Ekologický a přitom šťastný domov

Ekologický a přitom šťastný domov

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Stále nás někdo přesvědčuje, že ekologický nerovná se ekonomický. Přitom opak může být pravdou.



Jak to tedy je?

 

čov 007.jpgVe skutečnosti, díky ceně energií, vodného a stočného mají investice do ekologie výbornou návratnost. Na obrázku vidíte výrobek fy Akvatik. Plastovou jímku – zakončení vrtané studny. Dříve se vrtané studny zakončovaly běžnými studničními skružemi. Tyto měly zabránit, aby povrchová voda znečistila spodní vodu. To se mnohdy nepodařilo. Hodně majitelů vrtaných studní, kterou jsou zakončeny studničními skružemi, na jaře pije „špinavou vodu“. Betonové studniční skruže mnoho netěsní, přesto, že je obsypete jílem. Dokonce ani litý beton se mnoho neosvědčil . I ten propouští vodu.

 

Mnohem výhodnější je proto koupit plastovou jímku s certifikátem těsnosti. Tuto pouz obalíte karisítí, a obetonujete. Viz obr. Není – li v místě realizace nesoudržná zemina, nemusí se ani obetonovávat. Pouze se posadí na betonové dno jámy. Jímka je z masívního polypropylenu, samonosná. Dle norem by měla vyčnívat 500 mm nad okolní zeminu.

 

V jímce jsou i schůdkyčov 007b.jpg

 

Je vybavena uzamykatelným plastovým poklopem, po kterém lze chodit. Tedy pochůzný poklop. Dalšími zajímavými jímkami jsou čistička odpadních vod a jímka na zadržení vyčištěné vody z čističky. Do ní může být zaústěna i dešťová voda.

 

Kvalitní čistička Akvatik se vyplatí. Má tak vysokou účinnost, že vodu lze opět použít v místě znečištění. Např. k zálivce. Čistička je jednoduchá a spolehlivá. Nemá pohyblivé díly podléhající opotřebení. Je řízena pouze vzduchem. Není hranatá, proto se v rozích neusazuje kal. Nemá v sobě žádné elektromagnetické ventily, které by svou poruchovostí snižovaly spolehlivost. Ve vnitřním prostoru čističky není umístěn kompresor, který u jiných výrobců trpí agresivitou v čističce. Je umístěn mimo čističku.

 

zahrada červen 007.jpgČistička má řešení nárazového nátoku akumulační zonou. Nedojde k přelivu nevyčištěné vody např. při vypouštění vany. Čistička Vám uspoří nejen náklady za kanalizaci, ale navíc Vám poskytne čistou vodu zdarma. Vždyť večerní zálivka zahrady cca 1000 m2 by měla mít 4 000 litrů vody. Při ceně vodné stočné 50,- Kč je to 200,- Kč za večerní zálivku. A to je ekonomicky velmi zajímavé. Další zajímavou jímkou je jímka na dešťovou vodu. Na obr. Vpravo. Nebudete muset platit deštné. Poplatek za odvod vody, který se vypočítává z plochy pozemku a průměrných meteo srážek.

 

Budete – li realizovat tyto „jímky“ již u novostavby, bude to samozřejmě jednodušší, než dodatečná montáž. 

 

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl