Net Metering, fotovoltaika pro rodinné domky 2015

Net Metering, fotovoltaika pro rodinné domky 2015

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Net Metering by znamenal obrovský rozvoj malých solárních elektráren. Najednou by se zde objevilo velké množství rodinných domů, které by za elektřinu platilo 0,- Kč.



Z hlediska energetického, zvláště z hlediska energetické soběstačnosti obyvatelstva a snižování nákladů na energie by to byl obrovský kvalitativní skok. Ovšem u hlediska finančních toků síťových dodavatelů i daňových příjmů státního rozpočtu by to mohl být nežádoucí problém. O co jde?

Proč kupovat elektřinu v létě, když je jí všude kolem plno zadarmo? A nejen v létě, i na podzim a na jaře. Ovšem v zimě fotovoltaické solární kolektory mají velmi malý výkon. Je krátký sluneční svit a ještě má špatný úhel. Tedy, je zde velká nerovnoměrnost výkonu fotovoltaických solárních systémů.

Net metering

Právě z těchto důvodú, v USA, v civilizovaných evropských zemích, dokonce i na Slovensku, funguje Net Metering. Občan má na střeše malou fotovoltaickou solární elektrárnu. 5 kWp bohatě stačí. Letní přebytky ukládá do sítě, zdarma, a v zimě si ze sítě odebere v létě naspořenou elektřinu. Opět zdarma. Není proto problém mít celoroční náklady na elektřinu 0,- Kč. Zatímco nyní platí rodinné domky cca 20 - 30 000,- Kč. Pokud elektřinou topí, klidně i 100 000,- Kč.

Zatímco před volbami se politické strany předháněly, jak sníží občanovi náklady na živobytí, po volbách je to jinak. Občané si proto radí sami, jak to jen jde. Ostrovní domy mají velkou akumulaci, 6 - 10 kWh elektřiny. V zimě používají generátor. Dále jsou zde domy, které fotovoltaické kolektory používají jen pro svou spotřebu. Bez přetoku do sítě.

Například s vyrobenou elektřinou mohou pohánět malé tepelné čerpadlo. Vzniká tak snadno systém teplá voda denně zdarma, celoročně. Systém není dražší, než termosolární kolektory, zato však dá mnohem více teplé vody. Teplá voda každý den, nezávisle na počasí.

Net Metering

Perspektivy ceny elektřiny.

Nyní končí období bez zdražování elektřiny. I v Německu je cena elektřiny výrazně dražší, bude nutno opět srovnávat ceny. Investice do úspor a do energetické a potravinové soběstačnosti se proto vyplatí.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 No, byla by to hezká věc, ČEZ - Autor: Elektrifikátor 28. 6. 2015
 V srpnu 2012 na Slovensku - Autor: Ilavák 28. 6. 2015
 Zchlaďte ložnici na + 20 °C - Autor: Netták 14. 8. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl