Jak zařídit ložnici, ve které se bude skvěle spát?

Jak zařídit ložnici, ve které se bude skvěle spát?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Máte problém večer usnout a ráno se cítíte rozlámaní? Jednou z chyb může být špatně zařízená a chybně využívaná ložnice. Čtěte naše rady, které vám pomohou časté chyby napravit.



Večer máte doma příliš mnoho modrého světla

Vybavíte si barvu slunce při západu? Sluneční paprsky jsou sytě oranžové. Naše tělo tím dostává signál, že nastal večer a je čas ulehnout. Jenže chybně zvoleným umělým osvětlením v domácnosti dáváme mozku opačný signál o tom, že je den. Večer byste měli rozsvěcovat pouze tlumené nástěnné světlo, které bude vydávat teplé tóny. A neplatí to jen pro ložnici, teplými tóny byste večer měli svítit v celém bytě.

spánek

Právě tzv. studené bílé a modré světlo jsou příčinou nespavosti u mnoha lidí. Po setmění proto musíme svítit „oranžovým“ světlem, díky kterému náš mozek stále eviduje skutečnost, že je večer a čas ulehnutí.

Signály jsou kromě chybného osvětlení (resp. chybně zvolených žárovek) narušeny také světlem z televize či telefonu a počítače. Potřebujete-li večer tato zařízení používat, nainstalujte do nich alespoň speciální software, který modré světlo potlačí. Moderní operační systémy již mají tuto funkci vestavěnou, stačí ji jen začít využívat.

Také úplněk narušuje váš spánek

Lidé trápí nespavost také během úplňku. Je to kvůli tomu, že i on vrhá do vaší ložnice modré světlo. Odráží sluneční paprsky, které mají, je-li měsíc vysoko na nebi, studené tóny.

Řešením je kvalitní zastínění oken, ať už půjde o žaluzie, rolety, či závěsy. To samé byste měli učinit i ve chvíli, kdy k vám proniká světlo od pouličního osvětlení či ze sousední nemovitosti.

Pořiďte si kvalitní matraci

Zcela zásadní je pro dobrý spánek kvalitní postel a matrace. Postel musí být stabilní, neměla by vydávat zvuky, pokud ve spánku měníte pozici a měla by vytvořit dokonalou oporu matraci.

Netrpíte-li na proleženiny a netrápí-li vás bolesti pohybového aparátu, vždy byste měli volit spíše tvrdší matraci. Neznamená to, že budete spát „jako na prkně“. Příliš měkká matrace ale nedokáže vytvořit rovnoměrnou oporu páteři a končetinám. Spánek pak není tak kvalitní.

Jakmile je matrace proležená, je nejvyšší čas ji vyměnit. Matrace se zpravidla mění po pěti až deseti letech. A to i v případě, kdy nejsou využívány každodenně. Materiál v matraci časem degraduje, navíc se mohou objevit roztoči a bakterie. Ty by rozhodně neměly být součástí vašeho spánku.

Matrace by neměla být pracovnou či posilovnou

Častým problémem je, zejména v menších bytech, využívání ložnice k činnostem jiným, než je spánek a relaxace. V ložnicích proto vznikají improvizované kouty pro domácí cvičení nebo jsou zde dokonce umisťovány pracovní stoly pro práci z domova.

Ani jedno z toho není vhodné. Pro náš mozek je lepší, pokud podvědomě víme, že v ložnici se spí. Rychleji se pak při ulehnutí přepnete do spánkového režimu a váš spánek bude zcela nerušený.

Zdroj obrázku: Ursula Page / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl