domech je nízké. Dle běžných občanů „nízkoenergetický rodinný dům je škaredá krychle bez oken ve vnitř s velkým krbem na nakradené dříví.“



V Čr se ročně staví cca 18 000 domů.  Nízkoenergetických je z tohoto množství údajně jen několik set kusů.  Přičemž realizace nízkoenergetického domu navýší investici údajně jen o 6 – 10 %.

 nízkoenergetické 003.jpg

Nízkoenergetický rodinný dům  má roční spotřebu tepla na vytápění  jen do 70 kWh/m2.

Pasívní rodinný dům  má roční spotřebu jen do 15 kWh/m2.

Nulový rodinný dům  má roční spotřebu jen do 5 kWh/m2.

 

Pro srovnání. Běžný rodinný dům, 10 x 10, 2 patra, který má zeď 30 cm Porotherm + 10 cm polystyrenu, má náročnost na energie cca 100 kWh/m2 za rok. Můžete si tedy přiřadit Váš dům.

 

Zahraniční zkušenosti

 

Ve srovnání s novými domy v Německu či Rakousku je spotřeba tepla v českých novostavbách zhruba dvakrát až třikrát vyšší. Zvláště kolem Prahy se stále staví "vysokoenergetické" rodinné domy.  Vidět jsou například v satelitních městečkách okolo Prahy. Takový dům je obvykle hodně členitý, má nadbytek ochlazovaných ploch, věžičky, rohová okna a velké prosklenné plochy.

 

EU má zájem o realizaci energeticky autonomních celků. Tak, aby byly co nejméně zranitelné případnými výpadky sítí. Nízkoenergetické domy  jsou naopak běžné  rovněž v Německu. Tamní vláda dokonce podle České televize oznámila, že do roku 2010 by každá třetí stavba měla být takzvaným pasivním domem. To znamená, že spotřebuje zhruba o devadesát procent méně energie než běžné domy, které se v současnosti staví v Česku.

 

Nízkoenergetický dům, pasívní dům

 

Tyto domy mají perfektní tepelnou izolaci a jsou vzduchotěsné. Vzduch je však nutno z hygienických důvodů vyměňovat. U nízkoenergetických a pasivních domů se tak děje nuceným větráním. Přes rekuperaci, nebo regeneraci.

Rekuperace – vzduch přicházející do domu je ohříván teplem vzduchu proudícím z domu ven. Přes výměník.

Regenerace- vzduch přicházející do domu je ohříván teplem vzduchu proudícím z domu ven. Přes tepelné čerpadlo.

Vzduchotechnika klade nároky na uživatele. Nesmí otvírat okna, musí pravidelně čistit filtry, desinfikovat je, dezinfikovat potrubí rozvádějící vzduch,  vyhánět z potrubí hmyz. Tyto nucené větrací systémy snižují komfort domu. Foukání vzduchu, i když velmi pomalé není příjemné, pro některé osoby představuje i zdravotní riziko. Foukání vzduchu není moc příjemné. Máte pak mastnou kůži, mastí se Vám vlasy. Podobně, jako když jedete autem.  Dalším problémem je hlučnost. Pokud v jedné místnosti máte puštěné rádio, zvuk se nese po celém domě.  Máte – li vzduchotechniku jednotrubní, zpátečka se vrací pod dveřmi. Dveře jsou bez prahů. Sám jsem si v jednom penzionu v Krkonoších během týdne vyzkoušel, že není – li pod dveřmi práh, nese se tudy hluk a táhne tudy nepříjemný vzduch.

Dále je zde problém s regulací tepla. Uvaříte – li si oběd, je to ihnd, skokově – nárazově výkon 6 kW tepla ze sporáku. Dům má potíže, kam s teplem. Krby se v těchto domech používají obtížně. Výkon krbu je 8 – 12 kW. V domě máte ihned saunu – přetopeno. 

Jaká je investice do vzduchotechniky? 200 – 600 000,- Kč. Pasívní domy jsou bez otopných systémů. Teplo do domu se doplňuje vzduchotechnikou.

 

Domy kryté zeminou

 

V ČR lze vidět i DOMY kryté zeminou. Vulgárně, bez znalostí nazývané zemljanky. Mě osobně se na těchto domech nejvíce líbí bezpečnost. Nejen energetická ale i běžná. V případě války a kalamit ideální domy.  Tyto domy se začaly stavět v 70 – tých letech v USA. Po velké energetické krizi. Jaká je jejich spotřeba. Jsou údajně 2 x dražší, než běžné RD.  Kolik protopí ? Některé 15 kWh/m2 a rok, jiné i 30 kWh/m2. Nejsou tedy automaticky energeticky pasívní. Záleží, na chování obyvatel.

 

Porovnám – li tyto hodnoty, stále se mi nejvíce líbí nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení Trenčín.

 

Tepelné čerpadlo.jpgDům je nezateplený, hodně prosklený. Běžné sklo, nikoliv vakuovky.  Dvě podlaží, celkem 200 m2 podlahy. Před 6 lety  zde firma KODEK  instalovala tepelné čerpadlo voda – voda. 14,3 kW.  Teplo se odebírá z vrtané studny hloubky 12 m.  Je zde vysoká vápennatost vody 21 německých stupňů ! Přesto výměník nebylo nutno, ani po 6 letech, čistit. Topí do podlahového otopného systému a ohřívá teplou vodu. Není zde záložní elektrokotel. Jen krb, který se využívá jen pro okrasu. Občas...

 

Majitel domu. Ing. Haško je bývalý zaměstnanec elektrárny. Eviduje přesně spotřebu energie. Tvrdí, „Můj dům je nízkoenergetický, i bez zateplení. Spotřeba je jen  23 kWh / m2 a rok.“  Navíc, před měsícem instaloval adaptabilní ekvitermní regulaci tepelného čerpadla. Tvrdí, že došlo k dalším úsporám 23 % bez změny vnitřní teploty domu ! V dolním patře je + 23o C, v horním + 21o C.

 

V domě nemá vzduchotechniku, která ba jej obtěžovala hlukem, nebo prachem. Taktéž okna může otvírat a zavírat dle libosti. Dům majitele nijak neomezuje. Neklade na něj zvláštní požadavky. Ani na jeho chování. Naopak, běžné nízkoenergetické a pasívní domy své majitele svazují. Tam není možno např. jen tak otevřít okno.

 

Myslím že uvedené informace a porovnání možností Vám poskytnou rady, kudy se ubírat s Vaší stavbou.

 

 

Autor:  Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nízkoenergetické domy, pasívní - Autor: Ing. Sýkora 30. 3. 2007
 Termodům se roztekl.  - Autor: Ing. Sýkora 23. 6. 2007
 Pasivní dům bez zateplení Ing. Haško 17,7 kWh - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 12. 2011
 Pasivní standard dosáhnul i Inteligentní  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 12. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl