Energie, monopoly, globalizace. Jaké nás čekají zítřky?

Energie, monopoly, globalizace.  Jaké nás čekají zítřky?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Lidé si myslí, že cena tepelných čerpadel půjde dolů. Prý to způsobí konkurenční prostředí a nové technologie. Jaká je realita ?



Obrázek zdražení 5V současné době kolem sebe můžeme vidět probíhající globalizaci. Zatímco dříve naše vláda tvrdila, že je nutno mít konkurenční prostředí, dnes říká, že naši výrobci se musí sjednotit, aby obstáli na trhu.

 

Jak funguje takový globální koncern, postaru monopol, chcete – li ?

 

Jedna nejmenovaná energetická firma loni na jaře koupila nejmenované doly. Ještě můžeme říci, že příběh se udál ve smyšlené zemi, a jsou  - li  některá fakta něčemu podobná, jedná se čistě  o náhodu.

 

Dříve všichni zákazníci byli zvyklí uhlí kupovat na jaře. Duben, květen, červen byly výrazné slevy. Poté, co monopol koupil doly, za květen a červen neposlal prodejcům tuhých paliv ani vagon. Tím vyvolal umělý nedostatek. Uhlí dodal až na podzim, o 30 % dražší. Zaplatit  museli všichni. Elektřina a zemní plyn je výrazně dražší na vytápění.

 

Model jednání je tedy jasný : Vyvolat umělý nedostatek a „namastit“ ceny. A toto je velmi snadný a jednoduchý model chování v různých oblastech. Dnes máte 3 – 4 světové  výrobce určitého produktu. A v těch 4 fabrikách se vyrábí třeba 50 různých značek. Téměř, někdy úplně,  stejný výrobek, jiná nálepka. Zákazník to vyžaduje. 

 

Cena tepelných čerpadel

 

Například cena tepelných čerpadel. Před 8 lety byla poloviční, než dnes. Díky své praxi v oboru mohu porovnávat.

 

Pokud někdo tvrdí počkám si bude to levnější, ten se načeká. Tak možná nějaká čína je levnější. Ale i ta leze nahoru. Kompresory, které jsme před 3 měsíci kupovali za 18, jsou dnes za 28. Prý cena mědi. Ovšem, ve 40 kg kompresoru je mědi tak 3 – 4 kilogramy ! Dle Ing. Staňka z oddělení konstrukce vinutí elektromotorů.

 

Spíše bych viděl růst poptávky. Tepelná čerpadla u většiny evropských a USA výrobců jsou vyprodaná 3 měsíce dopředu. Je již ohlášeno zdražování od cca poloviny ledna. Takže kdo vyčkává nižší cenu, bude asi překvapen. Automatické ekol. Kotle se zdražují od ledna 2007 o 10 %.

 

Jak jsou na tom energie ?

 

Od 1.1.2006 rostla cena elektřiny pro elektrokotle z cca 1,1 Kč/kWh na 1,59 Kč/kWh. Tedy  o nějakých  50 %. Od 1.1. 2007 roste cca jen o 0,20 Kč /kWh.

 

Růst cen je každoroční realita. Indie, která měla v 60 – tých letech cca 300 milionů občanů, má dnes k miliardě. Čína se rozvíjí. Potřebují elektrickou energii, zemní plyn, ropu a vodu a suroviny. Proto Indie a Čína uzavřela společný hydro program. Musíme počítat s tím, že zemní plyn a ropu už nebude ve velkém konzumovat jen USA a Evropa.

 

Naopak, Evropa má stále méně lidských zdrojů.  Nízkou porodnost. Projevuje se to například ve školství. Např. průmyslovka Vsetín, prý zrušila příjímačky ! Bere každého zájemce! To je obrovský propad. Před 20 lety uspělo u příjímaček  max   2/3 zájemců. Další 1/3 byla vyházena v průběhu studia. Ovšem kvalita tehdejších průmyslováků a nynějších, je nesrovnatelná. Podobně na tom jsou i některá učiliště.

 

Nebo – li : na stavbách v Praze dnes pracují Ukrajinci, kteří ani nevědí, že rohy domů se musí vázat ! Kvalita práce jde výrazně dolů, cena práce výrazně nahoru.

 

Nebo – li, čekáte – li se stavbou domu, za 5 let vás vyjde možná 2 x dráž. Kvalitní celoměděný solární kolektor stál před 3 lety 3 500,- Kč. Dnes téměř 7 000,- Kč. 

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl