Vybrat plastové, nebo skleněné terárium? Pro agamu či chameleona jedině skleněné. U toho to však nekončí

Vybrat plastové, nebo skleněné terárium? Pro agamu či chameleona jedině skleněné. U toho to však nekončí

Kategorie: HOBBY

Chov mazlíčka odpovídající potřebám daného druhu není jen jakýsi základní předpoklad u kteréhokoliv milovníka zvířat. Předepisuje ho také zákon na ochranu zvířat. Jak tedy vybavit terárium správně? Není to složité, ale musíte si zjistit informace. Vybavení terária, od substrátu přes výzdobu až po dostatečně výkonné osvětlení, bude vždy záviset na typu chovaného zvířete.



terárium

Zdroj: Pexels.com

Se skleněným teráriem nešlápnete vedle. Je přizpůsobitelné pro všechny běžné obyvatele terárií: většinu plazů, včetně hadů, ještěrů a želv. Jak takové skleněné terárium přizpůsobit vaší agamě nebo chameleonovi co nejlépe?

Terárium pro agamu

Agama potřebuje prostor, dobrou ventilaci, dostatek místa pro lezení i pro odpočinek a vhodné teplotní a vlhkostní podmínky. Jen tak se bude agama cítit jako doma, respektive jako ve svém přirozeném prostředí. V souvislosti s teplotou je agamě nutné v teráriu zařídit různé teplotní zóny – proto navrhujte prostředí terária tak, aby obsahovalo teplou oblast i chladnější oblast. Důležité je také poskytnout UVB osvětlení, které pomáhá agamě syntetizovat vitamin D3 (nejen) pro správnou mineralizaci kostí.

Prostředí terária by mělo obsahovat různé předměty pro lezení, jako jsou větve, skály a vyvýšené plošiny. Přítomnost skrýší nebo úkrytů je také důležitá, aby se agama mohla kdykoliv schovat, a cítit se tak v bezpečí. Zároveň při výběru podkladu mějte na paměti, že chcete vybírat tak, aby jej agama nesnědla (například hrubý písek nebo kokosové vlákno).

Terárium pro chameleona

I v případě zařizování terária pro vašeho chameleona chcete, aby napodobovalo jeho přirozené prostředí. Stejně jako agama, i chameleoni potřebují dostatek místa pro pohyb, zóny s vhodnou teplotou i adekvátní vlhkost. Terárium by mělo být spíše vysoké než široké, protože chameleoni tráví většinu času vysoko ve větvích.

Chameleoni vyžadují dobrou cirkulaci vzduchu, aby se předešlo hromadění vlhkosti a růstu plísní. I oni však ocení teplejší zónu (30–35 °C), chladnější zónu (24–29 °C) a UVB osvětlení pro syntézu vitamínu D3. Vlhkost v teráriu udržujte mezi 50–70 %, v závislosti na konkrétním druhu chameleona. Může se vám hodit dokoupit rosič nebo mlhovač, což jsou doplňky do terárií, které pomáhají s udržováním vhodné vlhkosti.

Terárium by mělo obsahovat mnoho větví, listů a rostlin (mohou být živé nebo umělé), které umožňují chameleonovi lézt a skrývat se. Je důležité poskytnout různé úrovně a skrýše.

terárium

Zdroj: Pexels.com

Není terárium jako terárium

U terárií běžně máte na výběr z několika druhů – a není jich zrovna málo. Paludárium, ripárium, rivárium, vlhké tropické terárium, pouštní terárium, stepní terárium, skalní terárium… a plno dalších. Skleněné terárium může dobře posloužit i jako želvárium nebo jako terárium pro rostliny.

Každý dobrý prodejce terárií, jako je například ZooRoyal, by vám měl umět vhodně poradit, co je pro vaši konkrétní situaci nejvhodnější. Proto se nikdy nebojte ptát.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl