Fotovoltaika: Správná investice, nebo nafouknutá bublina

Fotovoltaika: Správná investice, nebo nafouknutá bublina

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

benadryl and pregnancy dosage

benadryl and pregnancy

O problematice solárních elektráren se v poslední době psalo více než dost. Jak je to ale s domácnostmi, které chtějí využívat fotovoltaiku i pro vlastní použití?



Pravda je taková, že prvotní investice do fotovoltaické elektrárny se může majiteli vrátit již během několika let. To dělá z tohoto způsobu výroby elektřiny jeden z nejlevnějších a zároveň nejekologičtějších.

Pan Koten si nechal nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu na střechu rodinného domu ve Zbraslavi spíše ze zvědavosti a v neposlední řadě také díky jeho zájmu o nové technologie. V současnosti, tedy po skoro ročním provozu, ale na „fotovoltaiku“ nedá dopustit.

Výroba elektřiny

„Vyrobenou elektřinu víceméně spotřebuji, pouze přebytky prodávám do sítě. Toto řešení považuji pro rodinný dům jako to nejlepší, co může být,“ vysvětluje a dodává: „Existuje ještě druhý systém, kdy do distribuční sítě prodáváte veškerou vyrobenou elektřinu, ale ten mi nevyhovoval.“

Pokud by nechtěl dodávat přebytky elektřiny do sítě, musel by fotovoltaickou elektrárnu využívat v tzv. ostrovním provozu. „Nárok na podporu pro Zelený bonus máte jen v momentě, kdy prokazatelně neexistuje přístup k elektřině,“ vysvětluje Petr Netík, obchodník společnosti JOYCE, která fotovoltaickou elektrárnu instalovala.

Sklon střechy pro fotovoltaiku

Zajímavostí je fakt, že fotovoltaická elektrárna byla instalována na střechu s nepříliš ideálním sklonem – 13 stupňů. „Správně by měl sklon střechy odpovídat 34 až 35 stupňům,“ upřesňuje Netík. Majitel elektrárny pan Koten popisuje vlastní zkušenost: „Zatímco v zimě je menší sklon spíše nevýhoda, v létě mají panely s menším sklonem schopnost absorbovat sluneční energii lépe.“

Daleko důležitější než samotný sklon střechy je orientace panelu. Ten by měl směřovat na jih. A jak je to s rozdílem mezi monokrystalickým a polykrystalickým panelem? „Po dobu jednoho roku jsme na střeše rodinného domku měli nainstalový stejný počet panelů, jak monokrystalických, tak polykrystalických se stejným výkonem. Po ročním sledování jsme zjistili, že část s monokrystalickými panely vyrobila pouze o 1,5% více energie jak sekce s panely polykrystalickými. Obecně lze tedy říct, že mezi typy použitých panelů není rozdíl,“ říká Petr Netík ze společnosti JOYCE.

Fotovoltaika

Střídač fotovoltaické elektrárny

Neméně důležitou součástí fotovoltaické elektrárny je střídač, který stejnosměrný proud z fotovoltaických panelů přeměňuje na střídavý, tedy běžně používaný v ČR. Jeho pořizovací hodnota odpovídá zhruba deseti procentům celkové ceny elektrárny. Díky předem definované rezervě střídače je možné doplnit další panely bez nutnosti pořízení dalšího střídače.

Pro větší bezpečnost je na domu nainstalován svodič napětí pro případ, že by do domu uhodil blesk. Ochrana funguje do 40 kiloampér. Energie vyvolaná bleskem je tedy svedena do země. Jedna z dalších výhod vedoucí zákazníky k pořízení fotovoltaických panelů je i snadná instalace. „Veškeré práce na jednom domě nezaberou více jak půl dne. Hmotnostní rozložení na střeše je 13 – 14 kg na m². Od jednotlivých panelů se postahují kabely vedoucí ke střídači,“ říká Petr Netík, obchodník společnosti Joyce, která zajišťovala instalaci fotovoltaické elektrárny u pana Kotena. Samotný střídač má pak umístěný vedle bojleru v suterénu.

Ze střídače jde elektrický proud do jištění střídavé části, kde je podružný elektroměr. Ten ukazuje skutečnou výrobu elektřiny. Co se týče výroby, tak když je zataženo, FVE je na zhruba 20 procentech svého špičkového výkonu.

Statistiky

Vedení statistiky a papírování kolem fotovoltaiky si vede pan Koten sám. Společnost Joyce však svým klientům nabízí systém vzdáleného dohledu a správy Joycare, pomáhající s řešením veškerých dokladů potřebných pro chod fotovoltaických elektráren. Přes webové rozhraní lze navíc zjistit momentální výrobu elektřiny i dlouhodobé statistiky. „Střídače, které dnes běžně instalujeme, mají vnitřní paměť a přes náš systém vzdálené zprávy sledujeme tři zásadní parametry: Zkontroluje se, zda FVE skutečně vyrábí, zda náhodou nevypadl jistič nebo není nějaká jiná závada. Další věc je, že zákazník vidí opravdu veškeré statistiky včetně aktuální výroby. V neposlední řadě jsou zde předpřipravené doklady pro elektrárnu,“ uzavírá obchodník společnosti Joyce.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Již za měsíc je to pasé. Výkupní cena - Autor: s 27. 11. 2010
 Nezaměstnaní musí vrátit podporu.  - Autor: čtenář 28. 11. 2010
 na 20 % výkonu ? Beru hned. Kamarád má 10 kW - Autor: Bulíky bulíky 28. 11. 2010
 Prosím autora o sdělení, kolik kWh p. Koten - Autor: čtenář Jakbydlet 28. 11. 2010
 nezaměstnaní sundávají panely ze střech - Autor: katkajo 28. 11. 2010
 požárníci nechtějí hasit domy s fotovoltaikou.  - Autor: požárník preventista 28. 11. 2010
 28.11. Nesněžilo. To byla relativně - Autor: čekatel čekající  1. 12. 2010
 Nová finta fotovoltaiků. 1 panel 5 x zkolaudovat.  - Autor: zajímavé 1. 12. 2010
 chyba v článku - Autor: Lukáš Kmenta 7. 12. 2010
 fajn, třeba nám autor konečně řekne  - Autor: kritik 9. 12. 2010
 Pane Petře Netíku, máte tam dotaz - Autor: bubu 12. 12. 2010
 Nepřipojíte ani střešní panely - Autor: nept 14. 12. 2010
 12 miliard v perdeli jen v roce 11.  - Autor: platič 22. 12. 2010
 12 miliard je 1200,- Kč / hlavu - Autor: platič 22. 12. 2010
 Je hotovo - Autor: klion 2. 1. 2011
 produkce - Autor:  21. 1. 2011
 Fotovoltaika - solární past na lidi - Autor: jé jó 27. 11. 2011
 To : produkce. To musíte mít super panely - Autor: účinnost super 27. 11. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl