Energetická krize

Energetická krize

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Ještě by se jí dalo říkat americká krize. Všichni se ale tváří, že žádná energetická krize není. Opak je pravdou. Ropa v přepočtu na zlato za 2. energetické krize v 80 tých letech byla cca 14 barelů za trojskou unci zlata, dnes, již při ceně kolem 120 USD to bylo 8 barelů.



tezba-ropy.jpgV USA se mimo jiné projevuje jako hypotekární krize. Jenom v USA? Podívejme se do Německa. Zvláště v Sasku občané získali velké dotace a půjčky na připojení k Západnímu Německu.  Některé firmy z Valašska tam prodaly až 1000 rodinných domků. Vznikly celé nové městské čtvrti. Dnes jsou prázdné – mrtvé. Rodiče bez dětí, které mnohdy odešly do města, nejsou schopni splácet velké domy.  Sousedé se neznají, nenavštěvují, ani nezdraví. Proklamovaný blahobyt se opět jaksi zapomněl dostavit.

Saudská Arábie bude řešit svou energetickou krizi nákupem a dovozem uhlí. Ano, nezbláznil jsem se, i Saudové mají energetickou krizi. Nemají dostatek energie na pohon těžebních zařízení.

Česká vláda již prohlásila, že snížení emisí do roku 2020 dosáhne pomocí atomu.  Německo údajně dokonce zakázalo přídavek lihu do benzínu a rostlinného oleje (extraktu) do nafty. Došlo k názoru, že to zdražuje potraviny. Naopak, v Česká republika má obrovské plochy osety řepkou.  Potraviny nejsou priorita. Česká Republika, Itálie, Anglie, Německo se vrací k atomu. Co z toho vyplývá pro běžného občana? Jednoduchá odpověď. Bude se zdražovat kvůli nedostatku energie, nebo z důvodu nutných investic do energetiky. Zkrátka, zdražovat se bude, tak či tak.

Arabové říkají – máme Mekku a Medínu a ropu. Kdo je víc?

Rusové říkají – máme obrovské zásoby zemního plynu a ropy. Na tom je založen celý jejich současný ekonomický boom. Když Putin začínal, uralský ropa stála 16 USD / barel. Když končil, cca 120 USD. Dnes? Je otázkou, kdy bude cena 10 x vyšší, než před pár lety těch 16 USD. 

Arabové říkají, „jestli budete investovat do alternativních zdrojů, my nebudeme investovat do obnovy těžních zařízení a cena ropy poroste.“   „A jestli do alternativních zdrojů nebudeme investovat, cena ropy poroste ještě rychleji,“ to říkám zase já.

Neřešme otázku, co bude, až ropa nebude. To je zbytečné. Ona bude „pořád.“  Jenže bude cenově nezajímavá.

Spekulativní kapitál

Pokud je určité komodity na trhu více, než je poptávka, může fingovat tržní prostředí. A udržovat ceny „dole“.

Pokud ale nějaké komodity – potravin, mědi, nebo ropy je např. o 5 % méně, než je poptávka, nevznikne hladomor. Přijde hned spekulativní kapitál a cena vyletí i o 100 % nahoru. Tam bude již kulminovat, nikdy se nevrátí na původní úroveň.

Spekulativního kapitálu je na světě obrovské množství. „Každý“ má doma 100 000 a myslí si, že musí „zarobiť“ milion.

Kapitálu je na kapitálových trzích opravdu přetlak. V 70 letech bylo možno vydělat i 40 %. Dnes, stejné množství kapitálu, jako tehdy za rok, se otočí za den a půl. A výdělky jsou mnohem nižší. Tak „ 4 %“. Kapitál se nemá kde zhodnocovat, jak říká Ing. Ruda Vítek, energetický expert. 

Omezování těžby

Rusko počítá s tím, že kolem roku 2010 dojde k poklesu těžby ropy a zemního plynu.  Těžební oblasti otevřené ještě za Sovětského Svazu budou „docházet“. Nové se zatím příliš neotvírají, bude to znamenat investice. Ale i některé doly na Mostecku  budou snižovat těžbu uhlí. Dosáhli limitů. Omezování těžby bude mít velký sociální dopad na občany Ruska i Arabských zemí.

Jak řešit rostoucí ceny energií?

Zvažme včas investici do tepelného čerpadla a solárních kolektorů. Také zateplení domu, budeme – li jej provádět např. svépomocně, nemusí být drahé. Cca  50 – 90 000,- Kč.  Místo 260 000 Kč na klíč. Ovšem zateplovaní systémy (polystyren) se vyrábí z ropy. Pokud investici odložíme o rok, může být cena vyšší klidně o 30 – 50 %. 

Návratnost investic do tepelných čerpadel, solárních systémů, fotovoltauiky,…

Je velmi dobrá a bez rizika. U tepelných čerpadel dosahuje 4 – 6 let. Což stavba-008.jpgje vynikající. I kdyby byla 10 let, je to výhodné. Proč? Rádoby ekonomové říkají: „návratnost delší než 4 roky se nevyplatí.“   Jistěže vyplatí. Je to investice z úspor. Přesměrování toku peněz.

Vy nemůžete říci investici neprovedu. Vy platit musíte a musíte a musíte.  Píši to schválně 3 x ,  aby jste to pochopili. Buď platíte elektrárnám, nebo plynárnám, nebo část tohoto poplatku za energie přesměrujete do splátky např. vašeho tepelného čerpadla. 

Peníze, které věnujete plynárnám, již nikdy neuvidíte. Již nikdy se Vám nevrátí. Naopak, pokud část peněz přesměrujete do vašeho tepelného čerpadla, ty se tam uloží, a zpravidla díky zdražování energií, kdy se počítá úrok z úroku, se vám během 10 let vrátí 3 x. Složené úrokování je 8.  div světa, říkají ekonomové.

Co automobilismus?

Vy na tu benzinku opravdu nemusíte jezdit. Je to ale zvyk – železná košile. Mnoho lidí již dnes jezdí na propan, zemní plyn, ti odvážnější již i v ČR mají elektromobily. Již dnes až 10 x levnější provoz než benzín.

Stavíte dům?

Pasivní nebo nízkoenergetický standard s tepelným čerpadlem by měl být samozřejmostí. Opět se vrací pece. Začínají být oblíbenější, než krby. Jsou mnohem užitečnější. Uvaříte oběd a máte i zatopeno. A přitom mohou vypadat nádherně, jako tato pec paní Frkalové, ze sídliště pasivních domů.

Autor: Ing. Sýkora  Pavel
Zdroj:
www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Energetická krize je skvělá vě - Autor: Ing. Sýkora 30. 5. 2008
 Energetická krize je výhodná p - Autor: Ing. Sýkora 30. 5. 2008
 Je to tak. Češi a pláci skupuj - Autor: flow 26. 6. 2008
 Ropa dnes překonala 140 USD /  - Autor: trek 26. 6. 2008
 Boj proti rostoucím životním n - Autor: lou 7. 7. 2008
 Boj proti rostoucím životním n - Autor: lou 7. 7. 2008
 Celá světová ekonomika - Autor: hrac.w 7. 7. 2008
 cena ropy aneb jak bulíkovat p - Autor: jana 11. 7. 2008
 já se mám dost zle - Autor: ja 7. 9. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl