Nejkvalitnější čištění odpadních vod. Zničte sinice!

Nejkvalitnější čištění odpadních vod. Zničte sinice!

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dobrý den, máme sdružení obcí „nad přehradou“. Odpadní vody ze septiků v našich obcích jsou odváděny starší kanalizací do potoka. Potok ústí do přehrady. Přehrada brzy na jaře začíná kvést. Je to důležitý zdroj financí pro turistický ruch v našem kraji.



Obrázek ČOV 02Jde nám o to, co je pro naši přehradu výhodnější (kvalitnější). Zda centrální čistička s dlouhým potrubím se zaústěním pod přehradou, nebo modernější decentralizované čištění odpadních vod. Tedy čistička u každého rodinného domku, s odvedením vyčištěné vody do potoka, který se vlévá do přehrady.

 

Odpověď: vyrábíme a dodáváme jak velké čističky odpadních vod – centrální, tak malé čističky odpadních vod pro rodinné domy. Obávaný nepřítel přehrad fosfáty, jsou již minulostí. Dnes už se vyrábějí bezfosfátové čistící prostředky.

 

Zkušenosti jsou následující:

 

V Německu, se dříve, když ještě čističky odpadních vod měly nižší účinnost, doplňovaly kořenovými čističkami na dočištění odpadních vod vypouštěných z centrální ČOV. To je velmi významné.

 

Bakterie dokážou zlikvidovat i radioaktivitu. V Jáchymově vytéká radioaktovní voda ze země. Po několika kilometrech – průtokem potoka, je voda již bez radioaktivity. V potoce, na kořenech stromů žijí bakterie, které radiaktivitu „požírají“.

 

V Lačnově ned rybníkem je bývalé JZD. Několik měsíců měli mimo provoz lapoly. Nečistota z JZD vtékala do potoka. Do chovného rybníka, po asi 2 kilometrech, však již vtékala čistá voda!

 

Ing. Mikula má na starosti biologickou čističku odpadních vod u jejich závodu. Opava.  Ten se zabývá pokovováním. Tedy, potřebuje vyčistit „velmi silné jedy.“ Těžké kovy. Dříve 6 mocný chrom likvidovali ještě většími jedy. Dnes za čističku odpadních vod vysázeli rákos. Ten likviduje 6 mocný chrom, voda dále postupuje do chovného rybníku. Rybáři jsou s kvalitou vody z čističky spokojeni. Což prokazuje i časté namátkové měření hygieny. 

 

Tedy: provedete – li velkou investici s přečerpávacími stanicemi a zaústíte výstup z centrální ČOV pod přehradou, snížíte výrazně, hlavně v létě, množství přitékající vody do přehrady. Takže tato, přesto že vynaložíte stovky milionů, bude mít tendenci zahnívat. Provedete – li moderní decentralizované čištění odpadních vod, využijete tím sílu přírody, kdy potok vám vodu z čističek u rodinných domků  velmi významně dočistí. Navíc nehrozí v létě vyschnutí přítoku do přehrady.

 

Investice budou 5 - 10 x nižší, občané nebudou do smrti platit stočné, obce nebudou zadluženy.  Dle mého názoru, decentralizované čištění odpadních vod, je pro Vaši přehradu podstatně výhodnější.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj:www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl