Líná pěna nové generace. Co o ní potřebujete vědět?

Líná pěna nové generace. Co o ní potřebujete vědět?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Výběr nové matrace je jistě něco, čemu je vhodné věnovat značnou pozornost. Jestliže jste právě ve fázi, kdy zvažujete pořízení nové matrace, rozhodně se řádně informujte o nejnovějších možnostech a technologiích, abyste vybrali matraci, která vám nabídne pohodlný a zdravý spánek na dlouhá léta.



Přesně to mohou nabídnout luxusní matrace z paměťové pěny. Tato tzv. líná či paměťová pěna patří k aktuálně nejoblíbenějším materiálům, protože nabízí ideální přizpůsobení tvaru a váze lidského těla, a tím poskytuje maximální komfort. Proč je ale tak unikátní a co byste o ní měli vědět, než si takovou matraci pořídíte?

líná pěna

Zdroj obrázku: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Původně materiál pro astronauty

Zajímavostí možná může být, že tento materiál byl vyvinut ve výzkumném středisku NASA Ames Research Center v roce 1966. Byl určena především k tomu, aby usnadňoval astronautům pobyt ve vesmírných raketách. Typicky se používal do sedaček a bezpečnostních pásů, protože pěna nikde netlačila, a i při minimální gravitaci vyvíjela na tělo jen nepatrný odpor. Později našel materiál uplatnění také v lékařství, sportu nebo obuvnictví a postupně se dostal do širšího povědomí a také k výrobcům matrací a ložního vybavení.

Jak paměťová pěna funguje?

Líná nebo visco pěna je materiál, který se dokáže pomalu přizpůsobit tlaku lidského těla a pomáhá rovnoměrně rozložit jeho hmotnost. Po ukončení tlaku se navíc vrátí do svého původního tvaru.

Pěna dovede velmi efektivně absorbovat sílu nárazu, ale je také extrémně pružná a variabilní. Pro matrace je jako stvořená. Jakmile se na posteli přetočíte, pomalu se vytvaruje tak, aby bylo vaše tělo umístěno pohodlně a nikde jej nic netlačilo. Viskozita matrace je také významně ovlivněna teplotou, takže platí, že čím více se zahřívá, tím je také měkčí a pružnější. Kromě matrací si dnes můžete pořídit také polštář z paměťové pěny nebo různé podložky či klidně i křesla či pohovky.

líná pěna

Zdroj obrázku: Curem.cz

Jaké známe druhy pěn?

  • Tradiční. Jedná se o klasickou paměťovou pěnu, která je navržena tak, aby se perfektně přizpůsobila lidskému tělu. Nevýhodou může být například to, že poněkud kumuluje teplo, takže postupem času byly vyvinuty další typy pěn, které tento problém řeší.
  • Otevřená buněčná struktura. Skládá se z vylepšené struktury, která uvnitř matrace tvoří jakési kapsy. Díky tomu nabízí matrace větší prodyšnost. Teplo se pak lépe rozptýlí a spánek na takové matraci je ještě komfortnější.
  • Gelové pěny. Vnitřek materiálu je vyplněn gelovými mikrokuličkami, které aktivně absorbují uvolňující se teplo z vašeho těla.
  • Nová a unikátní složení. Jednotliví výrobci nabízí další vylepšené druhy líné pěny. Mezi ty se řadí taky unikátní pěna, kterou obsahují matrace Curem. Jedná se o neobyčejně elastickou pěnu, která se vašemu tělu přizpůsobí takovým způsobem, že se budete skutečně cítit tak, jako byste spali na obláčku. Díky maximálnímu pohodlí zvládnete spát klidně celou noc v jediné poloze, takže váš spánek bude skutečně plynulý a kvalitní.

líná pěna

Zdroj obrázku: Curem.cz

Není pěna jako pěna

Při výběru matrace dbejte na to, aby byla visco pěna zastoupena v dostatečném množství. Kdejaký výrobek se dnes může kasat tím, že línou pěnu obsahuje, ale ve skutečnosti jen v tak malé vrstvě, že žádný zásadní rozdíl nepoznáte.

Vrstva z líné pěny ale může mít různou výšku, obvykle od jednoho či dvou centimetrů až po deset nebo patnáct centimetrů. A je jisté, že rozdíl skutečně poznáte. Proto, pokud narazíte na podezřele levný výrobek, který ale tvrdí, že línou pěnu obsahuje, je nutné zkontrolovat skutečné složení. Platí, že čím vyšší je vrstva z líné pěny, tím lepší vlastnosti má matrace a tím lepší bude také váš spánek. I proto je dobré vsadit na osvědčené výrobce, kteří své zákazníky neklamou, ale vyrábějí skutečně kvalitní výrobky.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl