Inteligentní dům

Inteligentní dům

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Stále více domů již dnes instaluje tzv. „Inteligentní systémy budov“. A víte vy, co obnáší inteligentní dům.



Žijeme ve 21. století. Rozvoji techniky se neubráníte, jedině, že byste žili v jeskyni s petrolejkou, ale to by nebylo levné ani komfortní. Kde dnes koupíte jeskyni, že? Je problém koupit solidní pozemek.

V opačném případě hrozí, že budete mít desítky dálkových ovladačů, a spoustu zařízení, které budete různě regulovat a ovládat. Z hlediska ovládání se jedná o nepohodlí. Diskomfort. Stále budete hledat nějaké ovladače a budete tak nahrazovat nadřazený regulátor.

Z hlediska regulace se může stát, že různé systémy „půjdou proti sobě.“ Například tepelné čerpadlo pojede současně s krbem, nebo naopak nechá dům neprozřetelně vychladnout a bude jej muset roztápět zvýšenou teplotou, tedy sníženou účinností.

Aby se toto vše nedělo, naopak, aby bydlení bylo příjemné, a efektivní, to vše nemusíte regulovat vy. Od topení, přes hlídání spotřeb surovin energií, a to je taky důležité, pod vám třeba jen praskne voda v domě, nemusí se jednat jen o vyplavení, ale třeba i 20 000,- Kč za vodu, ta je dnes 100 x dražší, než byla před 20 lety, přes ovládání a programování zdrojů ( topení), spotřebičů, ( světla, kamna…) až po ostrahu. Navíc to vše můžete snadno ovládat přes internet. Třeba z práce, nebo spíše z dovolené.

Inteligentní dům

Inteligentní dům

Stále více domů již dnes instaluje tzv. „Inteligentní systémy budov“. Není nutné platit velké peníze. Jsou různé úrovně těchto systémů a různé značky. Pokud však realizujete novostavbu nebo provádíte zásadnější rekonstrukci, měli byste zvážit použití těchto systémů. I kdyby finanční situace právě při stavbě domu neumožňovala pořízení tohoto systému hned, a je to škoda, protože do novostaveb je nutno dát ostrahu co nejdříve, tak alespoň je nutno všude připravit „husí krky“, nebo kabely. Bez této přípravy bude dodatečná instalace drahá, naopak příprava – pár průchodek – bude levná.

Co všechno lze řídit inteligentním systémem řízení budov?

Od spotřebičů a zdrojů, přes žaluzie, solární systém až po ostrahu. Ale i případně dávkování krmiv a vody zvířatům, vytápění akvárií, atd. Systém současně umožňuje diagnostikovat celý dům, popřípadě objednávat potraviny, bude li napojena chladnička s evidencí potravin. Jde tedy o zvýšení hospodárnosti, komfortu, zábavy, bezpečnosti, díky jednoduchému ovládání. Hodnota domu se tím výrazně zvyšuje.

Možností je tedy spousta.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj:www.kodek.cz

Související články:
Budeme stavět dům
Pasivní dům zděný, kvalitní
Tepelná čerpadla pro nízkoenergetické domy
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kolik stojí regulace Inteligentní dům ?  - Autor: stavebník 7. 2. 2011
 čím se to dá ovládat ?  - Autor: stavebník 7. 2. 2011
 ceny regulací Inteligentní dům jsou od  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 9. 2. 2011
 Regulace inteligentní dům má zpravidla 3  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 9. 2. 2011
 ale může být doplněna o ovládání hlasem,  - Autor: Ing. Sýkora 9. 2. 2011
 inteligentní dům inteligentně - Autor: to je ono 25. 7. 2011
 inteligentní dům inteligentně zvyšuje účinnost - Autor: to je ono 25. 7. 2011
 Levné řešení chytrého domu - Autor: pit1982 17. 7. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl