Další cenový šok pro české domácnosti na obzoru - ekodaň

Další cenový šok pro české domácnosti na obzoru - ekodaň

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Česko musí od 1.1.2008 zavést ekodaň. O tom, jak prudké bude zvýšení cen, rozhodnou vítězové voleb.



 

Mají možnost zavést sazby minimální nebo i výrazně vyšší. Současný návrh ministerstva životního prostředí  ( autor je Martin Bursík )  vyvolá pro Čechy šok, jaký ještě v historii  ČR nezažili. Do roku 2015 by měl být dle studie ČVUT růst  cen následující :

 

Zemní plyn        2 x

Elektřina           6 x

Uhlí                  8 x

 

Tato daňová reforma by měla zvlášť těžký dopad na venkov. Bude mít vliv i na konkurenceschopnost českých výrobků a služeb, neboť vládní návrh počítá se sazbami 1,5 – 3 x vyššími než požaduje EU. České výrobky tak budou výrazně dražší , než v okolním evropském regionu. Daňová reforma zdaňuje surovinu – např. uhlí. Nezvýhodňuje ekonomicky šetrné postupy např. čisté uhelné technologie. Sociálně slabí doplatí na tuto reformu nejvíce.

 

Strana zelených  má tendenci prosazovat mnohem vyšší ekodaň než EU požaduje. Určitě to však neznamená, že bychom měli přestat dopit uhlím a začít topit zemním plynem. |Kromě ekodaně je nutno počítat i se zdražováním energií – např. zemního plynu. Prezident Putin má zájem ropu a zemní plyn začít prodávat do Číny a Indie. Vyšší poptávka, znamená vyšší cenu, kterou je nutno k ekodani přičíst. Čeká nás nová energetická krize ?

 

Ceny energií půjdou jedině vždy nahoru. Otázka je pouze, jak rychle. Je výhodnější  včas investovat do ekologicky úspornějších  technologií. Solární systémy a ekologicky soběstačné budovy.  I náklady na bydlení na venkově lze výrazně ovlivnit vhodnou volbou technologií, což může dokonce přinést i snížení investic. Např.  nová filozofie čištění odpadních vod v místě znečištění, místo budování drahé kanalizace a betonového monstra centrální čističky.  Vždyť i takové náklady na pitnou vodu a kanalizaci  při spotřebě 250 m3 vody ročně jsou v Evropě kolem 45 000,- Kč ( V ČR je nyní cca vodné + stočné 50 Kč /m3 tedy  jen 12 500,- Kč  za rodinný dům za rok) .

 

Občané obcí  v ČR, které realizovali čištění odpadních vod v místě znečištění

platí za stočné 0,- Kč.

 

 

Zavedení ekodaně může mít vliv i na snížení cen nemovitostí na venkově. Zdražování energií vlivem ekodaně  má být pro venkov vyšší než pro města.    

 

Autor: Ing. Sýkora

 

zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl