Kořenové čističky jsou levnou záležitostí

Kořenové čističky jsou levnou záležitostí

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

"Kořenové čističky jsou levnou záležitostí. Pracují na principu – 1 člověk na 1 meter čtvereční a den. Tak například 1000 obyvatel by mohlo mít čističku za 600 000 Kč, v porovnáním s klasickým systémem by zaplatili zhruba 6 milionů korun...." říká Melvyn Rutter BSc Hons, ekologický vědec



Obrázek koren1Systémy kořenové filtrace jsem se začal zabývat v roce 1995. Objel jsem všechny do té doby existující systémy ve Velké Britanii, abych viděl jak fungují nebo nefungují. Byl jsem schopen posbírat nejlepší nápady a přidat jeden nebo dva mé, abych vyvinul vertikální vtok, systém který je aerobní, tvořen půdou\štěrkem – tzv. modulovaný systém.

Vybral jsem systém vertikálního vtoku, protože bakterie rozkládají biologický materiál v aerobních podmínkách vydýcháním živin a látek, které znečisťují ovzduší. Takto se dá redukovat 95%  látek znečišťujících ovzduší a změnit je v čistý čirý filtrát. V neposlední řade – diky aerobním podmínkám systém nezapáchá.

Tento systém jsem vyzkoušel s domácí, zemědělskou a průmyslovou odpadní vodou, takže jsem mnohokrát měl možnost vidět 95% redukci znečištění. Velmi často kořenové čističky dosáhly těch nejlepších výsledků v historii tohoto průmyslu. Obrázek koren1a

Yes-Reedbeds používá stejný technologický přístup na jakém fungují běžné odpadní systémy. Naše systémy tak nejsou zamýšleny, jako substituty za běžný odpadní systém, ale mohou poskytnout dostupnou a efektivní metodu čištění odpadních vod na odlehlých místech, kde je nemožné použít konvenčni systémy..

 

Ve Velké Britanii je mnoho obcí a dalších míst, kde se nenachází centrální kanalizace. Kořenové čističky jsou schůdná alternativa k současným metodám vsakovaní odpadní vody do země.

V České Republice se odhaduje, že ještě mnoho vesnic vůbec nemá kanalizaci. Je jasné, že než se dostane kanalizace do všech obcí a samot v České Republice, kořenové čističky mohou okamžitě fungovat a poskytnout okamžitou odpověď na současnou  problematiku.  

 

Obrázek koreno3Protože používáme místní materiály a práci, kořenové čističky jsou levnou záležitostí. Pracují na principu – 1 člověk na 1 meter čtvereční a den. Tak například 1000 obyvatel by mohlo mít čističku za 600 000 Kč, v porovnáním s klasickým systémem by zaplatili zhruba 6 milionů korun.

 

Takže proč by měl Angličan jako já projevovat zájem o odpadní vody v ČR? Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Řeka Vltava teče do Labe a to vtéká do Severního moře. Já a mé děti zde pravidelně trávíme dovolenou…

 

Z toho vyplývá, že co se děje ve střední Evropě, ovlivňuje obyvatelstvo ve Spojeném Království. Samozřejmě tento argument neignoruje fakt, že Spojené Království zůstává “špinavým mužem Evropy” a otevřeně znečisťuje Severní moře obrovskými dávkami domácího, zemědělského a průmyslového odpadu. Obrázek BSc Hons

 

 

 

 

Melvyn Rutter BSc Hons, ekologický vědec

 

www.yes-reedbeds.co.uk (stránky i v českém jazyce)

(přeložil Jaroslav Baier)


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl