Domovní čistírny odpadních vod – ekologie v praxi

Domovní čistírny odpadních vod – ekologie v praxi

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Znečišťování vody je i v naší republice ekologickým problémem. Bereme jako samozřejmost, že nám z kohoutku teče pitná voda, čistou vodou se sprchujeme, mnohdy s ní zaléváme zahrádku a umýváme auto. O odpadu, který je odváděn do kanalizace, většinou ani nevíme.



Pokud by Česká republika nepatřila mezi vyspělé státy a neměla vodohospodářskou infrastrukturu, zřejmě by to tak nebylo. Přitom je jasné, že komunální a průmyslové odpadní splašky, které znečišťují vodní toky, zhorší podstatně kvalitu ekosystému. A zdroje pitné vody znatelně ubývají.

Odpadní vody ve městě

Velké čistírny odpadních vod na okrajích měst mají v tomto případě klíčovou úlohu. Znečištěná voda, která je svedena kanalizací do čističky, se v první fázi oddělí česly na pevné a tekuté části. Usazený kal se zpracuje později, zbývající kapalina prochází dál k biologické úpravě. Mikroorganismy odstraní organické látky a tím probíhá čištění. V poslední fázi se voda dočišťuje podle toho, čím je ještě kontaminována, chemickou nebo fyzikální cestou. Vyčištěná se vypustí z čističky odpadních vod do vodních toků. Kal je potřeba upravit, obsahuje nežádoucí látky ze špinavé vody i z procesu čištění. Pak se může využít například jako zdroj paliva.

Budeme mít dům a nemáme přístup ke kanalizaci

Jak ekologicky řešit situaci, pokud stavíme dům nebo jsme si pořídili chalupu a není možnost odvést komunální odpadní vodu do kanalizace? Máme tři možnosti:
Žumpa – betonová nebo plastová, nesmí prosakovat, nashromážděná odpadní voda se z ní několikrát za rok vyváží fekálním vozem do čistírny. Tato služba je zpoplatněna.
Septik – splašky se částečně organicky přečistí a vypustí do země. Účinnost je asi 60%, proto je vhodné před vypuštěním použít filtraci.
Domovní čistírny odpadních vod – moderní a ekologický způsob, fungují podobně, jako velké čističky. Výhodou je, že přečištěnou vodu můžeme znovu použít a provozní náklady jsou příznivé. V nádrži se nejprve odstraní hrubé nečistoty, pak se biologickým čištěním rozloží v kontaminované vodě látky na zdravotně nezávadné. V poslední fázi se oddělí kal. Pokud v něm není vysoké množství chlornanů a fosfátů, je možné jej použít jako kompost. Ale to závisí i na tom, jaké používáte chemické prostředky v domácnosti.

Problematikou znečištěné odpadní vody se zabývá firma GONAP spol. s r.o., jejich aktivační čistírny se vyznačuji velmi moderní a progresivní technologií. Princip nízko zatěžované aktivace z větší části úplně usadí kal a odvodní ho. Čističky odpadních vod GONAP jsou celoplastové a plně kompaktní zařízení, vhodné pro rodinné domy, rekreační střediska, sociální zařízení hotelů apod. Firma spolupracuje i s jinými organizacemi na inovacích a vývoji v tomto oboru. Je vlastníkem certifikátu ISO 9001:2000.

GONAP spol. s r.o. dodává čističky od 5 do 5000 EO, čerpací stanice, zařízení pro odvodňování kalu, septiky, jímky apod. Pokud potřebujete dálkové řízení, rekonstrukci nebo řídicí systém pro čističku odpadních vod - jste tu správně. Samozřejmě vám uvede zařízení do provozu se záručním a pozáručním servisem a provede revizi vodního díla dle zákona. O dobrém jménu společnosti GONAP svědčí řada spokojených zákazníku, kteří si pořídili domovní čistírnu odpadních vod. Výsledkem je vysoká kvalita vyčištěné vody.

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl