Centrální kanalizace – nevýhody

Centrální kanalizace – nevýhody

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Pečliví starostové, zvažují všechny výhody a nevýhody různých variant čištění odpadních vod. Zvláště na malých obcích. Zde není anonymita. Zde zná každá každého. Nevhodný zásah do hospodaření, nebo ekologie obce by byl celoživotní vizitkou občana a jeho rodiny, který je dnes starosta.



Obrázek čistička_01Kraje přenáší rizika s vypouštěním odpadních vod na obce. Obce budou v brzké době pokutovány, za vypouštění nevyčištěných vod s obecních kanalizací do vodních toků.  Starostům se bude dost  těžko vysvětlovat a rozpočítávat případné pokuty mezi občany. Kraje to řeší velmi jednoduše: „Vybudujte centrální kanalizaci, nebo Vám v obci zastavíme výstavbu. Kde seženete 50 milionů, je Váš problém.“

 

Tyto a různé jiné zkušenosti, byly porovnávány na setkání starostů. Kraje přinutily i malé obce  zpracovat projekty centrálního čištění odpadních vod v řádu několika set tisíc, které jsou již dnes zastaralé „propadlé“.

 

Jaké jsou nevýhody budování  centrální kanalizace ?

 

1. velká investiční náročnost – cca 450 – 600 000,- Kč / dům v obci. Zadlužení obce na mnoho desítek let.

 

2. Nutno opět, již po několikáté, rozkopat celou obec

 

3. Znehodnocení pozemků. Vybudujete – li u někoho na zahradě centrální rozvod obecní kanalizace, těžko ji někdy v budoucnu prodá jako stavební parcelu.

 

4. Porušení spodních vod – vyschlé studny. Kanalizace se běžně bagruje i 6 m hluboko, tím dojde k přerušení pramenů a snížení vydatnosti studní. Nebo vyschnutí. Obec je povinna, na své náklady, poškozenému zajistit novou studnu.

 

5. Zamoření spodních vod fekáliemi. Zpravidla se využívá starší jednotrubková kanalizace. Byla stavěna na septiky, ne na „ surový záchodový odpad.“  Tato netěsní. I ve Val. Kloboukách tak došlo k zamoření mnoha studní fekáliemi.

 

6. Vyschnutí potoků. V části Sehradic byly údajně  odpadové vody svedeny do jednotné kanalizace. Nejsou tedy již vypouštěny ze septiků do potoka. Potok, kde dříve byli raci a pstruzi je v létě suchý. Tedy mrtvý.

 

7. Obětování občana monopolům – občan do smrti bude platit stále se zvyšující stočné.  Což není příjemné zvláště pro důchodce a rodiny s dětmi.

 

8. Potížím s kvalitou čištění velké centrální čističky odpadních vod. Starosta v Provodově má údajně problém. Na kanalizaci se připojilo málo rodinných domků. Velká čistička odpadních vod vyžaduje průtok cca 20 – 100 %. Při menších průtocích nečistí.

 

9. Jarní tání sněhu, pro jednotrubní kanalizace, je obrovský problém. I úřady vám potvrdí, že dojde k propláchnutí kanalizace  a hlavně centrální čističky odpadních vod.  Tato pak i měsíc nečistí, „splašky jdou rovnou do řeky.“

 

10. Odvětrání kanalizace. Novostavba RD je umístěna v Brumově – Bylnici na kopci. Je odmeliorována. Ve sklepě jsou kameninové trubky. Po připojení na centrální kanalizaci došlo k nepříjemnosti. Dům slouží jako odvětrání kanalizace pro celé město, páchne.

 

11. Nepříjemná zápach v celém městě před deštěm, je li pro centrální kanalizaci použita stará kanalizace. Tento se line z kanálů. např. některé ulice  ve Valašských Kloboukách.

 

12. Při budování centrální kanalizace je nutno mít mnohem větší spády potrubí. Než při decentralizovaném čištění odpadních vod.  Aby husté fekálie tekly. Z toho vyplývá nutnost realizovat přečerpávací jednotky. Tyto jsou vybaveny čerpadly s noži. Tyto je nutno čistit, vyměňovat a napájet stále se zdražující elektřinou. 

 

13. Odvodnění obce. Někteří starostové mají obavy, že dojde k odvodnění částí kraje, neboť voda bude odváděna, mnohdy i několik desítek kilometrů  daleko.

 

14. Nemožnost etapové realizace. Budování decentralizované sítě čov lze zajistit i z malého rozpočtu malé obce. Po kouskách, např. během 5 let.  Centrální kanalizace je minimálně 5 x dražší. To běžný obecní rozpočet neutáhne. Dotace jsou přibližně stejné cca 70 – 80 %. Pro každou obec je ale výhodnější platit 20 % z 12 milionů, (decentralizované čištění odpadních vod) než ze 140 milionů (centrální čistička).

 

To by tak mohlo být vše, rádi uveřejníme další zkušenosti starostů. Ne vše, co se buduje pod pláštíkem ekologie, je k dobru občana a přírody. 

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl