Inteligentní dům + inteligentní tepelné čerpadlo

Inteligentní dům + inteligentní tepelné čerpadlo

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Jsou lidé, kteří staví inteligentní dům a dají si tam elektřinu přímotop, nebo elektrické podlahové topení. Tak se to hodně dělalo před 10 let, ale ta doba už je pryč.



Dnes už byste se s takovým vytápěním mnohem hůř dostávali k dotacím. Navíc je to dnes drahé topení v i úsporných novostavbách. Samotné elektrické topení je dnes již nelegální – ani nedostanete na takový dům stavební povolení. Dnes už se do inteligentních domů dávají inteligentnější technologie, jako tepelná čerpadla, rekuperace, to je řízené větrání s rekuperací tepla, fotovoltaika, fototermika, bezkompresorové chlazení - tzv. Natur cooling tedy chlazení zdarma , v budoucnu můžeme očekávat palivové články a podobně.

dům u Brna stavěl investor svépomocí v první době koronavirové. Všichni byli vyplašení, seděli u televize, on chodil na stavbu a stavěl, kolem jezdili policisté, nikdo mu nic neřekl. Za dobu koronaviru udělal hrubou stavbu. Líbí se mi, že je to bungalov podsklepený. Tím pádem vám vznikají další zajímavé prostory. Problémem bungalovů je málo prostor, proto později dochází k zastavování pozemku různými kůlnami.

Jak stavět bungalov?

podsklepení. Pokud vyberete střechu z běžných krovů, nikoliv vazníkovou, je si cca o 30 % dražší, ale získáváte další půdní prostory. Pokud zvednete střechu o 4 "šáry", lehce v budoucnu můžete vybudovat půdní vestavbu. Stačí udělat zateplení a pár střešních oken a máte další bytovou jednotku, případně i s vlastním venkovním vchodem.

čerpadlo

je perfektně využitý nevelký pozemek, na kterém je zakopáno 500 m Pe potrubí DN 32. Tedy zemní kolektor je důkladně dimenzován. Zemní kolektor má velkou plochu výměníku, trubka tvoří 50 m2 předávací plochy ! To je plocha trubky. To znamená vysokou účinnost předávání tepla. Tedy vysoký topný faktor.

Tepelné čerpadlo

je zde zemní kolektor, je zde i tepelné čerpadlo země voda Inverter 1 - 5 kW. Tepelné čerpadlo tedy mění otáčky a výkon dle požadavků domu. Tepelné čerpadlo nastaví optimálně svůj chod v oblasti nejvyšší účinnosti. Běžně, v tuhých mrazech bere obvykle pouze 3,2 Ampéry, tedy 3 x méně než rychlovarná konvice. Vysoká účinnost znamená nízké namáhání, a tedy dlouhou životnost a nenáročnost na servis.

Dle zkušeností, s podobnými realizacemi, by dům měl spotřebovat na celoroční vytápění i s teplou vodou pouze cca 2 500 kWh elektřiny, pesimisticky 3 500 kWh. . Za rok, né za měsíc! Tak malý příkon, cca 450 W, nešlo by to pohánět několika fotovoltaickými panely?

čerpadlo má plnou diagnostiku chladivového okruhu a je online sledováno přes internet. Tím pádem je záruka 7 let na celé tepelné čerpadlo, nejen kompresor. Na přání může i chladit, popřípadě chladit bezkompresorově, tedy zadarmo, tzv. Natur cooling. čerpadlo je velmi tiché a má z bezpečnostních důvodů oddělený elektrorozvaděč od chladivového okruhu. Je totiž konstrukčně určeno do kuchyňské linky. V zahraničí se velmi často instaluje do kuchyňské linky, šetří se tím místo na kotelnu. V zahraničí, zvláště pak tom západním, je 80 % nájemní bydlení. V ČR je to právě naopak. 80% tvoří bydlení v osobním vlastnictví. Češi to dělají pro sebe. Instalují si tepelné čerpadlo sami sobě, proto chtějí kvalitu, dlouhou životnost a hlavně účinnost.

Tepelné čerpadlo země voda má obrovskou výhodu v tom, že v zimě neklesá výkon ani účinnost ani v zimě nepotřebuje záložní elektrokotel. Tepelné čerpadlo tak zajistí spolehlivé vytápění, celoročně, bez jakéhokoliv elektrokotle a celoročně zajistí teplou vodu do bojleru bez jakéhokoliv elektrického dohřevu elektrickou spirálou. Jde o bezkomínový dům, v domě nebude ani krb.

Dotace:

Na dům byla vyřízena dotace 185 000,- Kč. Současně ale bude dům čerpat i dešťovou dotaci cca 75 000,- Kč ve sklepě již vidíte dvojí rozvod vody, a později dotaci na fotovoltaiku cca 155 000,- Kč. Mohl by čerpat i dotaci 55 000 Kč na teplovodní kolektory, kotelna je na to připravena.

Další technologie domu

je dnes rekuperace, nebo – li řízené větrání s rekuperací tepla. Perspektivně bude dům vybaven i bazénem, do kterého bude topit stávající tepelné čerpadlo. Potrubí v kotelně je z lisované mědi. Měď je měď. Dům má tedy nalinkovanou nejen cestu rostoucího komfortu, ale i cestu neustálého snižování nákladů na energie. Tak, jak bude cena energií v budoucnu růst, tak bude klesat jejich spotřeba v tomto domě. Filozofie tohoto domu je jasná. Elektrárny mohou elektřinu zdražit, vy ji nemusíte koupit.

Tepelné čerpadlo + fotovoltaika = až 80 % energetická soběstačnost. Navíc lze solární přebytky uložit na zimu do zemního kolektoru. Dané tepelné čerpadlo s tím umí pracovat a letních přebytků využít.

Regulace domu

Majitel domu si vybral inteligentní regulaci Loxone. Ta bude regulovat vytápění každé místnosti zvlášť, dále osvětlení, venkovní žaluzie a vzduchotechniku.

Stavba domu

Majitel a stavitel v jedné osobě se nebál používat prefabrikátů. Tedy připravených stavebních dílců. Šetří to peníze a čas. Například vidíte venkovní betonové schodiště. Je to vakuovaný beton, nemusí se natírat, netrpí rozmary počasí, vypadá velmi dobře, šetří místo a je protiskluzové. Za 32 000,- Kč byste takovou kvalitu svépomocí nevyrobili. Stejně tak můžete vidět i panelové stropy. Ty jsou z předepjatého betonu. A stropy sklepa máte hotové hned. za sobotu. Jak vidíte v okolí, všichni tady staví z Ytongu. Jiný stavební materiál nikde v kolem ani nevidíte. Dům je na kopci, s pěkným výhledem do kraje, nedaleko od domu rybník, v nevelké dálce vidíte Brno.

se bude hezky stárnout a vychovávat rodina. Dům je potřeba stavět inteligentně, né draze a né složitě.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 3. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl